Procurorii DNA Ploiesti au cerut Ministerului Afacerilor Externe documentatia privind atribuirea contractului IT pentru "Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetateni", anunta RomaniaCurata.ro, citand surse diplomatice si judiciare. Contractul de 7 milioane de euro a fost atribuit de MAE in 2015 asocierii dintre Siveco si Expert One Research (fosta XOR IT Systems), o firma cu actionari apropiati de Sebastian Ghita, care e vizat acum de o cerere de arestare intr-un alt dosar penal.

  • UPDATE 17.06: MAE arata intr-un punct de vedere remis HotNews.ro ca DNA - Serviciul Teritorial Ploiesti a solicitat "documente referitoare la contractul <>". Ministerul mai arata ca respectivul contract "a fost atribuit prin parcurgerea procedurii legale de licitatie publica deschisa, desfasurata prin intermediul SEAP, initiata in luna mai 2014 si finalizata in ianuarie 2015. La licitatia publica respectiva au fost depuse cinci oferte, iar criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasa  din punct de vedere tehnico-economic. Contractul a fost atribuit asocierii Siveco Romania SA si Expert One Research SRL, iar valoarea acestuia a fost de 25.001.400 lei, fara TVA".

HotNews.ro a scris in premiera despre contractul atribuit de Ministerul de Externe in 2015. La acel moment, HotNews.ro a aratat ca Expert One Research este controlata de RIZEA DAN-IONUT (asociat cu 68,97% cota de participare la beneficii si pierdere) si GAITANARU GABRIEL (asociat cu 31,03% cota de participare la beneficii si pierdere).

Rizea Dan, care in trecut a detinut numai 15% din XOR-IT Systems, si-a trecut pe LinkedIn ca este General Manager la XOR-IT Systems din august 2002 si pana in prezent si ca este Managing Director la firma Elo Digital Office din aprilie 2009 si pana in prezent.

Inainte de anul 2002, a activat timp de 2 ani ca "DMS solution specialist" la firma Star Storage, o alta firma abonata la contracte IT cu statul si un vechi partener de afaceri al Teamnet. Rizea Dan Acesta a mai fost si programator timp de 1 an de zile la ICI - Institutul de Cercetare in Informatica.

Gabriel Gaitanaru a publicat pe LinkedIn ca este 'Managing Director' la Expert One Research din octombrie 2013 si pana in prezent.

Ce functii a mai detinut anterior:

- ianuarie 2012-septembrie 2013: Project Manager la XOR IT Systems

- octombrie 2010-decembrie 2011: Project Manager la TeamNet

- septembrie 2007-octombrie 2010: IT Support Engineer la TeamNet.

O investigatie HotNews.ro - Rise Project a aratat ca atunci cand Sebastian Ghita a iesit oficial din cele doua afaceri, in februarie 2011, Teamnet si Aseosoft se transformasera deja in corporatii, functionand pe principiul divizarii operatiunilor in firme satelit.

Imediat, Ghita a fost inlocuit in actionariate de un offshore cipriot pe care tot el il detinea, dar, ulterior, structurile de proprietate ale celor doua holdinguri s-au schimbat, fiecare in felul ei: grupul Asesoft a fost preluat de rudele lui Ghita si Teamnet - de prietenii lui Ghita.

SIMISC este sistemul IT al MAE care furnizeaza servicii electronice prin care cetatenii romani din Diaspora pot solicita online informatii consulare, documente de identitate si calatorie, servicii pentru cetatenie, acte de stare civila sau notariale.

Ce spunea MAE la acel moment: "Contractul a fost atribuit prin procedura legala de licitatie (..) Potrivit legislatiei in materia achizitiilor publice, autoritatea contractanta nu poate formula criterii restrictive privind participarea la procedura de achizitii pe considerente cum ar fi numele actionarilor sau relatiile comerciale dintre firmele participante".