UPDATE Concluziile Corpului de Control al premierului in cazul Colectiv: Interventie de urgenta necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor/ Raed Arafat nu a permis amplasarea unui post medical avansat

de C.Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 22 martie 2016, 16:36 Actualitate | Esenţial


Colectiv
Foto: Stirile ProTV
 documente
Interventia de urgenta in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti din seara de 30 octombrie 2015 a fost in mare parte o actiune necoordonata, cu elemente de improvizatie a autoritatilor, se arata intr-un raport al Corpul de Control al Prim-ministrului (CCPM). In urma unor verificari, acesta a constatat ca mai multe institutii au manifestat deficiente in modul de actiune. Institutiile au comunicat haotic intre ele, Planul Rosu a fost declansat tarziu, au fost transmise date contradictorii referitoare la numarul de pacienti si infectii nosocomiale, iar  mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene nu a fost activat. Institutiile cu probleme sunt Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti -Ilfov, Departamentul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti si spitalele in care au fost internate victimele.

UPDATE Raportul (document atasat) arata ca Raed Arafat a decis sa nu fie amplasat un post medical avansat (spital mobil), acordarea primului ajutor fiind facuta direct pe caldaram. Unul dintre motive ar fi fost ca ridicarea unui cort dureaza 18 minute. In plus, a fost refuzat ajutorul unor ambulante private.

"In data de 31.10.20`5, ora 00:00, dr. Raed Arafat a hotarat faptul ca nu este necesar a se instala postul medical avansat PMA 2 existent la locul interventiei, avand in vedere modul de organizare al activitatii de triaj si transport al victimelor la spital", se arata in raportul Corpului de Control. Autoritatile au precizat intr-un raport de evaluare a interventiei ca evolutia situatiei operative la fata locului nu a impus ridicarea unui "spital mobil", chiar daca acesta se afla la fata locului. In plus era invocat faptul ca ridicarea unui astfel de spital mobil dureaza 18 minute. Astfel, acordarea primului ajutor si stabilizarea victmelor s-a facut adesea in conditii improprii, direct pe cadaram sau pe paletii de lemn pe care fusesera transportate victimele.

In Planul Rosu de Interventie la nivelul municipiului Bucuresti si judetul Ilfov se mentioneaza ca inspectorul-sef al ISU poate solicita ajutorul ambulantelor private. "In seara de 30 octombrie 2015 acest lucru nu s-a intamplat. In schimb, au existat ambulante private care si-au oferit voluntar asistenta" se precizeaza in raport. Insa le-a fost refuzat ajutorul. Un echipaj al BGS si unul al Sanador au fost intoarse din drum de politie.
 • Vezi atasat raportul integral

Corpul de Control considera ca se impune reformarea radicala si imbunatatirea sistemului de asistenta de urgenta in caz de accidente colective, calamitati si dezastre in faza prespitaliceasca, precum si a asistentei de urgenta in cadrul spitalelor.

Elemente din raport


Cu toate ca cel putin unul dintre apelurile primite continea elemente care aratau existenta unei situatii foarte grave, Planul Rosu de Interventie nu a fost declansat imediat ci doar dupa parcurgerea unor etape, prevazute in legislatia in vigoare, care pot fi descrise ca fiind birocratice, in conditiile in care aceeasi legislatie permite si mecanisme mai rapide de interventie pentru alte situatii de urgenta (dezastre aviatice sau feroviare etc), se arata in raport. Astfel, Planul Rosu de Interventie a fost declansat, la ora 22:50, la 18 (optsprezece) minute de la primele apeluri la numarul unic de urgenta si la 7 (sapte) minute de la momentul informatiilor primite de la echipajele aflate la locul interventiei.  

Desi rezulta ca Planul Rosu de Interventie a fost declansat de catre Prefectul Municipiului Bucuresti, exista elemente de incertitudine cu privire la comunicarea declansarii catre toate entitatile implicate in interventie. De exemplu: Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti a comunicat oficial CCPM ca nu i-a fost transmisa informarea cu privire la declansarea Planului Rosu de Interventie la nivelul municipiului Bucuresti si judetului Ilfov. Mai mult decat atat, inscrisurile transmise de Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Jandarmeria Municipiului Bucuresti si Politia Locala a Municipiului Bucuresti nu fac referire la momentul la care a fost instituit Planul Rosu de Interventie. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU) a coordonat, la fata locului, doar activitatea de prim ajutor calificat si asistenta medicala de la locul evenimentului, nu toate activitatile de interventie. 

