Presedintele Klaus Iohannis a semnat marti decretul prin care Constantin Manoloiu, seful Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne, implicat in Dosarul Referendumul si apostrofat de fostul presedinte Traian Basescu pe aceasta tema, a parasit Ministerul Afacerilor Interne, transmite Mediafax.

Informatia a fost facuta publica de Administratia Prezidentiala prin intermediul unui comunicat.

Manoloiu fusese numit in februarie 2013 sef al Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne.

In luna august 2012, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a sesizat cu privire la o comunicare suplimentara facuta de seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, Constantin Manoloiu, care a fost trimisa de catre Ministerul Administratiei si Internelor Curtii Constitutionale si in care spunea ca nu-si poate asuma cifra alegatorilor, dupa ce informase Curtea ca aceasta este de peste 18,2 milioane.

Procurorii ii cercetau la acea data pentru abuz in serviciu contra intereselor publice pe chestorul de politie Constantin Manoloiu, seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor, si pe secretarul de stat Nicolae Cabulea, seful Departamentului Ordine si Siguranta Publica din Ministerul Administratiei si Internelor (MAI).

Ioan Nicolae Cabulea ar fi dispus in 1 august ca seful Directiei pentru Evidenta Persoanelor sa intocmeasca actul oficial conform caruia MAI nu-si poate "asuma veridicitatea numarului de persoane inscrise in listele electorale permanente". De asemenea, in 2 august, Cabulea a semnat adresa oficiala catre Curtea Constitutionala prin care a transmis inscrisul mentionat, "care a fost intocmit din dispozitia sa, prin incalcarea legislatiei in materie", potrivit procurorilor.

Prin comunicarea din 2 august, chestorul Constantin Manoloiu "a urmarit sa invalideze listele electorale permanente actualizate si comunicate, privind numarul de cetateni cu drept de vot, incalcand cadrul legislativ aplicabil in materia referendumului care reglementeaza expres atributiile ce revin institutiei pe care o conduce", sustin procurorii.

Traian Basescu l-a aprostrofat public pe seful de la Evidenta Populatiei, chestorul Constantin Manoloiu, in legatura cu adresele catre Curtea Constitutionala: "Nu stiu daca-i bine, domnul chestor! (...) Ma tem ca eu v-am facut chestor. Nu stiu daca-i bine, domnul chestor!".