Disidentii din Uniunea Scriitorilor din Romania, care sustin ca sunt alesi de drept la conducerea USR, cer Curtii de Conturi sa verifice modul in care au fost gestionate fondurile Asociatiei USR, "organizatie non-profit de utilitate publica", dar "beneficiara a unor importante alocatii din fonduri publice".

"Conform Hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Uniunii Scriitorilor din Romania, ale carei lucrari s-au desfasurat in cursul zilei de 19 martie 2016 si care a mandatat noua Conducere a Uniunii Scriitorilor din Romania in acest sens" si "pentru a putea prelua gestiunea Asociatiei Uniunea Scriitorilor din Romania", acestia cer Curtea de Conturi a Romaniei sa dispunea "masurile legale pentru a putea cunoaste" "modul in care Asociatia Uniunea Scriitorilor din Romania a gestionat banii publici in perioada scursa pana la preluarea mandatului de catre noua Conducere", se arata intr-o scrisoare deschisa adresata Curtii de Conturi.

Reamintim ca, luni, Consiliul Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) a decis excluderea din Uniune a membrilor autodeclaratei 'conduceri a USR', respectiv a scriitorilor Ioana Craciunescu, Dan Iancu, Florin Iaru, Cosmin Perta, Valeriu Mircea Popa, Cristian Tiberiu Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Cristian Teodorescu, Paul Vinicius, Daniel Vorona.

Marti, Nicolae Manolescu a afirmat ca va contesta in justitie inscrierea, la judecatorie, a statutului de catre reprezentantii auto-declaratei 'conduceri a USR'.

'Deocamdata asteptam sa se inscrie la judecatorie. Sa-si inscrie statutul. Ce statut o sa inscrie acolo e problema lor si bineinteles ca vom contesta in justitie. Acolo, intr-adevar, poate sa se duca oricine sa conteste', a precizat Manolescu, intr-o conferinta de presa, citat de Agerpres.

El a mentionat ca pe data de 24 mai este programata o noua infatisare in procesul privind contestarea statutului Uniunii Scriitorilor de catre Dan Mircea Cipariu si de Grupul de reforma.

'N-au cum sa-l castige, dar pot sa treaca si la faze superioare, pentru ca, asa cum stiti, in Romania orice fleac se judeca de catre trei, patru, cinci, sase, sapte, opt instante si dupa aceea vine si o ordonanta presedintiala. O sa ne ducem in continuare, ca asa va fi, ca va fi recurs, ca va fi apel, dupa care ne ducem la Inalta Curte... Cine stie unde mai ajungem', a sustinut presedintele USR.

Manolescu a caracterizat actiunea 'reformistilor' drept 'o hartuiala, pe care legea o incurajeaza, din pacate'.

Presedintele USR a sustinut ca orice incercare de dialog cu acestia a fost sortita esecului, el acuzandu-i de proferarea unor 'minciuni, acuzatii neintemeiate, fals, calomnie si limbaj suburban'.

Afirmatiile presedintelui USR au fost sustinute si de alti membri ai conducerii Uniunii - prim-vicepresedintele Varujan Vosganian, vicepresedintele Gabriel Chifu, criticii literari Alex Stefanescu, Razvan Voncu, directorul revistei Romania literara, si Daniel Cristea Enache - director de imagine al USR.