Avocatul Poporului recomanda modificarea legislatiei privind debransarile individuale de la sistemul centralizat de energie termica

de M.I.     HotNews.ro
Vineri, 1 aprilie 2016, 23:14 Actualitate | Esenţial


Avocatul Poporului recomanda modificarea cadrului legislativ in domeniul debransarii individuale de la sistemul centralizat de energie termica si, pe baza examinarii mai multor petitii adresate institutiei si a legislatiei, a intocmit un raport pe care l-a inaintat Parlamentului si Guvernului, potrivit unui comunicat al institutiei Avocatului Poporului, transmite Agerpres.

Conform sursei citate, în raport se constată că au fost adăugate la lege condiții suplimentare de modificare a contractului de furnizare a energiei termice prin Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică, regulament ce are o forță juridică inferioară legii. Acest lucru s-a întâmplat deși legea prevede exclusiv obligativitatea anunțării în scris a operatorului care are și calitatea de furnizor și nu obținerea acordului acestuia (condiție prevăzută în Regulamentul-cadru), cu atât mai mult cu cât măsura nu este în favoarea operatorului, precizează Avocatul Poporului.

Potrivit sursei citate, decizia de deconectare este personală și angajează doar acordul vecinilor direct afectați, în sarcina furnizorului intrând deconectarea cu respectarea condițiilor tehnice. De asemenea, modificarea contractului de furnizare a energiei termice este o consecință firească a micșorării numărului de utilizatori ai serviciului într-un condominiu, neputând fi o condiție prealabilă debranșării, mai spune Avocatul Poporului.

Conform acestuia, mai sunt și alte prevederi ale Regulamentului-cadru ce vin în contradicție cu legea, între care nerespectarea normelor de tehnică legislativă în materia debranșărilor de la sistemul centralizat de energie termică. Se constată că prin acte normative cu forță juridică inferioară legii se introduc restricții ale libertății individuale de alegere a sistemului de energie termică, precizează Avocatul Poporului.

În raport, Avocatul Poporului recomandă respectarea principiului fundamental al supremației legilor și a principiului ierarhiei actelor juridice.

Avocatul Poporului mai recomandă realizarea unei reglementări unitare în domeniul debranșării de la sistemul centralizat de energie termică, în concordanță cu regulile privind unicitatea actului normativ de același nivel și același obiect, corelarea actelor normative de nivel superior, prin norme de trimitere, și eliminarea paralelismelor existente.

Potrivit sursei citate, pe lângă caracterul unitar al legiferării într-o materie este necesară îndeplinirea standardelor de calitate a normelor juridice, conform jurisprudenței curții de contencios constituțional și a celei europene a drepturilor omului. Normele trebuie să fie clare și precise, predictibile și coerente, astfel încât utilizatorii să fie informați și să înțeleagă în avans regulile și consecințele actelor și faptelor lor, mai spune Avocatul Poporului.

Condițiile privind debranșarea utilizatorilor de la sistemul centralizat de energie termică trebuie să fie conforme cu principiul proporționalității, respectiv să nu afecteze dreptul utilizatorului de a-și alege furnizorul, și să se asigure un just echilibru între obiectivul urmărit și mijloacele utilizate pentru atingerea acestuia, explică Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului recomandă și introducerea în mod expres și limitativ a condițiilor pentru debranșarea individuală de la sistemul centralizat de energie termică în norma legală primară. Astfel, la condițiile existente în Legea numărul 325/2006 se pot adăuga cele privind întocmirea documentației tehnice de către furnizor, pe cheltuiala solicitantului, și condiționarea debranșării de la instalația de energie termică de racordarea la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

Avocatul Poporului mai recomandă eliminarea condițiilor prohibitive prin care se interzice deconectarea individuală de la sistemul centralizat de energie termică în blocurile în care nu s-au produs deconectări până la 23 mai 2007.

 1065 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    mda (Sâmbătă, 2 aprilie 2016, 0:17)

    Nevermind [utilizator]

    Probabil singura initiativa ok a lui ciorbea de cand e acolo. Conditionarea de racordarea la gaze? Electric nu e voie?


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version