Salvati Copiii: Fara o metodologie responsabila, legea darii in plata vulnerabilizeaza categoriile economic defavorizate

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 23 martie 2016, 23:45 Actualitate | Esenţial


Organizatia Salvati Copiii si-a facut publica pozitia fata de proiectul legii darii in plata, trimis spre reexaminare Parlamentului, avertizand ca "vulnerabilizeaza o data in plus categoriile sociale aflate in situatii de dificultate, in special cele nevoite sa isi creasca si ingrijeasca in conditii locative improprii copiii".

Salvati Copiii arata, intr-un comunicat de presa, ca "documentul nu beneficiaza de o analiza clara a modului in care vor fi evaluate conditiile de creditare in vederea cumpararii de locuinte, nici cate dintre familiile de tineri vor putea sa indeplineasca aceste conditii si ce masuri de sprijin si monitorizare vor fi avute in vedere, pentru familiile cu copii care vor alege transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat". Organizatia precizeaza ca, in prezent, peste 40% dintre copiii care au varsta sub 15 ani traiesc in locuinte fara acces la apa curenta, baie sau dus.

Organizatia prezinta si cateva date statistice care releva situatia ingrijoratoare din Romania in privinta spatiului de locuit:
 • Cresterea ratei de supraaglomerare a locuintelor - 52,3% pentru tara noastra, in comparatie cu 16,9% in UE. In acest sens, 69,1% dintre cetatenii romani intre 15 si 29 de ani traiesc in locuinte supraaglomerate (26,6% media europeana pentru aceasta categorie de varsta).
 • In locuinte formate din doua camere, traiesc 40% din familiile cu trei persoane, 32% de familii cu patru persoane, 20% de familii cu cinci persoane si 20% familii cu sase persoane.
 • 36,4% dintre romani traiesc in locuinte fara baie sau dus. Procentul ajunge la 39,3% in randul copiilor sub 15 ani;
 • 36,9% dintre romani traiesc in locuinte fara acces la apa calda.  Procentul ajunge la 40,2% in randul copiilor sub 15 ani;
 • Jumatate dintre copiii romani (1.900.000) se afla in risc de saracie sau excluziune sociala.
Salvati Copiii sustine ca aceasta situatie se va adanci in cazul adoptarii proiectului de lege, prin aparitia urmatoarelor consecinte:
 • "inasprirea conditiilor de creditare ipotecara",
 • "cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani, amanand pentru multi dintre cei care apartin generatiei actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii";
 • "accentuarea prudentialitatii sectorului bancar prin impunerea unui avans de cel putin 30-40%, fata de 10-15% cerut in prezent";
 • "disparitia programului 'Prima Casa', garantia statului anulandu-se prin mecanismul darii in plata. Acest program si-a dovedit utilitatea sociala daca tinem seama de numarul foarte mare de credite (159.106 de clienti), care au o rata de neperformanta de 0,04%" 
 • "descurajarea investitiilor in piata imobiliara si cresterea preturilor in acest sector".  
"Miza contractului de credit, locuinta, constituie una din conditiile fundamentale de a accede la un standard decent de viata, lipsa acesteia echivaland cu punerea in pericol a drepturilor social-economice si, in mod special, a drepturilor copilului. Mai mult, este stiut faptul ca lipsa perspectivelor unei locuiri adecvate va influenta negativ starea demografica a populatiei", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania, citata in comunicatul de presa amintit.