Lipsa aparenta a unei coordonari reale a operatiunii de interventie, a fost evidentiata si de faptul ca unele echipaje s-au panicat si au inceput sa comunice haotic informatii catre dispecerat. Baza materiala a Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov si numarul personalului au fost si sunt insuficiente chiar si raportat la interventia in situatii obisnuite, element in masura sa afecteze grav capacitatea de interventie a acestei structuri. La aceasta se adauga nivelul scazut al salariilor personalului medical din cadrul SABIF, ceea ce determina plecarea acestuia catre alte state. Astfel, la data de 30.10.2015, Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov dispunea de 182 de ambulante, din care 152 se aflau in stare de functionare. Din numarul de ambulante functionale, la data de 30.10.2015, 76% erau foarte vechi si in situatie de casare. Conform legislatiei si raportat la numarul populatiei, declarate statistic la nivelul municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov, la data de 30.10.2015, Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov ar fi trebuit sa functioneze cu un numar de 1.740 angajati, dar acesta functiona doar cu un numar de 868 de persoane, avand astfel un deficit de 50,11%. 

Raportul Directiei de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti contine date contradictorii atat in ceea ce priveste numarul pacientilor din fiecare spital, cat si in ceea ce priveste numarul infectiilor nosocomiale, ridicand suspiciuni in privinta controalelor in baza carora a fost intocmit. Din datele aflate la dispozitia nu rezulta ca la data de 30.10.2015 ar fi existat Planul Alb cadru la nivelul Ministerului Sanatatii. iar la nivelul fiecarei unitati spitalicesti de urgenta, din Bucuresti in care au fost internate victimele de la clubul Colectiv, planul alb fie nu exista deloc, fie procedura nu a fost respectata. Unitatea de ingrijire a arsilor gravi din cadrul Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) era, la data de 30.10.2015, complet dotata si functionala, atat la nivelul saloanelor, salii de pansamente, sterilizarii proprii, cat si a blocului operator. In noaptea de 30/31 octombrie 2015 au fost efectuate 78 operatii in blocul operator din Unitatea de ingrijire a arsilor gravi, dintre care 67 pentru pacientii victime ale incendiului de la clubul Colectiv si 11 operatii pentru pacientii internati in urma altor evenimente. Unitatea nu a fost si nu este folosita, desi este cea mai moderna si poate asigura cea mai buna ingrijire pentru pacientii cu arsuri grave.

Mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene nu a fost activat de catre Statul roman, desi acesta era aplicabil. Pe viitor, CCPM propune ca acest mecanism sa fie activat, acolo unde situatia o impune, chiar daca in paralel sunt intreprinse si alte demersuri. 

La data efectuarii controlului au fost constatate mai multe neconcordante legislative la nivelul actelor normative care reglementeaza acordarea asistentei de urgenta in caz de accidente colective, calamitati si dezastre in faza prespitaliceasca. Ca nota unitara in ceea ce priveste datele primite de la diversele entitati implicate, s-a remarcat lipsa de coerenta si datele contradictorii cu privire la numarul de echipaje existent la fata locului, numarul total de victime, numarul de pacienti internati in fiecare spital, numarul de pacienti depistati cu infectii nosocomiale, numarul de pacienti transferati in afara tarii si locatia acestora, raportarile fiind confuze chiar si-n privinta numarului total de decese.

Modul de actiune al institutiilor implicate in interventia din seara de 30.10.2015 este apreciat ca fiind unul sub medie, raportul constatand ca exista institutii care si-au facut datoria in mod corespunzator si altele care au manifestat deficiente. Corpul de Control al premierului considera ca s-au manifestat corespunzator urmatoarele institutii: Institutia Prefectului, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Directia Generala de Jandarmi a Municipiului Bucuresti, Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare.
                                                         
Institutiile care au manifestat deficiente

 • Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti - Ilfov In principal, aceasta institutie nu a respectat procedurile in ceea ce priveste posibila declansare mai devreme a Planului Rosu de Interventie, nu a alertat echipajele din cadrul serviciilor de sprijin, a existat o succesiune la comanda operatiunilor a unui numar mare de persoane intr-un interval foarte mic de timp, iar pe durata controlului, nu a reusit sa furnizeze numarul exact si felul utilajelor care au participat la actiunea din data de 30.10.2015;
 • Departamentul pentru Situatii de Urgenta In principal aceasta institutie nu a respectat prevederile imperative ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 1/2014 privind unele masuri in domeniul managementului situatiilor de urgenta, precum si pentru modificarea si completarea O.U.G. nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, in ceea ce priveste coordonarea in ansamblu a situatiilor de urgenta, nu doar a activitatii de prim ajutor calificat si asistenta medicala de la locul evenimentului; 
 • Spitalele unde au fost internate victimele. Concluzia se refera, in ansamblu, la spitalele in care au avut internate victime ale incendiului de la clubul Colectiv. Astfel, au fost evidentiate probleme din cauza inexistentei planurilor albe de asistenta in situatii de urgenta, la care se adauga nefunctionarea la capacitate a Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti (Floreasca) si a raportarilor contradictorii atat in privinta numarului de victime internate cat si in privinta infectiilor nosocomiale;
 • Directia de Sanatate Publica a municipiului Bucuresti. Concluzia are la baza raportul acestei institutii, care contine date neconcludente si contradictorii, atat in ceea ce priveste numarul pacientilor din fiecare spital cat si in ceea ce priveste numarul infectiilor nosocomiale, ridicand suspiciuni in privinta controalelor in baza carora a fost intocmit. De asemenea, inexistenta planurilor albe la nivelul spitalelor poate fi imputata si acestei institutii din cauza neimplicarii in elaborarea acestor planuri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19632 vizualizari

 • -42 (68 voturi)    
  io țin minte cum a reacționat HN (Marţi, 22 martie 2016, 16:58)

  Mazeta [utilizator]

  seara de vineri, 30 oct. 2015: știrea despre accident a apărut foooarte târziu, saitul s-a blocat imediat, informațiile au venit toate cu întârziere și de la autorități. Bârna și paiul.
  • +47 (61 voturi)    
   poate ai dreptate... (Marţi, 22 martie 2016, 17:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dar ghici ce?! nu moare si nu sufera nimeni daca hotnews pica...
   in schimb daca institutiile statului merg prost oameni mor!
   • +5 (15 voturi)    
    iti dai seama (Miercuri, 23 martie 2016, 7:40)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    ca @mazeta e spion?
    a stiut cand s-a intamplat si a cronometrat cat timp a luat site-ului hotnews sa publice stirea.
    el asta a facut. a stat in loc sa sara in ajutorul ranitilor.
  • +30 (42 voturi)    
   se baga si trollul de serviciu. (Marţi, 22 martie 2016, 17:44)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   penibil ca deobicei.
   • +22 (26 voturi)    
    Evident (Marţi, 22 martie 2016, 20:21)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui ouyang

    Sa vezi ce era la gura lui daca Arafat era omu lui base... :)
    Oricum pe mazeta n-o mai ia nimeni in seama :)
    Nu este penibil... este doar mazeta care nu m-ar mira sa fie un politician de seama din psd. Acelasi vocabular si insolenta...
  • +25 (27 voturi)    
   Vai de capul tau (Marţi, 22 martie 2016, 19:02)

   omezu [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Observ ca in orice articol esti total, dar total pe langa sau aberezi.
   • +7 (9 voturi)    
    s-ar putea (Miercuri, 23 martie 2016, 7:42)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui omezu

    sa posteze mai multi indivizi sub numele @mazeta.
    cateodata are ironii foarte fine si la obiect. nu-i cazul acum cand parca nu-i @mazeta aia.
    • +3 (5 voturi)    
     Mazeta (Miercuri, 23 martie 2016, 9:07)

     FPop2013 [utilizator] i-a raspuns lui nahir

     mazeta-trotineta e doar un robot al internetului, o entitate creata prin tehologii software oarecum invechite.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce /// (Miercuri, 23 martie 2016, 13:44)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   HN nu e institutie a statului platita sa intervina in caz de accident/incident!
 • +42 (56 voturi)    
  si acum... (Marţi, 22 martie 2016, 17:07)

  liviu_ [utilizator]

  incep sa il aud pe arafat: "s-a intervenit perfect"

  am fost atacat pe forumuri cand spuneam ca arafat e bagat politic pana in gat si ca nu isi mai poate face treaba (si putin incompetenta probabil as adauga). e a 3a oara cand sistemul condus de el esueaza lamentabil!

  omul asta chiar nu isi da demisia?!
  numai pentru declaratia (si asa a spus si cu elicopterul smurd si cu apuseni) asta cu "totul a mers perfect" trebuia demis! este inadmisibil ca seful unor servicii care dau constant cu stangul in dreptul sa urle ca totul e perfect!

  PS: sa nu mai vorbim de minciuni de genul: http://www.tolo.ro/2015/12/17/supravietuitorul-de-la-colectiv-a-avut-dreptate-conform-coordonatelor-gps-doua-ambulante-bgs-si-sanador-au-ajuns-in-zona-dar-au-fost-refuzate-ce-spune-arafat/
  • -8 (14 voturi)    
   nu zic ca nu exista probleme (Miercuri, 23 martie 2016, 0:53)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   dar modul cum e prezentata o anumita fapta - in titlu "Raed Arafat nu a permis amplasarea unui post medical avansat" - este cam absurd din partea HN, ca mai apoi in articol sa o lase mai moale:

   "
   Autoritatile au precizat intr-un raport de evaluare a interventiei ca evolutia situatiei operative la fata locului nu a impus ridicarea unui "spital mobil", chiar daca acesta se afla la fata locului. In plus era invocat faptul ca ridicarea unui astfel de spital mobil dureaza 18 minute.
   "
   • +9 (15 voturi)    
    ce spune raportul? (Miercuri, 23 martie 2016, 7:40)

    dadan [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    cu subiect si predicat :
    "In data de 31.10.20`5, ora 00:00, dr. Raed Arafat a hotarat faptul ca nu este necesar a se instala postul medical avansat PMA 2 existent la locul interventiei, avand in vedere modul de organizare al activitatii de triaj si transport al victimelor la spital", se arata in raportul Corpului de Control
    cu ce a gresit Hotnews? ca nu l-a mangaiat pe crestet pe Arafat? ca nu cosmetizeaza dezastrul cum fac trompetele de partid?
    • -1 (3 voturi)    
     este o afirmatie (Miercuri, 23 martie 2016, 12:27)

     boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui dadan

     Corpul de Control are persoane abilitate sa zica "trebuia instalat dar nu a fost"?

     Eu consider ca asta e doar o mica parte si nu are un impact asa de mare precum au alte fapte, astfel incat sa fie pusa in titlu.

     Raportul ar trebui sa spuna:
     - daca se instala cortul se putea oferi ajutor mai bine
     - daca se instala cortul se salvau x vieti
     - daca se instala cortul etc etc

     nu doar sa faca o precizare fara sa spuna ce impact are, daca are vreun impact.

     nu avem nevoie de rezumat la evenimente fiindca le stim, avem nevoie sa stim ce nu s-a facut, de ce nu s-a facut, daca s-a luat o decizie necorespunzatoare de ce s-a luat etc.., iar scopul acestora este de a trage la raspundere si a corecta ce mai e de corectat

     din pacate mortii nu ni-i intoarce nimeni
 • +29 (33 voturi)    
  OK, autoritatile sunt incompetente. (Marţi, 22 martie 2016, 17:10)

  R.Stoian [utilizator]

  Asta o stiam si inainte de evenimentul tragic Colectiv, insa CINE si CUM plateste pentru cele 64 de suflete pierdute ?
  Nu dorim ca situatia sa ramana doar pe hartie, trebuie actiuni concrete si cu rezultate pe termen lung, ca sa nu se mai intample un Colectiv 2.
 • +23 (37 voturi)    
  Era guvernarea Ponta care spune totul. (Marţi, 22 martie 2016, 17:17)

  asavreau [utilizator]

  Ponta a avut un stil anarhist de a guverna.Totul se transforma în miștocărealăla televiziunile preferate(antena 3 și româniatv)care au și dezinformat în seara respectivă punând pe cei implicați în intervenție,în derută.În plus sa văzut inerția sistemului de sănătate rămas de pe vremea comunismului.Când nu-i concurență nici medicii nu câștigă,nici pacienții.Un sistem de ambulanță mixt(particular și de stat),cu spitale de stat și particulare,cu stabilirea de limite de decontare a intervenției medicale ar pune tot sistemul medical pe picioare.Și niște nume vinovate,Ponta,Bănicioiu,Oprea,Arafat,Oprescu(pentru situația din spitalele din București aflate în subordinea primăriei).
  • +35 (39 voturi)    
   Arafat (Marţi, 22 martie 2016, 17:51)

   BogdanNicolaescu [anonim] i-a raspuns lui asavreau

   institutiile vinovate erau in subordinea directa a lui Arafat. Si pe urma superiorii lui evident ca sunt vinovati...
   • +13 (17 voturi)    
    afarat s-a autoproclamat nevinovat... (Marţi, 22 martie 2016, 21:17)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    citez: "s-a intervenit optim" sau perfect nu mai tin minte exact...
    oricum din punctul lui de vedere totu e ok... la fel cum a fost si in apuseni si cu elicopterul smurd...
    ce sa mai zici...
    eu nu inteleg de ce mai e panarama asta in functie
    • -4 (4 voturi)    
     hmm (Miercuri, 23 martie 2016, 10:46)

     muciflenduri [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

     Sa intelegem ca prostul de Arafat trebuia sa verifice avionul?
   • +1 (5 voturi)    
    crezi ca este (Marţi, 22 martie 2016, 22:24)

    nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui BogdanNicolaescu

    unul de'ai lor ?!
 • +14 (20 voturi)    
  depolitizare....... (Marţi, 22 martie 2016, 17:39)

  TRABI [utilizator]

  Sa ne batem gura , cat mai multi , de cate ori este necesar , pana inteleg hotii despre ce-i vorba si anume :
  - pana nu dispar politicienii , loazele si cozile lor de topor din conducerea institutiilor cu capital de stat , directii , inspectorate , spitale ,scoli / universitai , producerea si distributia energiei , managementul va fi de tipar vechi sovieto-stalinist , cu aranjamente tacute si frauduloase in favoarea gruparilor malefice care au radacini vechi de pe vreme lu' pauker , mostenite de cei care-i vedem astazi la costum/cravata/ceafa si burta rotunda , semianalfabeti , crescuti in spiritul minciunii si-al ignorantei , lipsiti de maniere .
  DEPOLITIZAREA totala -> politicienii sa-si vada de legile lor si sa vegheze la aplicarea corecta a acestora , primarii sa-si vada de imaginea si curatenia oraselor si nu de burdusirea schemelor de personal cu directori si loaze lor la societatile de utilitate publica . Nu-i asa ?
  Bafta....
 • +15 (19 voturi)    
  Concluzia ? (Marţi, 22 martie 2016, 17:41)

  The Insider [utilizator]

  Asa , si ....? Responsabilitati , factori decidenti ca si persoane , solutii precise propuse , nu generalitati de care ne spune si marele reformator al urgentei !?
  Dumnezeule mare , chiar suntem tampiti cu totii ?! Chiar si acum ingropam mizeria sub pres de dragul imaginii sau pt a mai castiga timp si prostimea sa mai uite ?!
  Pai onorat CCPM - sau cum Dumnezeu va mai numiti abreviat - cel care a elaborat in intregime legislatia de urgenta medicala este nimeni altul decat Dr. Arafat !!!
  De la celebra Lege 95 - Titlul IV si continuind cu ordine comune MS / MAI gen 1092 , 2021 , samd plus altele de care au parte pompierii in exclusivitate toate poarta semnatura si conceptia Dr. Arafat !!!
  Nu Iliescu , nici Constantinescu , Basescu sau alti decoratori de meserie - ca mai au mult pana sa ii pot numi presedinti de tara , ca si anvergura si atitudine - nu au facut decat sa semneze legile propuse si sa decoreze ca atare autorul !!!
  Iar acum constatam .....ce ne mai trebuie sa vedem odata realitatea si sa ne trezim !?
  Sau poate ne trebuie , fereasca Sfantul , si vreo drama gen Paris , Bruxelles , Madrid , Londra samd ca sa vedem cu adevarat dimensiunile reale ale capacitatii de non interventie PT CA NU AI NICI CU CE SI NICI CU CINE !?
  Nu a fost de ajuns ce s-a intamplat cu # Colectiv !?
  Pai , credeti-ma - si stiu ce vorbesc, pt asta am si ales pseudonimul - la un cutremur mai mare de 6.5 - 7,5 pe Richter , intram lejer pe harta natiunilor gen Nepal...ati uitat ce a fost si acolo !?
  Nu-mi vine sa cred ochilor ca se publica asa ceva si , mai mult , ca este un document oficial al unei entitati guvernamentale ce presupune , in mod logic , ca este punctul de vedere oficial al primului ministru al Romaniei !
  Si urmarea , repet . care este , totusi ?!
  E incredibil , oameni buni....poate ca , pana la urma , ne meritam soarta ....si cand zic asta e putin spus...
  • +3 (7 voturi)    
   te inteleg (Marţi, 22 martie 2016, 19:25)

   nelamurit [utilizator] i-a raspuns lui The Insider

   iti inteleg si emotiile. Sa precizam:
   [1] ce poarta semnatura lui Arafat NU E LEGE si nici HG. Deci nu erau sub semnatura vreunui presedinte de tara
   [2] legile le face parlamentul, niciodata presedintele
   [3] corpul de control CONSTATA si nu propune solutii [cui sa propuna solutiile?]
   [4] in caz de cutremur pt dezastru raspund si cei ce REFUZA consolidare - INDIFERENT de motiv
   • +7 (13 voturi)    
    Dar eu nu te-nteleg (Marţi, 22 martie 2016, 20:32)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

