In mai multe zone de conflict sunt folosite cartele prepay romanesti, confirma Serviciul Roman de Informatii (SRI), intr-un raspuns dat Digi24 la o solicitare facuta dupa declaratia premierului Dacian Ciolos, care a spus ca au fost folosite cartele prepaid romanesti pentru pregatirea de atentate in UE.

SRI - Serviciul Roman de InformatiiFoto: SRI

In raspunsul lor, ofiterii SRI dau doua exemple de tari in care sunt folosite cartele romanesti - Siria si Irak, precizeaza Digi24. SRI sustine ca aceste cartele telefonice pot fi folosite si de membrii unor organizatii teroriste.

SRI precizeaza ca din datele stranse pana in acest moment, inclusiv de la partenerii externi, exista informatia ca in mai multe zone de conflict, inclusiv in Siria si Irak, sunt folosite cartele telefonice romanesti.

SRI mai arata ca exista posibilitatea ca aceste cartele sa fie folosite de romanii care locuiesc in aceste zone de conflict, dar si ca aceste cartele sa fie folosite si de persoane care au legaturi cu entitati teroriste.

In zona Siriei si a Irakului este activa organizatia terorista Stat Islamic.

SRI mai face o precizare: in acest moment sunt in lucru mai multe cazuri, inclusiv cu parteneri din strainatate ai SRI, in care se incearca identificarea unor persoane care au folosit aceste cartele telefonice preplatite si ca in aceste cazuri este nevoie de foarte multe resurse umane pentru a identifica cine se afla la celalalt capat al firului, scrie Digi24.

Postul citat a intrebat SRI daca aceste cartele prepaid romanesti au vreo legatura cu atentatele din Paris si Bruxelles, dar institutia a raspuns ca nu poate confirma daca au fost folosite cartele romanesti in pregatirea acestor atacuri.

Premierul Dacian Ciolos a declarat duminica, intr-o emisiune la ProTV, ca serviciile cer mai multe instrumente care sa le permita sa monitorizeze atent situatia de securitate, aratand ca o problema este reprezentata si de actualele prevederi privind vanzarea cartelelor prepay. Romania este, in acest moment, una dintre putinele tari din UE in care astfel de cartele pot fi achizitionate fara controale privind identitatea cumparatorului. In acest context, Ciolos a afirmat ca "au fost chiar folosite in ultima vreme cartele din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE, tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania".