Romania trece, in noaptea de sambata spre duminica, la ora oficiala de vara. Ceasurile vor fi date cu o ora inainte, astfel ca ora 3.00 va deveni ora 4.00. Duminica, 27 martie, va fi cea mai scurta zi din an, urmand sa aiba doar 23 de ore. Dupa ce ceasurile vor fi date cu o ora inainte, diferenta dintre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore. In restul anului, diferenta orara fata de ora meridianului Greenwich (GMT) este de doua ore.

Se trece la ora de varaFoto: Agerpres

Prin aceasta trecere, orarul de vara din Romania este corelat cu cel practicat in statele Uniunii Europene, care isi schimba ora in ultima duminica a lunii martie si in ultima duminica a lunii octombrie. In acest an, ora oficiala de vara se aplica de la 31 martie pana la 26 octombrie.

Pe perioada lunilor de vara, cand soarele rasare la ora 4.30 si apune la ora 20.00, s-a recurs la aceasta conventie, aplicata in Romania din anul 1979, pentru folosirea optima a luminii naturale si reducerea iluminatului artificial.

  • Despre ora de vara

Ora de vara a fost introdusa, in Romania, pentru prima data in 1932. Pana in 1939 a functionat in fiecare an, intre prima duminica din aprilie (in 1932 - 22 mai), ora 00.00, si prima duminica din octombrie, ora 1.00 (ore locale). Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost suspendata.

In anul 1979 Romania a semnat Conventia fusurilor orare, iar in anul 1997, prin ordonanta guvernamentala, orarul de vara a fost corelat cu cel practicat in tarile UE.

Prin introducerea orei de vara s-a urmarit sa se beneficieze cat mai mult de lumina naturala (a Soarelui) si reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a sugerat, in 1784, aceasta metoda, dar a fost aplicata, pentru prima data, in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de cateva tari din Europa. Au urmat ani in care introducerea orei de vara a fost propusa de mai multe ori, dar respinsa.

La 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. Pentru o perioada mai indelungata a fost aplicata in SUA, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945. La data de 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national, din ultima duminica a lui aprilie, pana in ultima duminica din luna octombrie. Douazeci de ani mai tarziu, presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu, ce continea si o prevedere care solicita conservarea energiei si respectarea DST-ului. De atunci, ora de vara a ramas stabilita pe o perioada de sapte luni, intre echinoctiul de primavara si cel de toamna, Arizona fiind singurul stat american care nu a adoptat DST.

Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, incepand cu anul 1916 (intre 30 aprilie - 1 octombrie). Au urmat britanicii care au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai - 16 octombrie), apoi tari precum: Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.

In prezent ora de vara, este folosita de 70 de tari din intreaga lume, dar nu toate tarile au aceleasi perioade pentru schimbarea orei de vara. Exista multe state care au introdus doar experimental ora de vara.

China a utilizat ora de vara in perioada 1986 - 1991, iar Japonia nu a introdus folosirea orei de vara.

De asemenea tarile ecuatoriale si tropicale nu aplica ora de vara deoarece durata zilei este egala de-a lungul anului.

Rusia a anuntat ca renunta, din toamna anului 2011, la trecerea la ora de iarna, dupa 30 de ani de la instituirea acestei practici.