Vremea se va incalzi treptat, iar in zilele de 31 martie si 1 aprilie se vor inregistra valori termice maxime de pana la 24 de grade Celsius, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), valabila pentru intervalul 28 martie - 10 aprilie, data luni publicitatii, informeaza Agerpres.

In Banat, pana spre sfarsitul primei saptamani, vremea se va incalzi treptat, devenind calda in zilele de 31 martie si 1 aprilie, cand se vor inregistra valori termice maxime, in medie, intre 22 si 24 de grade. Pe 2 aprilie temperaturile vor scadea accentuat, spre medii de 16 grade, urmand ca apoi regimul termic sa devina apropiat de cel climatologic specific perioadei, cu valori cuprinse intre 17 si 19 grade. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative de-a lungul intregului interval si se vor incadra, in medie, intre 4 si 8 grade. Ploi, in general slabe cantitativ, se vor semnala incepand din seara zilei de 28 martie pana in dimineata zilei de 30 martie. Dupa data de 4 aprilie va creste din nou probabilitatea de aparitie a ploilor, dar acestea se vor semnala local si temporar.

In Crisana, vremea se va incalzi treptat in primele zile ale intervalului, devenind calda pe 31 martie si 1 aprilie, cand se vor inregistra valori maxime, in medie, de 21....22 de grade. Pe 2 aprilie, temperaturile vor scadea accentuat spre medii de 14 grade, apoi regimul termic va fi apropiat de cel climatologic specific perioadei, cu valori cuprinse intre 17 si 19 grade Celsius. Temperaturile minime se vor situa, in medie, intre 2 si 6 grade de-a lungul intregului interval, exceptand noaptea de 31 spre 1 aprilie, cand vor fi de aproximativ 8 grade. Ploi in general slabe cantitativ se vor semnala incepand din seara zilei de 28 martie pana in dimineata zilei de 30 martie. Din 4 aprilie, probabilitatea de aparitie a ploilor, slabe cantitativ, va creste din nou.

In Transilvania, pana spre sfarsitul primei saptamani vremea se va incalzi treptat, devenind calda pentru aceasta perioada a anului in zilele de 31 martie si 1 aprilie, cand vor fi maxime in medie intre 19 si 22 de grade. Pe 2 aprilie temperaturile diurne vor scadea accentuat spre valori medii de 13 grade, urmand ca apoi regimul termic sa fie apropiat de cel climatologic specific perioadei, cu valori maxime cuprinse, in medie, intre 15 si 17 grade. Mediile temperaturilor minime nu vor avea variatii semnificative de-a lungul intregului interval si se vor situa intre 1 si 4 grade, iar valori usor negative se vor inregistra doar in noptile de 29 martie, precum si pe 3 si 4 aprilie. In 28 si 29 martie se vor semnala ploi slabe pe arii restranse, iar in prima decada a lunii aprilie ploile sunt posibile doar izolat, cu precadere dupa 4 aprilie.

In Maramures, vremea se va incalzi treptat in primele zile ale intervalului, devenind calda pe 31 martie si 1 aprilie, cand media temperaturilor maxime va fi de 19....20 de grade. Pe 2 aprilie temperaturile diurne vor scadea accentuat, spre valori medii de 13 grade, urmand ca apoi sa devina apropiate de normele climatologice specifice perioadei, cu valori cuprinse intre 16 si 18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative de-a lungul intregului interval si vor fi cuprinse, in medie, intre 2 si 6 grade, iar valori apropiate de 0 grade se vor inregistra doar pe 29 martie si 3 aprilie. Ploi slabe, trecatoare, sunt posibile pe tot parcursul celor 2 saptamani de prognoza, dar in 29 martie si dupa 4 aprilie acestea se vor semnala pe arii mai extinse.

In Moldova, pana la sfarsitul lunii martie temperatura aerului va creste treptat, iar vremea va deveni deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului. Astfel, pe 31 martie - 1 aprilie vor fi maxime, in medie, de 20 de grade si minime de 4...6 grade. In data de 2 aprilie, va avea loc o racire destul de accentuata, dupa care regimul termic va creste usor, temperaturile maxime urmand a se incadra, in medie, intre 12 si 15 grade, iar cele minime se vor situa intre 2 si 6 grade, in intervalul 2 - 10 aprilie. Probabilitatea de aparitie a ploilor, slabe cantitativ, va fi mai mare in jurul datei de 29 martie si, din nou, dupa 7 aprilie.

In Dobrogea, in prima saptamana, valorile maxime vor creste, in medie, de la 12 grade in prima zi, pana la circa 20 de grade, pe 1 aprilie. Apoi vremea se va raci, iar pana la sfarsitul intervalului nu va mai avea variatii importante, media termica diurna urmand a se situa intre 12 si 14 grade. Regimul termic nocturn va avea o evolutie similara, astfel incat, in prima saptamana, temperaturile minime vor creste de la 3 la 8 grade, in data de 3 aprilie vor scadea cu aproximativ 4 grade la nivelul intregii regiuni, apoi tendinta va fi, din nou, de crestere. Ploi pe arii restranse, slabe cantitativ, vor fi posibile indeosebi in intervalele 29-30 martie si 8-10 aprilie.

In Muntenia, pana in data de 1 aprilie, temperatura va creste treptat si va atinge valori maxime, in medie, de 21...23 de grade si minime de 6...8 grade. Pe 2 aprilie vremea se va raci, temperaturile diurne vor cobori spre 14 grade, iar cele nocturne vor fi de 3...4 grade. Ulterior, in cursul celei de-a doua saptamani de prognoza, regimul termic diurn se va incadra, in medie, intre 15 si 18 grade, iar cel nocturn se va situa intre 4 si 6 grade. Ploi, pe spatii restranse si slabe cantitativ, vor fi posibile cu precadere in 29 martie si dupa data de 7 aprilie.

In Oltenia, la sfarsitul lunii martie vremea se va incalzi si valorile termice vor deveni mult mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada. Pe 1 aprilie, temperaturile maxime vor fi, in medie, de 22...24 de grade, iar cele minime se vor situa in jurul valorii de 7 grade. Apoi, vremea se va raci accentuat, iar regimul termic mediu va marca o scadere de aproximativ 9 grade. Ulterior, pana la sfarsitul intervalului, temperaturile nu vor mai suferi modificari semnificative, valorile diurne urmand a fi cuprinse, in general, intre 16 si 18 grade, iar cele nocturne, intre 4 si 6 grade. Ploi slabe, trecatoare, sunt posibile pe data de 29 martie si, din nou, dupa 4 aprilie.

In primele zile de prognoza, la munte, vremea se va incalzi treptat, de la valori medii diurne de 4 grade, pana la 12...13 grade in data de 1 aprilie. Apoi regimul termic diurn va marca o scadere, iar pana la sfarsitul intervalului de prognoza nu va mai avea variatii semnificative, urmand a se situa, in medie, intre 6 si 8 grade. Temperaturile minime nocturne vor fi cuprinse, pe tot parcursul intervalului de prognoza, intre 4 si 3 grade, cu cele mai scazute valori in primele nopti si, din nou, in jurul datei de 3 aprilie, si cele mai ridicate in jurul datei de 1 aprilie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, predominant ploi, va fi ridicata in ambele saptamani de prognoza, insa cu precadere in intervalul 28 - 30 martie si, din nou, dupa data de 4 aprilie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.