    Nicio lege nu spune ca nu trebuie activat planul rosu sau cand trebuie activat.
    Nicio lege nu spune ca nu ai voie sa ceri ajutorul ambulantelor private... Arafat stie de ce nu le-a chemat :)
    Nicio lege nu spune ca nu trebuia activat mecanismul de protectie civila al Uniunii Europene.
    Si tot asa... Ce treaba au legile facute de parlament in acest caz?
    Arafat trebuie sa plece din guvern si judecat pt asta.
    S-a dat un guvern jos pt comunistul asta...
    • +4 (8 voturi)    
     Usurel ca suntem prea patimasi.... (Marţi, 22 martie 2016, 22:30)

     The Insider [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     Te contrazic! Exista ,sunt prevederi legale clare , chiar daca sunt complet nerealiste si care au fost facute de Dr. Arafat !
     Raportul daca l-ai citit cap coada spune in mod pertinent si admite existenta acestor prevederi legale , ba mai mult identifica si persoana care s-a opus respectarii prevderilor legale : Dr. Arafat , in calitate de coordonator al interventiei medicale la fata locului !
     Legea are prevederi ce stipuleaza puncte medicale avansate , ofiteri sau responsabil de activitatea si coordonarea medicala in prespital, responsabil de logistica de la fata locului , organizator de transport la spital , ofiter de relatie cu mass media , responsabil de telecomunicatii samd Toate astea , disparate , imprastiate si chiar venind in contradictie unele cu altele sau inaplicabile pe motiv de lege civila versus lege militara si organizare militara - AU EXISTAT CU MULT INAINTE DE COLECTIV ! Se stia ca sunt majoritar inaplicabile , ca sunt contradictorii/ ca se bat cap in cap sau nu sunt pe deplin aplicabile - din lipsa de fonduri , personal sau pur si simplu prevederi ce nu tineau cont de specificul unei actiuni si corelarea cu activitatea spitaliceasca - dar nu s-a acceptat niciodata o discutie serioasa si reala pe tema aceasta !
     Egocentrismul de care a dat dovada , aroganta cu care si-a asumat de nenumarate ori titlul de unic cunoscator al domeniului urgentei medicale , interesele financiare - care incep sa apara din ce in ce mai pregnant in mass media - ca sa nu mai zic de o inacceptabila politica de relationare cu cei care nu erau de acord cu domnia sa , toate astea m-au facut sa ajung de mult timp la concluzia ca Dr. Arafat va ajunge incet si sigur sa duca la distrugerea sau incapacitarea unei tari in materie de interventie de urgenta !
     Apuseni , Techirghiol , Colectiv sau miile de cazuri despre care nu se vorbeste din activitatea zilnica sunt efectul direct al asa zisei viziuni de sistem ale acetui personaj !
     Cred ca e cazul sa ne trezim pana nu e prea t
     • +1 (1 vot)    
      pe arafat am boala (Miercuri, 23 martie 2016, 14:54)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui The Insider

      de cand cu privatizarea serviciului de ambulanta si care in timp a demonstarta ca impotrivirea lui de atunci a dus la ce ai enumrat tu mai sus.
      a refuzat ambulantele particulare la colectiv pentru ca astfel recunostea ca este nevoie si de ele.
      genul de comunist care vrea totul centralizat in mana lui sa nu stie nimeni ce face.
      la cati bani s-au vehiculat in fiecare an ca se duc in ambulanta, aflam acum ca 75% din masini trebuiau casate.
      nu dam la particulari ca sa furam noi.
      el si iliescu, nu ne vindem tara... o devalorizam noi de tot.
      aia de au iesit acum 4 ani pentru el ca vezi doamen l-a jignit base la tv, ar trebui sa iasa iar in strada sa-i ceara demisia pente deficentele de la colectiv. dar mai recunoaste vreunul ca l-a sustinut pe acest individ atunci...?
    • -2 (2 voturi)    
     exprima-te corect (Miercuri, 23 martie 2016, 10:06)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

