[P] VIDEO INTERVIU Dana Voicu, Brand Director Home Care Zepter Romania: Romania se afla si in momentul de fata pe locul 1 in Europa in ceea ce priveste poluarea cu nitrati a apei

de Narcis Anton     Smile Media
Joi, 24 martie 2016, 12:26 Actualitate | Esenţial


Dana Voicu, Brand Director Home Care Zepter Romania
Foto: Hotnews
Specialistul Dana Voicu, Brand Director Home Care Zepter Romania, a discutat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro despre pericolul crescut asupra sanatatii in cazul consumului de apa neconforma si despre problemele din Romania: "Apa folosita de 90% din cei care locuiesc in zonele rurale si de 50% dintre oraseni nu ajunge in niciun sistem de canalizare. Acesta este un lucru extrem de grav, deoarece constituie o cauza principala de infestare a apei cu nitrati".

Situatia calitatii apei potabile furnizate in Romania


La nivel national numai 55% din populatia din Romania are acces la servicii publice de furnizare a apei potabile. Restul se aprovizioneaza din alte surse, de cele mai multe ori acestea fiind de provenienta microbiologic incerta. Si acum nu ma refer doar la cei care locuiesc in zonele rurale, ci ma refer si la cei care au dorit sa isi imbunatateasca calitatea vietii si care au investit in constructia sau achizitia unei case, unei vile, in zonele limitrofe ale marilor orase si, din pacate, sunt nevoiti sa foloseasca apa poluata din zonele respective deoarece nu au alte surse. Sa ne gandim ca, in mare parte, terenurile pe care s-au construit aceste case au fost initial terenuri agricole. Acestea au fost tratate cu pesticide, mercur, arsen, cu diverse substante chimice care, odata infiltrate in sol, in panza freatica, raman acolo o perioada indelungata. Persoanele respective au investit sume importante in a isi construi puturi forate la adancimi mai mari in ideea ca ajung la o panza freatica ce oferta o calitate mai buna a apei. Realitatea, insa, de pe teren, testarile pe care le-am efectuat noi, analizele microbiologice pe care le-au realizat acesti clienti care au venit la Zepter pentru a cauta o solutie performanta la aceasta problema, au demonstrat ca, din nefericire, calitatea este necorespunzatoare.

O alta statistica relevanta reprezinta faptul ca 9 milioane de romani nu beneficiaza de apa potabila curenta. Apa folosita de 90% din cei care locuiesc in zonele rurale si de 50% dintre oraseni nu ajunge in niciun sistem de canalizare. Acesta este un lucru extrem de grav, deoarece constituie o cauza principala de infestare a apei cu nitrati. Si, din nefericire, Romania se afla si in momentul de fata pe locul 1 in Europa in ceea ce priveste poluarea cu nitrati. Uniunea Europeana a alocat fonduri de aproximativ 3 miliarde de euro ca pana la sfaristul acestui an fiecare localitate cu peste 10.000 de locuitori sa beneficieze de cel putin o statie de epurare a apelor uzate. Din nefericire, majoritatea acestor fonduri nu a fost accesata, pentru ca noi avem aceasta problema cu absorbtia fondurilor europene.

As vrea sa punctez doua lucruri referitoare la Bucuresti, pentru ca este vorba de capitala si ar trebui sa fie un etalon pentru celelalte orase din Romania. Pana in anul 2011, Bucurestiul a fost singura capitala europeana care nu a beneficiat niciodata de o statie de epurare a apelor uzate. Astfel, Bucurestiul a fost  - si ramane - unul dintre cei mai mari poluatori ai Dambovitei. In octombrie 2011 a fost inaugurata statia de epurare de la Glina, proiectul fiind inceput in 1985. In 2011 a fost finalizata numai prima faza, cea de-a doua nefiind inca demarata (in 2015 nici nu a fost alocat constructorul, prin licitatie publica). Astfel incat numai 50% din apele uzate sunt epurate, restul de 50% deversandu-se in continuare in Dambovita si, ulterior, in Dunare.

Fierberea apei, ca metoda de purificare a apei


Fierberea apei este o metoda traditionala de a spera ca avem acces la o apa mai pura. Din experientele noastre, fondate pe rezultate generate de analize microbiologice de laborator, prin fierbere se distruge o parte dintre poluantii microbiologici existenti in apa, dar exista si categorii de substante si impuritati care nu sunt distruse prin fierbere. De exemplu, metalele grele, anumiti paraziti, bacterii, nu se distrug prin fierbere, prin urmare o protectie de 100% nu poate fi asigurata prin acest procedeu.

Despre problemele din piata cu apa imbuteliata

Din nefericire, exista destul de putine studii cu privire la calitatea apei imbuteliate si, ce este mai grav, este faptul ca exista tot mai putine controale referitoare la aceasta calitate. As vrea sa fac referire la cateva studii care au fost publicate de-a lungul timpului.

