Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania 'Elie Wiesel' critica desemnarea Oanei Stanciulescu in Consiliul de Administratie al TVR, considerand ca unele afirmatii ale acesteia au adus atingere memoriei victimelor si supravietuitorilor Holocaustului, potrivit Agerpres.

Reprezentantii institutiei spun ca ''desemnarea Oanei Stanciulescu drept reprezentant in Consiliul de Administratie al TVR, institutie publica, este incompatibila cu asumarea si promovarea memoriei victimelor Holocaustului din Romania''.

''Astfel, pe propriul blog, ea se solidarizeaza cu mesajul '(...) in Spania, la Majadahonda, sunt mandru... Mota si Marin (...) sunt Nae Ionescu si sufar pentru rasa alba prins in roza vanturilor (...) sunt Antonescu, Ica si Ion, prins intre Moscova si Berlin (...), sunt George Manu', identificandu-se explicit cu lideri ai Miscarii Legionare si responsabili pentru Holocaust. De asemenea, in luna august 2015, la un post de televiziune, punea sub semnul intrebarii Holocaustul din Romania cand aprecia ca '(...) sunt foarte multe semne de intrebare, trebuie istoricii sa lamureasca. A fost Holocaust in Romania? Unii zic da, unii zic nu (...)'. In urma cu aproape o luna, la o expozitie, indemna la sfidarea legii, spunand ca, 'daca Legea 217 (legea antilegionara - n.r.) s-ar aplica, noi toti de aici, cand iesim din librarie, ar trebui sa ne astepte niste jandarmi, niste mascati, sa ne urce in duba si sa ne duca la puscarie...' '', precizeaza un comunicat al Institutului 'Elie Wiesel'.

Potrivit sursei citate, 'asemenea luari de pozitie nu sunt singulare in activitatea publica a Oanei Stanciulescu'.

''Avand in vedere ca asemenea luari de pozitie nu sunt singulare in activitatea publica a doamnei Stanciulescu, precum si faptul ca mesajele radicale sunt tot mai prezente in spatiul comunicarii, ne exprimam ingrijorarea fata de tolerarea cu usurinta a unor astfel de opinii sau atitudini, care, prin pozitia dobandita intr-o institutie publica, pot deveni norma sau discurs acceptabil'', arata reprezentantii Institutului 'Elie Wiesel'.

In 2004, Presedintia si Guvernul au recunoscut responsabilitatea prioritara a regimului Ion Antonescu pentru tragedia evreilor si romilor din Romania in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, se mai arata in comunicatul Institutului 'Elie Wiesel'.