     "s-a dat jos un guvern comunist pentru asta"
     • +1 (1 vot)    
      corect era (Miercuri, 23 martie 2016, 14:48)

      sucaa [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      din cauza lui asta a venit un guvern comunist :)
   • +5 (7 voturi)    
    Nu cred ca intelegi , dar ma rog... (Marţi, 22 martie 2016, 22:12)

    The Insider [utilizator] i-a raspuns lui nelamurit

    1) Titlul IV al Legii 95 a fost facut direct de Dr. Arafat - daca esti asa de documentat e surprinzator cum de omiti sau iti reprimi amintirile ; ordinele de care am pomenit nu au semnatura olografa ca si document emis de minister - nu avea la vremea aceea decat rol de expert/specialist/consilier samd - dar au fost concepute/avizate si emise de compartimentul juridic al fiecarui minister in parte ca urmare a drafturilor sau indicatiilor tehnice ale Dr. Arafat
    2) Legile le aproba sau le face un parlament , de acord cu tine , dar o mare omisiune din partea ta ( sau neglijenta , cum vrei ) este uitarea cu buna stiinta a faptului ca Legea 95 de reforma a sanatatii a fost elaborata de Guvernul Tariceanu si trecuta in parlament prin procedura asumarii raspunderii ! Suna ceva in amintirile tale ?!
    3 ) CCPM pe langa constatare inainteaza si propuneri , chiar daca unele nu sunt de natura a se transforma in solutii ! Cui ? Primului ministru pt ca este institutie aflata in subordinea directa a acestuia - lucru care se pare ca ti-a scapat din nou - si care are obligatia legala de a solicita , pe cale de consecinta , luarea de masuri in consecinta , cel mai probabil prin ministrii cu competenta in domeniu ! Citeste legea...
    4 ) raspunderea celor afectati de cutremur fata de pagubele materiale suferite de imobilele pe care le locuiesc le revine , e adevarat , dar eu nu asta spuneam in comentariu , ci vorbeam de interventia in sine si posibilitatile tehnice de desfasurare CARE SUNT D E P A S I T E ! Atat ca si existenta numerica a masinilor si tehnicii de inteventie specifica , cat si - asta mai ales - personal de specialitate medical !
    In mod clar ai fost la o miime sau mustata de ceea ce am vrut si am aratat in comentariu , dar oricum frumoasa incercare din partea ta .....mai studiaza , mai documenteaza-te si cine stie , poate te vei lumina... Atitudini de acest fel au facut posibile accederea unor personaje ca Arafat !n
 • +18 (22 voturi)    
  Teroristii nostri (Marţi, 22 martie 2016, 17:42)

  CezarN [utilizator]

  Ma uit cu scarba la nu stiu care parlamentar care, profitand de tragedia din Belgia, s-a gudurat slugarnic pe langa SRI ca pe langa niste sefi pe care vrea sa-i linguseasca, oferind SRI ce vrea muschii lui ca sa faca "treaba cu preventia" si sa puna de acord drepturile omului cu necesitatile serviciului.:))
  Ma uit si eu pe stiri si observ cu toata organizarea lor si dezorganizarea dirijata din Belgia, teroristii nu au provocat atatea victime cat au reusit teroristii nostri de stat si de partid la Colectiv.
  Si atunci, stau si ma intreb, incotro ar trebui sa-si indrepte serviciile si justitia atentia? Catre cartelele prepay sau catre cei care ne ucid cu legea in mana si de partea lor in cluburi, in spitale, pe trecerea de pietoni, in azile de batrani si, culmea, pe banii nostri?
  Atunci cand un ministru, primar sau parlamentar primeste cativa ani de inchisoare (din care efectueaza mai putin de jumatate) si ramane cu banii furati de la noi iar apoi, culmea absurdului, mai si candideaza din nou si, clmea prostiei, este si reales, nu inseamna ca ceva este in neregula in tara asta, in sistemele sale de invatamant, sanatate, justitie sau chiar in servicii si politie?
  Nu aici ar trebui sa lucram mai intai si intai, nu la cartelele prepay?
  Fereste-ma doamne de "ai nostri", ca "ai lor" au de invatat de la "ai nostri".
 • +18 (22 voturi)    
  Statul este corupt si profund incompetent. (Marţi, 22 martie 2016, 17:48)

  ouyang [utilizator]