Primul este acesta ale carui rezultate partiale au fost furnizate de ANPC chiar acum cateva zile referitor la cele 17 esantioane de marci de apa imbuteliata, fiind vorba de apa de izvor si apa de masa gasite in hypermarketurile si supermarketurile din Bucuresti. Iar concluziile partiale arata ca 5 dintre acele esantioane nu au corespuns din punct de vedere microbiologic si nu doar ca nu au corespuns, ci unele aveau valori ale numarului total de germeni (NTG) continuti de pana la 200 de ori mai mare decat valorile maxime admise.

Un al doilea studiu la care eu as face raportare si care este extrem de util pentru viitorii parinti, pentru cei ce sunt deja parinti, pentru bunici, este un studiu care a fost realizat in august 2015 de catre organizatia non-guvernamentala Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, care a analizat 12 marci de apa imbuteliata de pe piata in varianta recomandata pentru bebelusi. Din pacate, concluziile acestui studiu au aratat ca la 75% dintre cele 12 tipuri de apa analizate nu se mentiona continutul de nitriti, la 50% nu se mentiona pH-ul apei, la 42% nu se mentiona continutul de nitrati, samd. Mai mult decat atat, la cateva dintre marcile respective s-a constatat ca varianta de apa imbuteliata pentru bebelusi era similara cu varianta pentru adulti. Niciun fel de diferenta intre concentratiile microbiologice, numai diferenta de pret.

Cat de eficiente sunt filtrele de apa


Este adevarat ca, acum doi ani de zile, daca citeam statisticile, gradul de penetrabilitate al filtrelor de apa, indiferent de tipul lor, era de 5-10% din totalul gospodariilor. Un procent extrem de mic. Preponderente pe piata sunt filtrele mecanice care sunt mai accesibile din perspecitva pretului. Problema cu aceste filtre mecanice este ca au o capacitate de filtrare partiala. Adica retin numai impuritatile de natura fizica: rugina, nisip, alte sedimente. Nu ofera nicio alta protectie suplimentara. Spre deosebire de acestea, un sistem de purificare al apei asa cum sunt cele de la Zepter are in componenta cel mai performat filtru cunoscut in prezent - membrana de osmoza inversa. Acest tip de filtre are capacitatea de a retine eficient si alte tipuri de impuritati: de natura organica, de natura microbiologica, aceasta insemnand o purificare a apei la nivel molecular. Sistemele de purificare cu osmoza inversa au fost utilizate si sunt folosite in continuare de catre NASA, Marina Militara Americana sau de catre ONU. Si nu doar ca proces industrial de desalinizare si potabilizare a apei, ci si ca solutii casnice.

Avantajele sistemelor Zepter de purificare a apei

Sunt doi factori critici, corelati, de care fiecare persoana ce doreste sa investeasca intr-o solutie performanta de purificare, precum solutiile Zepter, trebuie sa tina cont: primul – rata de recuperare, acesta fiind un indicator care arata de cati litri de apa de la sursa este nevoie pentru a obtine un litru de apa purificata. Cine crede ca raportul este de 1:1  se inseala. In ceea ce priveste acest indicator, din toate studiile noastre si documentatiile avute la dispozitie rezulta faptul ca sistemul nostru AqueenaPro ofera cea mai mare rata de recuperare, de 42%. Asta inseamna ca 1 litru de apa purificata se obtine din 2,38 litri de apa de la robinet. Si, daca ne raportam la preturi, pretul unui litru de apa purificata este de aprox 61 de ori mai mic  decat pretul unui litru de apa imbuteliata.

Un alt indicator important este reprezentat de productivitate. Practic vorbim de capacitatea zilnica de purificare maxima. In cazul sistemelor noastre, la AqueenaPro capacitatea de purificare este de 378 de litri de apa pe zi, iar in cazul sistemului Edel Wasser capacitatea de purificare este de 78 de litri de apa pe zi.

Un alt criteriu important il reprezinta si existenta documentatiei oficiale care sa certifice performantele produsului respectiv. Sistemele noastre de purificare sunt singurele de pe piata care beneficiaza de aceasta documentatie de certificare. Rezultatele performantelor acestora au fost validate prin intermediul analizelor microbiologice realizate in cadrul uneia dintre cele mai mari retele europene de laboratoare de analiza terte. Mai vreau sa mentionez faptul ca orice produs care intra pe piata unui stat european necesita initial un proces de certificare locala. In cazul produselor noastre, institutia abilitata sa certifice acest proces si care a si validat certificarea este Ministerul Sanatatii, prin intermediul Institutului de Sanatate Publica.

