Atat Judecatoria Vaslui, cat si si Tribunalul Vaslui si-au declinat competenta in cazul referendumului de la Pungesti, astfel ca dosarul a ajuns la Curtea de Apel Iasi, care va trebui sa decida cine are competente pentru validarea rezultatelor, scrie Mediafax.

Marti, magistratii Judecatoriei Vaslui si-au declinat competenta in cazul referendumului de la Pungesti, referitor la demiterea primarului localitatii Mircia Vlasa, dosarul fiind astfel inaintat, tot marti, Tribunalului Vaslui.

Judecatorii de la Tribunalul Vaslui au trimis dosarul la Curtea de Apel Iasi, care va trebui sa decida cine are competente pentru validarea rezultatelor referendumului, Judecatoria sau Tribunalul Vaslui.

Prefectura Vaslui a fost obligata sa organizeze referendum pentru demiterea primarului din Pungesti dupa ce, in 2013, mai multi localnici au cerut acest lucru, depunand documente in acest sens, intrucat edilul a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat sa inceapa explorarea gazelor de sist.

Din cei aproximativ 2.500 de alegatori inscrisi pe liste, 34,3% au fost prezenti la referendum, iar majoritatea a votat pentru demiterea primarului, Mircia Vlasa.

Luni, aproximativ 50 de localnici din Pungesti s-au adunat in fata Prefecturii Vaslui, solicitand validarea referendumului din localitate cu o prezenta de 30%, dar si demiterea primarului Mircia Vlasa. Anterior, prefectul Daniel Olteanu solicitase timp de consultari, pentru a stabili care dintre legi se aplica pentru validarea referendumului, cea care prevede o prezenta de 50% +1 sau Legea 3/2000, care prevede o prezenta de doar 30%.

Peste o mie de persoane au depus la Prefectura Vaslui, in noiembrie 2013, documentele prevazute de lege pentru organizarea unui referendum privind demiterea primarului din Pungesti, Mircia Vlasa, pe motiv ca acesta a concesionat firmei Chevron terenul unde ar fi urmat sa inceapa explorarea gazelor de sist.

In solicitarea depusa la Prefectura Vaslui, oamenii sustineau, intre altele, ca primarul nu le mai reprezinta interesele, in conditiile in care nu i-ar fi consultat cu privire la explorarea gazelor de sist in comuna. Mai mult decat atat, semnatarii cererii sustineau ca primarul Mircia Vlasa a concesionat catre firma Chevron suprafata de 1,92 hectare de teren, pe care compania petroliera ar fi urmat sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din judetul Vaslui.

De asemenea, mai multe organizatii neguvernamentale au formulat plangeri impotriva Prefecturii Vaslui, condusa la acea vreme de Radu Renga, schimbat din functie de Guvern in martie 2014 si inlocuit cu Andrei Puica.