Tatii care detin atestatul de absolvire a cursului de puericultura vor beneficia de concediu paternal majorat cu 15 zile lucratoare, in loc de 10, cat prevede actuala legislatie, potrivit unui proiect de lege adoptat marti de Senat, transmite Mediafax.

Initiativa legislativa prevede ca "in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal (...) se majoreaza cu 15 zile lucratoare" si ca tatal poate beneficia de de concediu pentru primii doi copii.

Potrivit formei actuale a legii, in cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal - 5 zile lucratoare - se majoreaza cu 10 zile lucratoare. Tatal poate beneficia de prevederea aceasta numai o singura data.

"Prezentul proiect are in vedere sprijinirea categoriilor de persoane de sex masculin care au o cultura educationala pentru a asigura cele necesare cresterii copilului inca din primele zile de viata. Consideram ca este cazul de a sustine si acele categorii sociale care au un venit ce le permite a demara o familie cu cel putin doi copii si au maturitatea de a le oferi un viitor inca din primele ore de viata", sustin initiatorii in expunerea de motive.

Proiectul de lege, initiat de parlamentarii PNL Dragos Luchian, Marius-Petre Nicoara si Stefan-Alexandru Baisanu, a fost adoptat in plenul Senatului cu 97 de voturi "pentru", patru "impotriva" si o abtinere.

Legea are caracter organic, Senatul fiind prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.