Salvati Copiii a trimis scrisori presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, liderilor PNL si PSD, premierului si presedintelui, in care "reaminteste faptul ca principiul interesului superior al copilului, consacrat constitutional si instituit prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, prevaleaza in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si reprezinta o regula de procedura. Din acest motiv, Salvati Copiii considera ca aceasta propunere legislativa trebuie insotita de argumente responsabile prin indicarea modului in care ea sustine viata de familie, apara interesul superior al copilului si contribuie la reducerea si prevenirea saraciei in Romania. "


 • Redam in cele ce urmeaza comunicatul integral transmis de Salvati Copiii Romania:
"Fara o metodologie responsabila, proiectul de lege privind darea in plata vulnerabilizeaza categoriile economic defavorizate

Bucuresti, 23 martie 2016: Organizatia Salvati Copiii atrage atentia asupra faptului ca proiectul de lege pentru darea in plata, trimis spre reexaminare Parlamentului, de Presedintele Romaniei, vulnerabilizeaza o data in plus categoriile sociale aflate in situatii de dificultate, in special cele nevoite sa isi creasca si ingrijeasca in conditii locative improprii copiii. In prezent, peste  40% dintre copiii care au varsta sub 15 ani traiesc in locuinte fara acces la apa curenta, baie sau dus.

Desi proiectul de lege este menit, conform expunerii de motive a initiatorului, sa asigure "protejarea dreptului la locuinta familiala a debitorului", documentul nu beneficiaza de o analiza clara a modului in care vor fi evaluate conditiile de creditare in vederea cumpararii de locuinte, nici cate dintre familiile de tineri vor putea sa indeplineasca aceste conditii si ce masuri de sprijin si monitorizare vor fi avute in vedere, pentru familiile cu copii care vor alege transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat.

"Miza contractului de credit, locuinta, constituie una din conditiile fundamentale de a accede la un standard decent de viata, lipsa acesteia echivaland cu punerea in pericol a drepturilor social-economice si, in mod special, a drepturilor copilului. Mai mult, este stiut faptul ca lipsa perspectivelor unei locuiri adecvate va influenta negativ starea demografica a populatiei", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

In prezent, datele statistice relevante pentru acest domeniu sunt ingrijoratoare pentru Romania:

Cresterea ratei de supraaglomerare a locuintelor - 52,3% pentru tara noastra, in comparatie cu 16,9% in UE. In acest sens, 69,1% dintre cetatenii romani intre 15 si 29 de ani traiesc in locuinte supraaglomerate (26,6% media europeana pentru aceasta categorie de varsta).

In locuinte formate din doua camere, traiesc 40% din familiile cu trei persoane, 32% de familii cu patru persoane, 20% de familii cu cinci persoane si 20% familii cu sase persoane.

36,4% dintre romani traiesc in locuinte fara baie sau dus.
Procentul ajunge la 39,3% in randul copiilor sub 15 ani;

36,9% dintre romani traiesc in locuinte fara acces la apa calda.  Procentul ajunge la 40,2% in randul copiilor sub 15 ani;

Jumatate dintre copiii romani
(1.900.000) se afla in risc de saracie sau excluziune sociala.

Salvati Copiii atrage atentia asupra faptului ca aceasta situatie, care exprima in fapt lipsa resurselor financiare pentru mai mult de jumatate din populatia Romaniei, se va adanci in cazul adoptarii proiectului de lege, prin aparitia inevitabila a urmatoarelor consecinte:

inasprirea conditiilor de creditare ipotecara;

cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit de la 34 la 42 de ani, amanand pentru multi dintre cei care apartin generatiei actuale de 25-35 de ani, decizia de a constitui o familie sau de a avea copii;
accentuarea prudentialitatii sectorului bancar prin impunerea unui avans de cel putin 30-40%, fata de 10-15% cerut in prezent;

disparitia programului "Prima Casa", garantia statului anulandu-se prin mecanismul darii in plata. Acest program si-a dovedit utilitatea sociala daca tinem seama de numarul foarte mare de credite (159.106 de clienti), care au o rata de neperformanta de 0,04% 

descurajarea investitiilor in piata imobiliara si cresterea preturilor in acest sector.  

"Vulnerabilitatea tinerilor in fata saraciei si a riscului de excluziune sociala se va reflecta in imposibilitatea de a-si valorifica potentialul si de a contribui la dezvoltarea acestei tari", a adaugat Gabriela Alexandrescu.

