Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat pentru Mediafax ca afirmatiile privind transferul a 35 de miliarde de euro, cu camionul, in afara tarii, in ultimii cinci ani, au reprezentat o "metafora", iar situatia nu are legatura cu Traian Basescu, la mandatul caruia a facut referire.

Achim IrimescuFoto: Agerpres

"A fost o metafora. Daca vedeti declaratia Curtii de Conturi de cateva zile, 40% din PIB, adica 60 de miliarde de euro sunt evaziune. O parte din bani probabil a ajuns in afara tarii. Exact asa se spunea si in 2010 la care m-am referit eu", a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, pentru Mediafax.

Precizarile vin dupa ce Achim Irimescu a declarat, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar, ca "Eu (in Vest - n.red.), cand fac o afacere cu statul si castig, sa zic, un milion de euro, eu banii aia nu-i duc intr-o tara straina, sa-mi iau casa sau sa-i pun in cont, ci ii pastrez in Belgia (destinatie generica - n.red.) si fac o afacere, o firma, o fabricuta, si dau si la amaratul ala sa manance o paine. Voi scoateti banii din tara, si - imi spunea el (un interlocutor care i-a relatat povestea - n.red.) - s-au scos in ultimii 5 ani de guvernare, de pe vremea lui Basescu - ca asa era atunci, nu ca ar fi altii mai procopsiti ca altii. Nu! Toti sunt romani, toate partidele, sa fim clari. S-au scos 35 de miliarde (de euro) din Romania, imi spuneau baietii, confidential; din Romania, cu camionul, s-au dus in Elvetia."

Traian Basescu a reactionat imediat si i-a cerut ministrului Agriculturii sa probeze afirmatiile. "Daca Irimescu stie, inseamna ca are si elemente sa probeze. Daca nu, este un delator ordinar si trebuie arestat imediat. Un derbedeu ca asta. Daca are cumva dreptate, inseamna ca serviciile de contrainformatii, deci SRI, au fost partase cu ei. Nu era posibil un asemenea transfer de bani, fara sa-si dea seama structurile de contrainformatii romanesti. Ori unul, ori altul trebuie arestat imediat", a spus fostul presedinte Traian Basescu.

Ulterior, Achim Irimescu a revenit asupra declaratiilor referitoare la transferul a 35 miliarde de euro in afara tarii si a afirmat pentru Mediafax ca "desigur nu are legatura cu domnul Basescu".

Dan Suciu: Declaratiile lui Irimescu - interpretari bazate pe date vehiculate de Curtea de Conturi, neclare

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat sambata ca declaratiile ministrului Agriculturii sunt interpretari personale bazate pe informatii de presa si ale Curtii de Conturi, "e drept, neclare si confuze".

"Celelalte (afirmatiile privind transferul cu camioane a 35 miliarde euro din Romania in Elvetia - n.r.) sunt interpretari ale lui Achim Irimescu legate de informatii vehiculate in presa si de Curtea de Conturi. E drept, neclare si confuze", a precizat Suciu, la solicitarea Mediafax.

In ceea ce priveste declaratiile lui Achim Irimescu referitoare la neregulile privind produsele alimentare din import comercializate pe piata din Romania, Dan Suciu a spus ca exista un punct de vedere oficial al Protectiei Consumatorului si al Ministerului Agriculturii.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a mai precizat ca declaratiile referitoare la transferul banilor in strainatate au fost facute in afara interviului. Intrebat de unde stie acest lucru, Dan Suciu a refuzat sa comenteze. Interviul prezentat de Ziarul Financiar este insotit si de inregistrarea audio a discutiei.