Procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, propus de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, pentru functia de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), a afirmat, pentru AGERPRES, ca, in cazul in care va fi numit, printre prioritatile sale se vor numara combaterea in continuare a coruptiei si "resetarea manageriala" a Ministerului Public, transmite Agerpres.

Augustin LazarFoto: Captura YouTube

"Exista niste prioritati pe care le-am facut publice deja si care sunt cunoscute din raportul MCV, cu referire la combaterea in continuare a coruptiei, cu referire la problematica criminalitatii din domeniile vulnerabile, cele care afecteaza resursele bugetului national si nivelul de trai al cetatenilor, si, de asemenea, cu referire la formarea profesionala a colegilor nostri, resetarea manageriala a Ministerului Public. Sunt cateva grupari de obiective care vor fi avute in vedere si pe care le voi prezenta pe larg la momentul potrivit", a declarat Augustin Lazar.

El a mentionat ca va fi o noua echipa de conducere, ce va da un nou impuls activitatii Ministerului Public.

"Evident ca mai intai va fi o noua echipa de conducere, care va avea un proiect managerial ce va fi avizat, probabil, de Consiliul Superior al Magistraturii si o noua echipa va da un nou impuls activitatii Ministerului Public", a declarat Lazar, intrebat cum anume va avea loc resetarea manageriala a Ministerului Public.

Augustin Lazar a subliniat ca trebuie sa existe un "MCV" in interiorul Ministerului Public.

"Ceea ce este important pentru noi sunt obiectivele pe care ni le-am propus pentru reformarea Ministerului Public. Adica, daca nu le face cineva, nu-si asuma raspunderea cineva cu experienta si care sa-i ajute si pe colegii mai tineri, care sunt de un nivel profesional exceptional, sa le impartaseasca din experienta pe care o are, atunci cine sa vina sa ni le dea? Noi am urmat diverse cursuri si diverse stagii de pregatire, au fost experti europeni, au fost experti de inalta tinuta la seminariile noastre, ne-au transferat know-how, acum ar fi momentul sa aratam ca si noi stim sa facem ceva pe mana noastra. Nu trebuie sa vina nimeni sa ne spuna ce e de facut si sa aratam ca exista un MCV din interiorul institutiei noastre, ca ne putem controla, verifica si putem obtine rezultate performante din ceea ce stim noi, dupa expertiza noastra", a declarat procurorul.

Lazar a mentionat ca, in doua-trei saptamani va avea loc, probabil, interviul in fata CSM-ului, atunci cand isi va prezenta proiectul cu referire la sustinerea atributiilor manageriale. "Dupa, in ipoteza in care se obtine avizul si se merge pe aceasta propunere, ar urma numirea, conform programului care este stabilit", a precizat Augustin Lazar.

In ceea ce priveste informatiile aparute in anumite canale media, potrivit carora nominalizarea sa ca procuror general al Romaniei ar avea legatura cu presedintele Klaus Iohannis, Augustin Lazar le-a catalogat drept "speculatii hilare". El a apreciat, in acelasi timp, ca nominalizarea sa se datoreaza experientei pe care o are.

'Cu certitudine, ca toti candidatii care au fost acolo sunt magistrati ai Ministerului Public cu anvergura serioasa si ca s-a facut o comparatie intre ceea ce e de facut intre fisa postului procurorului general si misiunile pe care le are in continuare procurorul general si capacitatea candidatului de a le pune in aplicare. Si, dupa cum s-a vazut, la experienta si la nivelul de expertiza pe care le am, se pare ca s-a potrivit mai bine si nu faptul ca as cunoaste pe X sau pe Y, ceea ce este hilar', a afirmat Lazar.

Acesta a facut referire si la examenele pe care le-a sustinut pana acum, unde a avut rezultate foarte bune.

"Si atunci, de asemenea, niciun om public si nicio persoana publica nu a avut nicio legatura cu examenele mele. Dar, sigur ca se fac tot felul de speculatii", a conchis Augustin Lazar.

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a transmis vineri CSM propunerea pentru numirea in functia de procuror general al PICCJ a lui Augustin Lazar, procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Potrivit unui comunicat al MJ, in timpul dialogului cu ministrul Justitiei, Augustin Lazar a demonstrat ca "are viziunea manageriala, determinarea si autoritatea necesara pentru reformarea si consolidarea Ministerului Public". De asemenea, sursa citata precizeaza ca, in desemnarea propunerii, ministrul Justitiei a avut in vedere indeplinirea criteriilor de integritate, vechimea neintrerupta in Ministerul Public, experienta profesionala si manageriala relevanta si capacitatea decizionala.