O brigada blindata americana va fi amplasata permanent in Europa de Est incepand cu februarie 2017, a anuntat miercuri Pentagonul, citat de AFP.

"Rotatiile vor fi fara intrerupere, permitand o prezenta blindata continua si o imbunatatire a antrenamentului si a exercitiilor cu aliatii" NATO, a afirmat Laura Seal, o purtatoare de cuvant al Pentagonului.

Va exista "o prezenta continua in Europa de Est a unei brigazi blindate", a subliniat ea.

Pentagonul si NATO au evocat recent amplasarea prin rotatie a acestei brigazi blindate in Europa de est, fara a anunta insa un calendar precis.

Washingtonul a anuntat in februarie intentia de a cvadrupla in 2017, pana la 3,4 miliarde de dolari, cheltuielile destinate intaririi prezentei militare americane in Europa.

Cu aceasta brigada blindata (4.200 de soldati echipati in special cu tancuri si vehicule blindate) armata terestra americana va dispune in permanenta de trei brigazi de lupta in Europa.

In caz de conflict, aceste trei brigazi, alaturi de echipamentele stocate preventiv, vor putea constitui rapid o divizie completa, potrivit planurilor NATO.

In total, armata americana dispune permanent de 62.000 de soldati in Europa.

Incepand cu primavara lui 2014, NATO a luat o serie de masuri pentru a-si asigura aliatii din Europa de Est, precum deschiderea unor centre logistice, trimiterea de avioane de vanatoare in tarile baltice si de nave suplimentare in marile Baltica si Neagra.

Moscova sustine ca aceasta "stationare permanenta" la granitele sale incalca Actul fondator NATO-Rusia, semnat in 1997.