In scrisorile trimise in atentia presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, ai Partidului National Liberal si Partidului Social Democrat din Romania, Primului Ministru si Presedintelui Romaniei, Salvati Copiii reaminteste faptul ca principiul interesului superior al copilului, consacrat constitutional si instituit prin Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, prevaleaza in toate demersurile si deciziile care privesc copiii, intreprinse de autoritatile publice si reprezinta o regula de procedura. Din acest motiv, Salvati Copiii considera ca aceasta propunere legislativa trebuie insotita de argumente responsabile prin indicarea modului in care ea sustine viata de familie, apara interesul superior al copilului si contribuie la reducerea si prevenirea saraciei in Romania.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei. Salvati Copiii adopta o pozitie independenta in raport cu actiunile si masurile institutiilor, recunoscand ca implementarea legislatiei si a politicilor publice in materia drepturilor copiilor nu poate ignora stransa colaborare dintre autoritati, familie, copii si societatea in care fiecare actor implicat isi accepta responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic si viabil. In calitate de membru al Save the Children (International), cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari, VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. In cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.
"


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1849 vizualizari

 • +5 (9 voturi)    
  Asta ce mizerie e? (Miercuri, 23 martie 2016, 23:48)

  mitg [utilizator]

  De cand are "Salvati copiii" expertiza, competenta sau orice treaba cu acest domeniu?
  Au ajuns bancherii chiar asa jos?
  • +6 (8 voturi)    
   hehe (Miercuri, 23 martie 2016, 23:58)

   Gustav666 [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Li s-a comunicat ca li se vor taia finantarile daca nu iau o pozitie Ciolos-BNR.
   • 0 (0 voturi)    
    Campioni (Miercuri, 26 octombrie 2016, 17:33)

    tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

    Campioni la aberat ! Campaniile lui Oprescu si restul hotilor din primarii, guvern si parlament a fost f eficienta, cum vedeti cuvantul ONG il vedeti pe dracu, desi dracii sunt aia pt care ati pus stampila de vot.

    Revenind, ONG ca Salvati Copiii (nu stiu sigur daca exact asta face dar stiu pe unii care fac) cumpara garsoniere si apartamente ca locuinte sociale pt copii din centrele de plasament care au implinit varsta de 18 ani si legal nu mai pot locui in centrele statului, pe scurt sunt aruncati in strada de catre statul roman.
    ONG-urile pun la dispozitia acestor tineri locuinte (fara chirie) in care acestia sa locuiasca, cu anumite conditii, ca urmarea unei forme de invatamant sau isi gaseasca un loc de munca. Asignarea unei locuite sociale de catre aceste ONG-uri este temporara, pana cand acestia sunt in masura sa se intretina singuri, i.e. sa isi plateasca chirie in alta parte.

    Dar mna, sa vorbesti aiurea si sa fi habarnist e sport national in Romanistan!
  • -1 (11 voturi)    
   da (Joi, 24 martie 2016, 0:15)

   VladSnow [anonim] i-a raspuns lui mitg

   Sau poate, cand 10 oameni iti spun ca esti beat, ar fi bine sa te abtii sa faci legi inainte sa-ti revii din mahmureala?

   Evident ca exact asta se va intampla daca e votata legea asta: ca sa acopere riscurile suplimentare cauzate de lege bancile vor cere avans mai mare.

   Avansul va fi mai mare ca sa fie sigure ca din vanzarea garantiei vor putea acoperi 100% din valoarea imprumutului chiar daca valoarea garantiei scade foarte mult, cum a fost in perioada crizei.

   Daca avansul e mai mare, va trebui sa strangi mai multi ani bani de avans. Nu e nevoie de specialisti ca sa ajungi la concluzia asta, este evident.

