Uniunea Europeana ar putea avea o crestere economica mai rapida daca ar renunta la regulile bugetare care dicteaza focusul pe deficitul bugetar structural si s-ar focaliza pe cheltuieli si consum, scrie Bloomberg, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Bruegel, citat de Mediafax.

Ingradirea cheltuielilor in momentul gresit din ciclul economic poate fi unul dintre motivele din spatele "revenirii economice anemice" din UE, ceea ce ridica semne de intrebare legate de eficienta cadrului fiscal european.

"In practica, implementarea regulilor este ingradita de indicator masurati gresit si de prognoze incorecte, care duc la recomandari politice eronate", potrivit studiului. Modificarea sistemului actual ar fi una dintre cele mai bune modalitati prin care acesta ar fi ajutat, insa nu este fezabil. Mai degraba, analistii propun un focus pe castiguri, care ar genera reduceri de taxe, atata vreme cat cheltuielile nu vor scadea in acelasi ritm.

Noul sistem ar beneficia de pe urma unui Consiliu Fiscal European independent, care ar putea interveni in circumstante speciale si care ar avea flexibilitate crescuta. Aceasta ar elimina perceptia unei posibile motivatii incorecte sau politice a aplicarii regulilor, potrivit autorilor studiului.

Acelasi studiu spune ca un astfel de sistem ar fi disciplinat Spania, Irlanda si Marea Britanie in cursa lor spre criza financiara, pentru ca bula imobiliara si cheltuielile publice crescute ar fi agravat ciclul economic in care se aflau.