Medicii de familie nu vor elibera retete compensate si nici bilete de trimitere vineri si luni, au declarat reprezentantii Societatii Nationale a Medicilor de Familie si cei ai Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, informeaza Agerpres. CNAS spune insa ca serviciile medicale sunt acordate vineri in baza actelor aditionale incheiate la contractul-cadru pentru anul 2015.

DoctorFoto: ARPIM

Medicii au decis insa sa consulte vineri gratuit pacientii. "De zece ani suntem in situatia de a semna ilegal contracte retroactive, un contract aditional se semneaza in perioada in care inca este in vigoare contractul vechi. Va anunt ca astazi este 1 aprilie si contractul vechi nu mai este valabil. Dorim sa intram in normalitate si legalitate. (...) Aceasta decizie a noastra (n.r. - proteste) - o parte dintre noi o vor mentine, altii s-au speriat ca au fost luati la telefoane om cu om. Aceasta atentionare, acest avertisment doreste sa spuna ca este nevoie de modificari legislative importante pentru contractul care urmeaza sa fie semnat peste mai putin de trei luni. (...) Nu am zis niciodata ca nu vom semna actele aditionale, dar dorim sa le semnam legal - la timp", a precizat, vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele SNMF, Rodica Tanasescu.

Potrivit acesteia, pacientii sustin protestul medicilor de familie.

La randul sau, presedintele Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a aratat ca prin aceasta forma de protest medicii doresc sa se faca auziti.

Serviciile medicale sunt acordate vineri in sistemul public de sanatate in baza actelor aditionale incheiate la contractul-cadru pentru anul 2015, a precizat CNAS intr-un comunicat citat de Agerpres.

"Conform prevederilor legale in vigoare, actele aditionale la contractul-cadru pentru anul 2105 au fost semnate si stampilate de catre reprezentantii caselor de asigurari de sanatate, iar furnizorii de servicii medicale si farmaceutice au fost instiintati ca sunt asteptati sa le semneze", sustine CNAS.

De asemenea, casele de asigurari de sanatate au informat furnizorii ca au prelungit programul de lucru in zilele de 31 martie si 1 aprilie pentru ca semnarea actelor aditionale sa poata fi finalizata cat mai curand.

"Acolo unde este necesar, casele de asigurari vor avea program de lucru si in week-end. Conform datelor din Sistemul Informatic Unic Integrat, astazi, pana la ora 10,30, au fost eliberate la nivel national 44.218 retete. Aceste date atesta faptul ca furnizorii de servicii medicale isi desfasoara activitatea conform reglementarilor in vigoare", se precizeaza in comunicatul CNAS.