Presedintele Klaus Iohannis a anuntat joi ca, in urmatoarele saptamani, va avea consultari cu toate partidele cu privire la legislatia in domeniul securitatii, punctand ca este necesara si o dezbatere cu experti in domeniu, informeaza Agerpres.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

"Daca politicienii din tara asteapta aceste consultari, inseamna ca au inteles mesajul meu. Vreau sa-i asigur pe toti ca in urmatoarele saptamani voi avea consultari cu toate partidele politice, vom aduna si expertii care vin sa propuna cateva idei in domeniu si sper sa reusim in cel mai scurt timp sa incepem un proces de modernizare si actualizare a intregii legislatii", a afirmat Iohannis.

El a precizat ca il bucura "ecoul" din tara cu privire la modificarea legii securitatii.

"Sunt foarte bucuros ca, dupa alocutiunea pe care am tinut-o cu ocazia bilantului SRI, politicienii au inceput sa se mobilizeze. M-am referit atunci la legislatia in domeniul securitatii nationale, in special la legislatia specifica, de exemplu cea referitoare la cartelele prepay, la securitatea cibernetica si asa mai departe si am subliniat acolo ca este foarte important sa avem o legislatie modernizata, actualizata si ca acest lucru trebuie sa se faca prin consens politic, fiindca altfel legislatia nu ar avea stabilitatea necesara", a spus Iohannis.

Seful statului a amintit ca la bilantul SRI a vorbit despre modificarea legislatiei deoarece i s-a parut foarte important sa atraga atentia asupra nevoii modernizarii acesteia.

"Nu a fost un apel pentru consultari imediate, ci a fost vorba de o constientizare a politicienilor", a aratat el.

Potrivit presedintelui, legislatia in domeniul securitatii este una specializata, de aceea nu este simplu sa se gaseasca solutii in domeniul securitatii cibernetice si al cartelelor prepay fara sa existe discutii cu experti in domeniu.

"Eu cred ca aceste consultari sunt un pas important, fiindca, pana la urma, Parlamentul, unde sunt partidele reprezentate, trebuie sa voteze aceste legi, dar este la fel de importanta o consultare publica si cred ca daca se continua in ritmul acesta de constientizare, care ma bucura, atunci vom avea practic in acelasi timp si consultari politice si o larga dezbatere in societate", a spus seful statului.

El a subliniat ca cetatenii nu asteapta doar o legislatie care garanteaza securitatea, ci o legislatie care le garanteaza securitatea, pe de o parte, si in aceeasi masura, cel putin, le garanteaza drepturile si libertatile fundamentale.

Seful statului se afla incepand de miercuri in SUA, unde va participa la Summitul securitatii nucleare