Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Klaus Iohannis, ca autoritatile romane au oferit Muftiatului Cultului Musulman din Romania un teren in Bucuresti pentru construirea unei moschei. La randul lor, autoritatile turce au stabilit si ele cateva terenuri in Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani. Presedintele Klaus Iohannis a completat ca in acest moment ca se lucreaza la documentatia pentru obtinerea autorizatiilor necesare.

Klaus Iohannis si Recep ErdoganFoto: Presidency.ro

Principalele declaratii ale lui Recep Tayyip Erdogan:

  • Aniversam 130 de ani de relatii dipomatice Turcia - Romania.
  • Consider ca discutiile pe care le-am purtat au consolidat aceasta legatura puternica dintre tarile noastre.
  • Am examinat relatiile bilaterale, din mai multe aspecte. Am examinat problemele regionale, criza refugiatilor, Ucraina etc.
  • Am constatat ca Romania si Turcia impartasesc pareri similare asupra problemelor de astazi.
  • Suntem fermi decisi sa consolidam relatiile bilaterale in toate domeniile in baza acordului semnat in 2011.
  • Turcia si Romania sunt 2 tari intre care relatii de schimburi comerciale sunt la un nivel deosebit de important.
  • Dupa UE, Turcia este cel mai important partener economic al Romaniei.
  • In 2015 volumul schimburilor comerciale intre tarile noastre a fost de 5,4 mld dolari. Obiectivul nostru este sa incurajam schimburile comerciale astfel incat sa ajunga anul acesta pana la 10 mld dolari.
  • A fost oferit un teren in Bucuresti Muftiatului Cultului Musulman din Romania pentru construirea unei moschei. Muftiatul se ocupa de obtinerea autorizatiilor necesare. Turcia este gata sa acorde tot sprijinul pe care il poate acorda acestui proiect.
  • Vocile contra se pot auzi in orice tara. In timpul vizitei la Bucuresti am discutat aceasta chestiune cu domnul presedinte. In momentul de fata, colegii nostri lucreaza pentru a obtine autorizatiile. Avem si un proiect definitivat, dar in momentul de fata vrem sa-l dezvoltam. Acest lucru va fi expresia cea mai frumoasa a dialogului si a solidaritatii dintre cele doua tari (sursa: Agerpres)
  • La randul nostru si noi am stabilit cateva terenuri in Istanbul unde vor putea fi construite o capela si un loc de cazare pentru pelerinii romani.

Declaratia de presa a lui Klaus Iohannis (sursa: Presedintie)

"Ma bucur sa ma aflu aici, in Turcia, in vizita de stat si va multumesc pentru ospitalitate si deschidere.

Aceasta vizita ne gaseste intr-un context geopolitic si regional complicat, cu numeroase riscuri de securitate si provocari la care trebuie sa gasim solutii. Convingerea mea este ca impreuna, in virtutea unui Parteneriat Strategic puternic intre Romania si Turcia, putem gestiona mai bine aceste riscuri. Cetatenii nostri isi doresc securitate si prosperitate, iar prin eforturi comune incercam sa raspundem acestor asteptari.

I-am transmis omologului meu condoleante pentru victimele atentatelor din ultimele luni. Raspunsul nostru trebuie sa fie unul comun si ferm la acest val de atentate, pe care le condamn cu fermitate.

In urma cu aproape un an am avut placerea de a-l primi la Bucuresti pe domnul presedinte Erdogan, iar vizita de astazi reprezinta o continuare fireasca a acelui dialog, in cadrul oferit de Parteneriatul nostru Strategic.

Relatia cu Turcia are o importanta deosebita pentru Romania, atat in virtutea traditiei noastre de colaborare, cat si a obiectivelor comune in plan bilateral, regional si transatlantic.

Pe agenda discutiilor s-au aflat chestiuni care privesc dialogul politic bilateral, probleme de securitate, cooperarea economica, legaturile socio-culturale, precum si teme regionale si internationale.

In materie de securitate si aparare, ne leaga o stransa cooperare, precum si parteneriatul in cadrul NATO. Dupa cum stiti, Romania considera ca Marea Neagra este de importanta strategica nu doar pentru securitatea in regiune, ci si pentru cea euro-atlantica si trebuie sa beneficieze de o atentie sporita. Am discutat despre aceste lucruri, inclusiv in perspectiva Summitului NATO de la Varsovia din vara acestui an.

In plan economic, Romania si Turcia au deja o cooperare de succes, pe care dorim, insa, sa o extindem, atat din punctul de vedere al schimburilor comerciale, cat si al investitiilor, dar si in ceea ce priveste domeniile vizate.

Turcia este primul partener comercial al Romaniei din afara Uniunii Europene si al 5-lea partener la nivel global. Obiectivul nostru comun este ca in anii urmatori sa atingem tinta de 10 miliarde dolari anual ca nivel al schimburilor comerciale. Am discutat despre modalitatile in care putem avansa diferite proiecte si in care putem creste accesul investitorilor pe ambele piete.

Nu in ultimul rand, intre cele doua tari exista legaturi in zona socio-culturala si de educatie. Cred ca prezenta unei importante comunitati de origine turca in Romania este un liant puternic intre cele doua state.

In contextul relatiei bilaterale am discutat si despre temele majore de pe agenda europeana: migratia si terorismul. Uniunea Europeana se confrunta in prezent cu o serie de provocari cu implicatii multiple, iar Turcia este un partener important in identificarea raspunsului la o parte importanta dintre acestea.

Turcia, in calitate de tara care gazduieste pe teritoriul sau un numar foarte mare de refugiati, joaca un rol cheie in solutionarea actualei crize, atat din punct de vedere umanitar, cat si al controlului fluxului migratiei si al combaterii retelelor de trafic de persoane.

In acest sens, am salutat intelegerea la care s-a ajuns saptamana trecuta la Consiliul European si sper ca aceasta va contribui la reducerea semnificativa sau chiar la stoparea fluxului de migranti ilegali care patrund din Turcia in Uniunea Europeana. Romania a fost un sustinator puternic pentru ajungerea la aceasta intelegere.

Am toata convingerea ca astazi am facut pasi importanti in vederea consolidarii si extinderii Parteneriatului Strategic dintre Romania si Turcia. Cred ca acest dialog direct sustinut, la cel mai inalt nivel, este dovada limpede a faptului ca avem obiective si interese comune."

In ceea ce priveste terenul acordat Muftiatului pentru constructia unei moschei la Bucuresti, presedintele Klaus Iohannis a declarat ca se lucreaza la documentatia pentru obtinerea autorizatiilor necesare.

"S-a ajuns in faza solicitarii autorizatiei de constructie. Chestiunea e de competenta primariei si se lucreaza la aceste documentatii", a aratat Iohannis, citat de Agerpres.