Tribunalul Prahova, instanta pe rolul careia se afla dosarul de spalare de bani care vizeaza compania Petrotel Lukoil, a constatat, din nou, neregularitatea rechizitoriului intocmit de procurori, dupa ce, in ianuarie, pe acelasi fond, cauza a fost trimisa inapoi la Parchet, procurorii anuntand apoi retrimiterea in judecata a dosarului, ca urmare a remedierii neregularitatilor, scrie Agerpres.

Rafinaria Petrotel-LUKOIL, PloiestiFoto: LukOil Romania

Potrivit portalului instantelor de judecata, magistratii au constatat, luni, neregularitatea rechizitoriului emis la data de 22 ianuarie de Parchetul de pe langa Curtea de Apel (PCA) Ploiesti, prin care sase persoane fizice si doua persoane juridice, respectiv SC Petrotel Lukoil Ploiesti si SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, au fost trimise in judecata.

In decizia instantei se arata ca neregularitatea vizeaza mai multe aspecte, precum lipsa analizei procesului decizional in cadrul societatii pentru a demonstra caracterul esential al actiunilor inculpatilor in luarea deciziilor.

De altfel, aceasta problema privind analiza procesului decizional a fost invocata de Tribunalul Prahova si in luna decembrie 2015, la prima constatare a neregularitatii rechizitoriului.

De asemenea, magistratii au identificat si o serie de contradictii, una dintre ele vizand chiar prejudiciul retinut de procurori.

"In cazul infractiunii de spalare a banilor, la pagina 119, paragraful 2 se afirma ca 'prejudiciul' cauzat in urma transferurilor sumelor de bani, cunoscand ca acestea provin din savarsirea infractiunii continuate de folosire cu rea credinta a creditului societatii, este in cuantum total de 3.571.378.319,54 lei, afirmatie care este in totala contradictie cu cele retinute la capitolul "In drept", unde "prejudiciul" retinut este in cuantum de 2.424.908.048,88 lei", se arata in decizia instantei.

Totodata, magistratii arata, printre altele, ca in rechizitoriu nu se explica algoritmul de calcul al presupusului prejudiciu pentru unii dintre inculpatii acuzati de folosire cu rea credinta a creditului societatii.

In acest context, instanta a dispus comunicarea catre PCA Ploiesti a incheierii de sedinta, in vederea remedierii, in termen de cinci zile de la comunicare, a neregularitatilor constatate in actul de sesizare, procurorul urmand a comunica judecatorului de camera preliminara daca mentine dispozitia de trimitere in judecata ori solicita restituirea cauzei.

Dosarul Lukoil a fost trimis in judecata initial de procurorii PCA Ploiesti la data de 3 august a anului trecut, in acest dosar fiind deferite justitiei SC Petrotel Lukoil Ploiesti, acuzata de spalare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzata de complicitate la folosirea cu rea credinta a creditului societatii si complicitate la spalare de bani, dar si sase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiesti, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncti din cadrul societatii de la Ploiesti - Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Danulescu, un membru al Consiliului de Administratie al Petrotel Lukoil, Andrei Rata, si contabilul sef Dorel Dutu.

La acel moment, procurorii anuntau ca prejudiciul cauzat prin savarsirea de catre inculpati a infractiunilor retinute in sarcina lor este in cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

In luna decembrie, instanta de fond a constatat neregularitatea rechizitoriului si a dispus, in ianuarie, restituirea dosarului la PCA Ploiesti, decizia Tribunalului Prahova fiind motivata prin "pasivitatea totala" a procurorului care nu a remediat acele neregularitati si nici nu a comunicat in termenul legal Tribunalului Prahova daca isi mentine sau nu dispozitia de trimitere in judecata a dosarului.

Ulterior, la data de 22 ianuarie, PCA Ploiesti a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca dosarul Lukoil a fost din nou trimis in judecata dupa ce procurorii au remediat neregularitatile constatate de magistrati.