Decizia Ministerului Educatiei de a aproba noul regulament de functionare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) reprezinta un pas important pentru etica si integritate academica, afirma Raluca Turcan, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro, atragand totodata atentia ca titlurile si diplomele universitare trebuie analizate de o noua echipa CNATDCU care sa fie "autonoma, integra, apolitica si profesionista". Vicepresedintele PNL mai arata ca reforma initiata nu trebuie oprita, ministerului revenindu-i datoria de a demara pana la sfarsitul acestui an universitar procedurile pentru clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii.

"Plagiatul si impostura nu au ce cauta in institutiile de invatamant. 'Malpraxisul academic' trebuie tratat de un CNATDCU independent din punct de vedere politic", arata politicianul liberal.

Potrivit vicepresedintelui PNL, "ministerul trebuie sa demareze pana la sfarsitul acestui an universitar procedurile pentru clasificarea universitatilor si ierarhizarea programelor de studii. Ministerul trebuie sa ne asigure ca in aceasta primavara va fi facuta evaluarea internationala a scolilor doctorale. Astfel, din anul universitar 2016/2017 toate institutiile de invatamant superior sa poata fi finantate dupa criterii clare, in functie de rezultate si performante".

"Sistemul de invatamant superior poate deveni un motor de dezvoltare pentru Romania, doar daca se vor respecta normele de etica si profesionalism", arata Raluca Turcan.