Acoperirea vaccinala pentru rujeola, oreion, rubeola in Romania, in anul 2015, a fost de aproximativ 83%, dar exista zone precum judetul Arad sau Bucuresti unde scade sub 70%, a declarat, sambata, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, informeaza Agerpres.

In Romania s-au inregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeolaFoto: Lightspring

"In 2015, o acoperire vaccinala de circa 83% pentru vaccinul rubeola-rujeola-oreion inseamna ca aproximativ 35.000 de copii nu au fost vaccinati in aceasta cohorta. In anul precedent, acoperirea vaccinala a fost in jur de 85%. Lucrurile acestea sunt cumulative. (...) Sunt judete unde acoperirea vaccinala e mult mai redusa decat media nationala. De exemplu, judetul Arad, municipiul Bucuresti, sunt zone unde acoperirea vaccinala este sub 70% si acolo cred ca trebuie sa ne concentram eforturile", a spus Rafila, prezent la cea de-a 4-a editii a Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie - RoVaccin 2016.

Rafila a adaugat ca situatia poate deveni si mai ingrijoratoare in contextul in care se intensifica fenomenul migratiei, inclusiv din tari unde sistemele de sanatate nu functioneaza foarte bine.

Potrivit acestuia, in Europa au fost semnalate pentru prima data, dupa multi ani, cazuri de difterie, chiar mortale, atat in 2015, cat si in 2016. El a atras atentia ca au existat, totodata, cazuri de poliomielita in Ucraina, iar in Romania au fost inregistrate 79 de cazuri de rujeola la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj.

"La granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj evolueaza de cateva saptamani un astfel de focar. Numarul de cazuri a fost in crestere, medicii de familie stiu", a adaugat Rafila.

El a subliniat ca exista stocuri necesare de vaccin ROR, pentru a fi administrat copiilor care nu au fost imunizati. Rafila a reamintit ca in anul 2005 in Romania au existat peste 12.000 de cazuri de rujeola, soldate inclusiv cu decese in randul copiilor, in contextul in care aceea perioada vaccinarea impotriva aceste boli a fost sistata timp de sase luni.

De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Victor Strambu a confirmat ca "exista dozele de vaccin" necesare in zona in care a izbucnit focarul.

"Au fost luate masurile de alerta. Zona este stapanita", a spus reprezentantul MS.

Directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, a reamintit ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un nivel optimal al ratei vaccinarii de 95%. Ea a adaugat ca rujeola are cea mai mare contagiozitate dintre bolile transmisibile.

"Daca nu ne va preocupa realizarea vaccinarii, un focar dintr-o comunitate va putea ajunge la judete si la nivel national. Un focar se poate transforma imediat intr-o epidemie", a declarat Adriana Pistol.