Presedintele Klaus Iohannis se va afla de miercuri pana sambata in SUA, unde va participa la Summitul securitatii nucleare, care va avea loc la Washington, anunta Agerpres. Astazi, la ora 12,00, inaintea de plecarea in SUA, Iohannis va face o declaratie de presa la Palatul Cotroceni.

In cursul zilei de joi, Iohannis va vizita Memorialul Holocaustului si va participa la cina oferita de presedintele SUA, Barack Obama, la Casa Alba, in onoarea sefilor de delegatii prezenti la Summitul securitatii nucleare.

Klaus Iohannis va participa vineri la sesiunea de deschidere a summitului, la un dejun de lucru si la discutia pe baza unui scenariu pregatit de organizatori care consta in prezentarea, prin intermediul unui videoclip, a unui caz ipotetic de terorism nuclear - furtul de material nuclear sau radioactiv de catre actori nestatali si utilizarea partiala a acestuia. La finalul summitului, presedintele Iohannis va sustine o declaratie de presa.

Tot vineri, seful statului se va intalni cu reprezentantii comunitatii romanesti din Washington.

Inainte de a pleca la Washington, Klaus Iohannis a declarat ca "Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc pe deplin angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduita responsabila".

Iata mai jos discursul sustinut de seful statului:

"Voi pleca astazi spre Washington, unde voi participa, la invitatia Presedintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, la Summitul privind Securitatea Nucleara. Din pacate, am vazut cu totii in ultima vreme cat de prezenta este amenintarea terorista in Europa si in intreaga lume.

Atentatele care au zguduit recent orase si capitale europene pun in pericol nu doar securitatea fizica a cetatenilor nostri, ci sunt un atac impotriva valorilor si principiilor pe care le reprezentam.

In fata acestei amenintari teroriste, care poate imbraca diferite forme, avem nevoie de solidaritate, responsabilitate si actiune comuna.

Summitul de la Washington este dedicat prevenirii terorismului nuclear prin intarirea arhitecturii globale in domeniul securitatii nucleare.

Vreau ca mesajul Romaniei sa se auda ferm de la Washington. Romania se afla in prima linie a statelor care isi indeplinesc pe deplin angajamentele in domeniul securitatii nucleare, avand un program nuclear clar si o conduita responsabila.

Am considerat ca reprezentarea Romaniei la cel mai inalt nivel la acest Summit este esentiala si in acord cu rolul pe care tara noastra si l-a asumat in materie de securitate si cu participarea noastra la eforturile internationale si actiunile comune in acest domeniu.

Evenimentul de la Washington este al patrulea dintr-un proces mai amplu, lansat in 2010 de catre presedintele Barack Obama. Acum, in 2016, alaturi de alte 52 de state, precum si de liderii unor organizatii internationale relevante, vom analiza ceea ce s-a realizat in ultimii 6 ani si vom decide asupra cailor de urmat pentru avansarea agendei internationale in domeniul securitatii nucleare.

Pentru Romania, participarea la Summitul de la Washington reprezinta o chestiune de prestigiu, de consecventa si de influenta.

In primul rand, Romania reconfirma faptul ca este un membru activ si responsabil al grupului restrans al statelor cu capacitati nucleare relevante, posesoare ale intregului ciclu al combustibilului nuclear si ferm angajate in promovarea arhitecturii globale de securitate nucleara si de combatere a terorismului nuclear.

Participarea la Summitul de la Washington este si o chestiune de consecventa a actiunii si politicii nationale in domeniul securitatii nucleare, precum si de coerenta in respectarea angajamentelor asumate in contextul mai larg al neproliferarii, securitatii si sigurantei nucleare.

Nu in ultimul rand, capacitatea de influenta va fi consolidata prin faptul ca Romania se va afla in prima linie a eforturilor de definire a unui cadru international pentru abordarea problemei terorismului nuclear si intarirea cadrului de actiune in domeniul securitatii nucleare.

Romania va continua sa aplice in programul sau nuclear cele mai ridicate standarde din domeniul securitatii nucleare si va sprijini imbunatatirea cooperarii internationale in domeniu.

Voi comunica aceste lucruri in mod direct partenerilor nostri.

Pentru a obtine rezultate durabile in lupta impotriva terorismului nuclear sunt necesare, fara indoiala, eforturi de durata. Din acest motiv, Romania va continua sa participe activ la procesul de intarire a securitatii nucleare la nivel global, ulterior momentului 2016, incluzand aici sprijinirea rolului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Cu prilejul deplasarii la Washington, voi face o vizita la Muzeul Memorial al Holocaustului, un proiect complet prin care este pastrata vie memoria victimelor Holocaustului. De asemenea, voi avea o intrevedere cu reprezentanti ai comunitatii romanesti din Statele Unite si, in special, din regiunea Washington".