   Deci, ce e gresit in ce spun oamenii astia? Da, stiu, bancile sug sangele poporului, asa ca trebuie sa lasam logica la o parte cand vorbim de banci.
   • +2 (4 voturi)    
    Sclav bancar (Joi, 24 martie 2016, 8:53)

    Radiu [utilizator] i-a raspuns lui VladSnow

    Urat ceea ce faceti. Sunteti platit per comentariu, sau vi se vireaza suma la sfarsit de luna, in functie de numarul de comentarii?
    • -1 (3 voturi)    
     ok (Vineri, 25 martie 2016, 15:27)

     VladSnow [anonim] i-a raspuns lui Radiu

     Sunt platit sa scriu cod in limbajul Scala, la o firma de telecomunicatii? Dvs?
  • +2 (2 voturi)    
   Da, au ajuns (Joi, 24 martie 2016, 8:50)

   Radiu [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Ce conteaza expertiza, conteaza inca un cartus bun de tras de banci in aceasta lupta perfida pe care o duc impotriva cetatenilor acestei tari.
 • -6 (8 voturi)    
  despre competenta, minte putina si cum aratam (Joi, 24 martie 2016, 0:17)

  Nicumi [utilizator]

  Analiza este făcută cu cap, n-are nici o legătură cu "cât de jos au ajuns bancherii"! Este o reală problemă criza demografică prin care trecem, iar tu esti ingrijorat de...cai verzi pe pereţi. Dacă atât ai înţeles din articol, îmi dau seama cam cum trebuie să arate parlamentarul pe care l-ai votat!
 • +3 (3 voturi)    
  Salvati comisioanele si bonusurile (Joi, 24 martie 2016, 0:47)

  Heruvim [utilizator]

  Pisicilor grase (fat cats) din fotoliile moi le tremura coada. Si-ar putea pierde locul de munca pentru iresponsabilitatea din anii trecuti. Ar ramane saracii fara masini de lux si vilane. Ododododo!

  Urmeaza ca in urmatoarele incercari de a opri o lege justa sa apeleza si la Crucea Rosie - toti stim ce calitati au managerii de pe acolo ;)

  Le transmit un singur lucru (HN va rog sa publicati comentariul cu link - nu e reclama):

  https://www.youtube.com/watch?v=w8KQmps-Sog

  Ascultati versurile fratilor. Power to the people!
 • +4 (4 voturi)    
  desi sustin OSC de data asta nu sunt de acord (Joi, 24 martie 2016, 0:50)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  OSC sunt practic impotriva DIP cu argumentul ca efectele adoptarii legii vor conduce la restrictionarea accesului tinerilor la credite pt case.

  Si compara apoi cu situatia locativa din UE/Vest.

  Pai, oameni buni, decideti-va: vrem "ca in UE"? Aflati atunci ca in UE se practica...inchirierea , nu impropietarirea. Marea majoritate a tinerilor, inclusiv familii, stau cu chirie si acolo. Asta nu a fost un motiv nici de aglomerare, nici pt utilitati. Pur si simplu oamenii de acolo cer ca pt banii platiti pe chirii sa existe spatii suficiente, sa existe utilitati samd.
  Dezvoltatorii si proprietarii nu au avut de ales, daca vor sa inchirieze, decat sa livreze cf cerintelor, altfel clientii (chiriasii) se muta acolo unde au conditiile cerute. In acest fel, s-a impus si calitatea in constructii.

  Deci, da, se poate trai si cu/doar in chirie pana ajungi sa iti permiti un avans si rate pt credit ipotecar, chiar in conditii mai restrictive, de cand ne-am nascut toti "proprietari"?! E o pb de mentalitate la noi, la romani, sa vrem proprietate, sunt destule analize sociologice care analizeaza cauzele acestei stari de fapt.
 • +3 (3 voturi)    
  Penibil (Joi, 24 martie 2016, 8:55)

  Radiu [utilizator]

  Se baga si astia in seama, furajati bine de banci. Ce treaba au ei cu aceasta problema? Asteptam si parerea celor de la Fundatia Cutu-Cutu, de la Asociatia Pensionarilor si de la Clubul Sahistilor din Romania!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by