Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a desemnat vineri, in sedinta publica si prin tragere la sorti, pe cei sapte judecatori care vor face parte din Biroul Electoral Central pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale din data de 5 iunie. Judecatorii desemnati sunt Andreia Liana Constanda, Carmen Georgeta Negrila, Nina Ecaterina Grigoras, Iulia Manuela Cirnu, Rodica Zaharia, Simona Elena Cirnaru si Maricela Cobzariu, anunta Agerpres.

In termen de 24 de ore de la investire, cei sapte judecatori urmeaza sa aleaga, din randul lor, prin vot secret, pe presedintele Biroului Electoral Central si pe loctiitorul acestuia.

Tragerea la sorti a fost efectuata de presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

In temeiul art. 38 alin. (1) din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Biroul Electoral Central este alcatuit din 7 judecatori ai ICCJ, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si 11 reprezentanti ai partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale, ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale si un reprezentant al grupului parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor.

Potrivit art. 38 alin. (2) din legea mentionata, desemnarea judecatorilor se face in sedinta publica, in termen de cel mult 5 zile de la stabilirea datei alegerilor, prin tragere la sorti, de catre presedintele Inaltei Curti, dintre judecatorii in exercitiu ai acesteia. Rezultatul tragerii la sorti se consemneaza intr-un proces-verbal semnat de presedinte si de consultantul-sef al ICCJ, care constituie actul de investire. Data sedintei pentru tragerea la sorti se aduce la cunostinta publica prin presa scrisa si audiovizuala, de catre presedintele Instantei supreme, cu cel putin 24 de ore inainte.