Interviul integral
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5421 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  total gresit (Joi, 24 martie 2016, 18:10)

  CATRAZ [utilizator]

  Dna Dana Voicu "specialist" cred ca nu cunoaste tehnologia de purificare a apei prin sistemele pe care le vinde chiar dumneaei.
  "AqueenaPro ofera cea mai mare rata de recuperare, de 42%" - pai cese intampla cu restul volumului de apa instrata (se evapora???).
  Aceste sisteme nu fac decat o fitrare a sedimentelor, ceva retineri pe un filtru carbon, mirosuri.
  metalele grele, nitritii, etc. nu se filtraza chiar asa de usor.
  Poate un sistem de tratare precum "osmoza inversa" sa ajute dar in acest caz apa rezultata este fara minerale "dedurizata" ce implica si o scadere a pH si tot nu e ok.
  Daca apa este foarte incarcata (biologic si chimic) sistemul de osmoza este mare consumator de energie si filtre.
  Prin urmare solutia este realizarea unui sistem/ sisteme de tratare optime in localitati nu achizitia unor aa zise filre.

  Din pacate acest articol nu este decat o reclama la niste sisteme de filtrare, care tot au nevoie de o apa de intrare fara incarcari mari.

  Apropo - prin fierbere se disrtrug bacteriile si virusii.
  iar statia de epurare de la Glina deverseaza 100 % ape epurate (treapta I mecano-chimica).
  • -2 (4 voturi)    
   asa este (Vineri, 25 martie 2016, 10:38)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui CATRAZ

   d-na face reclama la sistemele Zepter de purificare a apei. Dar uita sa ne spuna un lucru: SISTEMUL ZEPTER SE INSTALEAZA LA TEAVA DE APA RECE DE LA ROBINETUL DIN BUCATARIE, practic tot apa de la robinet bem, doar ca este filtrata. Merci, dar in aest caz prefer sa imi cumpar apa plata imbuteliata (ex Bucovina).
   • +2 (4 voturi)    
    Nu v-as recomanda! (Vineri, 25 martie 2016, 11:35)

    MichiuStefan1 [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Nu v-as recomanda apa plata Bucovina!Tot pe Hot News a aparut informatia ca aceasta apa plata -desi dpdv chimic are o incarcare de 50-60 mg/l, deci comparabila cu apa purificata de sistemele Zepter,a fost gasita necorespunzatoare biologic!
  • -3 (7 voturi)    
   Nu-i nimic gresit! (Vineri, 25 martie 2016, 11:55)

   MichiuStefan1 [anonim] i-a raspuns lui CATRAZ

   Nu-i nimic gresit!Poate nu a dezvoltat subiectul;
   1. Restul de apa nu se "evapora",ci se foloseste la spalarea periodica a filtrelor, de unde inlocuirea lor la perioade lungi de timp;
   2.Sistemele Zepter au osmoza inversa, si sunt ok; consumator minor de energie-putere nominala 25w;pentru reglarea ph poate sa se monteze un mineralizator;functie de gradul de impuritate al apei,inlocuirea filtrului de osmoza inversa se realizeaza dupa minim un an de functionare;sistemele Zepter sunt proiectate pentru o incarcare a apei la alimentare de max.2000 ppm, ceea ce reprezinta o incarcare foarte mare-de ex in retelele de alimentare incarcarea este de 200-400 ppm.Iar, la final propunerea dvs este irealizabila, deoarece orice sistem de filtrare pentru o localitate, oricat de performant ar fi, apa pana ajunge la consumator trece prin tevi vechi, uzate si de calitate indoielnica!
   • +1 (1 vot)    
    Sistem (Duminică, 27 martie 2016, 23:55)

    CATRAZ [utilizator] i-a raspuns lui MichiuStefan1

    Sa inteleg ca cel putin jumatate din apa consumata se va deversa prin etaa de spalare filtre. Pai atunci e risipa de apa si tot nu e ok.

    In ceea ce priveste sistemele de alimentare cu apa existente daca acestea nu ar functiona - cred ca nici un astefel de sistem de filtrare apa (suplimentar) nu ar fi fezabil.

    Prin urmare aceste filtre depind de calitatea apei si implicit ca sursa de apa sa fie in prealabil tratata.
    Chiar pe site-ul lor scrie "Nu se foloseşte cu apă microbiologic nesigură sau de calitate incertă, fără o dezinfectare adecvată în prealabil."

    Corect e ca banii care "se sparg" pe aceste sisteme centralizate apa si canalizare si fie cheltuiti in sprijinul consumatorului nu al firmelor de constructii.
 • +5 (7 voturi)    
  D-na Dana Voicu! (Joi, 24 martie 2016, 18:52)

  Stef_and [utilizator]

  Ar trebui sa fie mai atenta la ce povesteste sau la ce scrie!
  Si sa invete ce anume vinde!
 • -4 (6 voturi)    
  nitrați (Joi, 24 martie 2016, 22:53)

  Whatsupdoc [utilizator]

  oare ați citit studiile recente, nepărtinitoare, in care se afirma ca nitrații sunt benefici pentru sănătate (exceptând sugarii mici)?
 • 0 (2 voturi)    
  Expertiza (Vineri, 25 martie 2016, 7:27)

  spysoby [utilizator]

  "O alta statistica relevanta reprezinta faptul ca 9 milioane de romani nu beneficiaza de apa potabila curenta".E din alt film?Face confuzii grave intre apa potabila si apa din sistem cetralizat de apa.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by