Presedintele Klaus Iohannis a ajuns miercuri in Statele Unite ale Americii, unde va participa la Summitul securitatii nucleare, va vizita Muzeul Memorial al Holocaustului si se va intalni cu comunitatea de romani din Washington, potrivit Agerpres.

In cursul zilei de joi, Iohannis va vizita Memorialul Holocaustului si va participa la cina oferita de presedintele SUA, Barack Obama, la Casa Alba, in onoarea sefilor de delegatii prezenti la Summitul securitatii nucleare.

Klaus Iohannis va participa vineri la sesiunea de deschidere a summitului, la un dejun de lucru si la discutia pe baza unui scenariu pregatit de organizatori care consta in prezentarea, prin intermediul unui videoclip, a unui caz ipotetic de terorism nuclear - furtul de material nuclear sau radioactiv de catre actori nestatali si utilizarea partiala a acestuia. La finalul summitului, presedintele Iohannis va sustine o declaratie de presa.

Tot vineri, seful statului se va intalni cu reprezentantii comunitatii romanesti din Washington.

Din delegatia care il insoteste pe Iohannis in SUA fac parte ministrul de Externe, Lazar Comanescu si consilierii prezidentiali Leonard Orban, Andrei Muraru si Cosmin Marinescu. De asemenea, seful statului este insotit de sotia sa, Carmen Iohannis.

Inainte de plecarea in SUA, Klaus Iohannis a declarat ca Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc 'pe deplin' angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduita responsabila.

"Din pacate, am vazut cu totii in ultima vreme cat de prezenta este amenintarea terorista in Europa si in intreaga lume. Atentatele care au zguduit recent orase si capitale europene pun in pericol nu doar securitatea fizica a cetatenilor nostri, ci sunt un atac impotriva valorilor si principiilor pe care le reprezentam. In fata acestei amenintari teroriste, care poate imbraca diferite forme, avem nevoie de solidaritate, responsabilitate si actiune comuna. Summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear prin intarirea arhitecturii globale in domeniul securitatii nucleare. Vreau ca mesajul Romaniei sa se auda ferm de la Washington. Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc pe deplin angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduita responsabila", a subliniat Klaus Iohannis.

Seful statului a anuntat ca, in contextul deplasarii la Washington, va vizita Muzeul Memorial al Holocaustului, "un proiect complet prin care este pastrata vie memoria victimelor Holocaustului". "De asemenea, voi avea o intrevedere cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Statele Unite si, in special, din regiunea Washington", a mai spus Iohannis.