Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv ca fostul presedinte Traian Basescu sa plateasca amenda de 600 de lei primita de la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pentru declaratia facuta in 2010 ca multi romi nomazi, "in mod traditional, traiesc din ce fura", informeazaAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

ICCJ a respins recursul declarat de Traian Basescu si a mentinut decizia data de Curtea de Apel Bucuresti pe 27 iunie 2014, instanta care confirmase amenda aplicata de CNCD in acest caz.

In noiembrie 2010, Traian Basescu declara ca multi dintre etnicii romi din Romania traiesc din castigurile obtinute prin furt, insa autoritatile de la Bucuresti nu le pot interzice libera circulatie in Uniunea Europeana.

Aflat la acea data intr-o vizita oficiala in Slovenia, fostul presedinte a fost intrebat de o jurnalista slovena in legatura cu masurile luate de autoritatile romane in privinta romilor.

"Mai avem o problema care trebuie spusa si care face dificila integrarea romilor nomazi - foarte putini vor sa munceasca. Multi dintre ei, in mod traditional, traiesc din ce fura. Daca nu vom recunoaste cinstit si problemele pe care le are etnia insasi si problemele pe care le avem noi in a cunoaste etnia, nu vom gasi solutia problemei", a raspuns atunci Basescu.

De asemenea, el a sustinut ca, atunci cand era primar al Bucurestiului, le-a oferit locuri de munca unor romi nomazi, la salubrizare, insa acestia le-au abandonat.

Pe 10 februarie 2014, CNCD a decis amendarea lui Traian Basescu cu 600 de lei, pe motiv ca declaratiile facute de seful statului in 2010 privind romii care 'traiesc din ce fura' reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al persoanelor de etnie roma.