Radu Mazare si fratele sau Alexandru au fost trimis in judecata pentru luare de mita si, respectiv, complicitate la luare de mita, ambii fiind acuzati si de fals in declaratii, informeaza un comunicat DNA. Potrivit Directiei anticoruptie, Radu Mazare ar fi luat 175.000 de euro pentru a primi un contract de circa 10 mil. euro.

Radu Mazare (foto arhiva)Foto: Agerpres

Fostul primar va fi judecat in stare de libertate iar senatorul in stare de libertate. In dosarul privind cartierul social "Henri Conda" a fost trimis in judecata si omuld e afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mita

Ce acuza procurorii:

"Mazare Radu Stefan, in calitate de primar al Municipiului Constanta, a lansat, la inceputul anului 2011, programul de construire locuinte modulare grupate in Campusul Social "HENRI COANDA", aprobat prin hotarare a Consiliului Local al mun. Constanta.

Pe fondul demararii acestui proiect, Morgenstern Avraham, in calitate de reprezentant al unei societati comerciale, a dorit sa isi asigure castigarea licitatiei ce urma sa fie organizata.

Astfel, in cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanta, Mazare Radu Stefan, suma totala de 175.000 de euro, pentru ca acesta sa-i faciliteze castigarea licitatiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, in valoare de 40.964.030 lei fara TVA (circa 10 milioane de euro).

Precizam ca din suma totala de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferati catre contul personal al primarului Mazare Radu Stefan si 80.000 de euro catre contul pus la dispozitie de fratele sau Mazare Alexandru, ambele fiind deschise la o banca din Israel.

Banii, primiti in mai multe transe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi apartinand unor societati off shore, conturi deschise la banci din strainatate.

In schimbul acestor sume de bani, Mazare Radu a efectuat o serie de demersuri ce intrau in sarcina atributiilor sale de serviciu (ex. initierea unor hotarari de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achizitie sau prin care a fost favorizata societatea comerciala reprezentata de Morgenstern Avraham).

In declaratiile de avere formulate in perioada 2011-2012, Mazare Radu Stefan si Mazare Alexandru nu au mentionat conturile personale deschise la o unitate bancara din Israel si nici sumele de bani virate cu titlu de mita de catre omul de afaceri.

In cauza, s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor Mazare Radu Stefan si Mazare Alexandru.

De asemenea, s-a mai dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 18.550 euro si 114 dolari USA ridicate de la Mazare Radu Stefan cu ocazia perchezitiei domiciliare.

Pe parcursul anchetei penale, procurorii au utilizat documente bancare obtinute in cadrul activitatii de cooperare judiciara in materie penala cu autoritatile competente din Israel, Cipru, Lichtenstein si Austria.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispusa in cauza."