Parlamentul de la Chisinau a stabilit ca alegerile prezidentiale din republica Moldova vor avea loc pe 30 octombrie.

Nicolae Timofti, la votFoto: USER UPLOADED

Proiectul de hotarare a fost adoptat vineri, 1 aprilie, dupa ce initiativa legislativa a unui grup de deputati din majoritatea parlamentara a fost introdusa pe ordinea de zi a legislativului in regim de urgenta, transmiteIPN.

Unul dintre autorii inititiavei, deputatul democrat, Sergiu Sarbu, a spus ca toate chestiunile tehnice vor fi rezolvate pana pe data de 30 iulie, cand prevederile hotararii vor intra in vigoare.

Tot dupa aceasta data va putea incepe si campania electorala.

Stabilirea alegerilor prezidentiale pentru 30 octombrie s-a adoptat cu votul a 50 de deputati, aceasta reprezentand majoritatea parlamentarilor prezenti la sedinta plenara.

Deputatii socialisti si cei liberal-democrati au fost impotriva.

Curtea Constitutionala a Republicii Moldova a declarat pe 4 martie neconstitutionale mai multe modificari la Legea suprema, efectuate in anul 2000, inclusiv cea care prevede ca presedintele tari este ales de catre Parlament.

Curtea Constitutionala a stabilit ca dupa expirarea mandatului actualului presedinte, seful statului ar urma sa fie ales prin vot direct.

Mandatul actualului sef de stat, Nicolae Timofti, a expirat luna trecuta, dar el va asigura interimatul pana la alegerile prezidentiale.

Un sondaj din noiembrie 2015 arata ca, la acel moment, cei mai multi alegatori de peste Prut au spus ca l-ar vota presedinte al Moldovei pe Renato Usatii, care nu poate candida pentru ca este prea tanar.

Poate fi ales presedintele Republicii Moldova cetateanul cu drept de vot, "care are 40 de ani impliniti, a locuit sau locuiește permanent în Republica Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba de stat"