Regimul termic estimat de meteorologi in urmatoarele trei luni va sta sub semnul unor temperaturi in general incadrate in limitele perioadei, insa la capitolul precipitatii acestea se anunta excedentare in special in aprilie si mai, in majoritatea regiunilor, reiese din prognoza de specialitate, valabila pentru intervalul aprilie - iunie 2016, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

Prognoza aprilie-iunie 2016Foto: Administratia Nationala de Meteorologie

In aprilie, temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, in cea mai mare parte a tarii. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru aprilie este stabilita la 9,3 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 - 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori medii de temperatura de pana la 11 grade Celsius, in Crisana, Maramures, Transilvania, Dobrogea si Moldova, respectiv de pana la 12 grade Celsius in Banat, Oltenia si Muntenia.

Pe de alta parte, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale in sud si local in est, iar in restul tarii vor avea o tendinta spre excedent. Media multianuala a precipitatiilor este stabilita la 51,3 l/mp pentru luna aprilie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Banat (pana la 78 l/mp), Oltenia (pana la 75 l/mp), Transilvania (70 l/mp) si Crisana (69 l/mp).

In mai 2016, temperatura medie lunara a aerului se va situa, in general, in limitele normale ale perioadei. Numai in regiunile nordice si in cele din centrul tarii, valorile termice se vor putea situa sub media climatologica, stabilita la 14,9 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Moldovei (intre 10 si 17 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Banat, Oltenia si Muntenia, respectiv de pana la 18 grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM releva ca, in luna mai, cantitatile totale de precipitatii vor fi apropiate de mediile multianuale in sudul si local in estul tarii, iar in restul teritoriului vor putea fi excedentare, peste media multianuala lunara de 66,5 l/mp. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 89 l/mp), Muntenia (86 l/mp), Crisana (85 l/mp), Banat (84 l/mp) si Oltenia (83 l/mp).

Potrivit ANM, in iunie, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei in cea mai mare parte a tarii. Media lunii iunie se situeaza la 18,3 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre 13 si 21 de grade Celsius in Moldova, intre 15 si 19 grade Celsius in Transilvania, respectiv intre 16 si 22 de grade Celsius in Oltenia si Muntenia.

Tot la nivelul lunii iunie, precipitatiile totale lunare vor avea o tendinta spre deficit in regiunile sudice, estice si local in cele vestice. In restul tarii, acestea se vor incadra in limitele climatologice normale, in apropierea mediei multianuale lunare de 84,5 l/mp. In zona Munteniei, Olteniei, Transilvaniei, Maramuresului, Crisanei, Moldovei si Banatului, cantitatile medii de precipitatii ar putea depasi 100 l/mp. Doar in Dobrogea, estimarile variaza intre 27 si 60 l/mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.