  Punct.
 • +15 (25 voturi)    
  Arafat (Marţi, 22 martie 2016, 17:50)

  BogdanNicolaescu [anonim]

  Arafat doarme bine noaptea? cand se prinde si romanul ca omul e el insusi o calamitate... si ca nu e-n stare de nimic? cati trebuie sa mai moara?
 • +11 (15 voturi)    
  Arafatul si-a trait traiul si-a mancat malaiul=OUT (Marţi, 22 martie 2016, 18:30)

  Plagarus [utilizator]

  Arafat:" Domnule PM-Ponta, intervenţia a decurs conform reglementărilor pe care le avem şi chiar în timp util.!!!!!!!!!!!?
  Primele maşini au sosit în primele 11 minute de la apel, însă după asta a fost declanşat planul roşu care automat a adus un număr foarte mare de echipaje de intervenţie.
  Au fost mobilizaţi medici şi asistenţi de la Spitalul Floreasca, care deservesc de regulă SMURD-ul şi care erau pregătiţi să intervină la faţa locului ca şi supliment.
  Au fost mobilizate peste 55 de ambulanţe la faţa locului de la pompieri şi de la serviciul de ambulanţă, au fost mobilizate echipamente şi maşini specializate de intervenţie la accidentele colective la faţa locului şi asta totul suplimentar faţă de ce au mobilizat colegii de la pompieri pentru partea specifică a incendiului şi a operaţiunilor de salvare. A fost alertat grupul special de salvatori ai Pompierilor Bucureşti, care s-a deplasat şi care a adus toate operatiunile de evacuare a celor care erau răniţi înăuntru şi, din păcate, mulţi în stop cardiac.
  S-a tentat resuscitare la faţa locului, dar nu a reuşit din păcate la mulţi. S-au evacuat cu ambulanţele 88 de persoane, iar alte persoane care erau mai puţin rănite, mai puţin grav rănite s-au deplasat cu alte mijloace personale, cum se întâmplă în astfel de situaţii oriunde. La spitale, la UPU-ile de fapt, să zic mai bine aşa, 184 de persoane au fost consultate, din 184 de persoane, în final au rămas 146 de persoane internate. La un moment dat a trebuit să echilibrăm situaţia între spitale, pentru că în unele spitale s-a ajuns cu un număr mai mare de persoane, mai mulţi au venit pe picioare şi după asta, ca să echilibrăm şi pentru numărul de ventilatoare şi locurile de terapie intensivă, am efectuat unele transferuri între spitale după ce bolnavii au fost stabilizaţi. Deci la momentul actual, la nivelul sectorului de urgenţă, misiunea noastră chiar s-a încheiat şi acum este la colegii de la MS "
 • +12 (20 voturi)    
  vreun paragraf?? (Marţi, 22 martie 2016, 19:27)

  nelamurit [utilizator]

  exista vreun paragraf care sa nu arate spre Arafat?
  DEMISIA!!!!
 • +14 (20 voturi)    
  Ica o dovada a incompetentei numita ARAFAT ! (Marţi, 22 martie 2016, 20:34)

  andreesanu [utilizator]

  Cand n-au fost lasate ambulante sa intre in zona si sa preia accidentatii s-a pus batista pe tambal ,au fost lasate doar echipajele SMURD !!! asta este prima dovada a interesului lui Arafat de a desfiinta serviciul de ambulanta ca sa ramina doar Smurdul.
  E vremea ca ARAFAT SA PLECE !!!,orce ramanere a lui Arafat in sistem va duce la perpetuarea ilegalitatilor si a intereselor . DEMISIA ,DEMISIA ,DEMISIA lui ARAFAT o cerem.
  • +3 (5 voturi)    
   Pai si reforma sectorului medical (Miercuri, 23 martie 2016, 9:34)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   A fost blocata tot de Arafat, sa nu-i afecteze lui afacerea.

   Pacat ca si strada a pus botul.

   Mai saptamana trecuta venise in Timisoara, si declara solemn ca trebuie o lege noua si unitara pentru servicii medicale.

   Iar cand a fost invitat sa faca propuneri la pachetul de reforma, se dadea ca fundul de pamant, ca legea e buna si nu e nevoie de nimic.

   Un ipocrit! Sincer, dupa ce si-a dovedit incometenta la fiecare accident major din tara asta, ma mir ca mai e in functie.
 • -3 (15 voturi)    
  Comment sters de user (Marţi, 22 martie 2016, 21:29)

  Reticentul [anonim]

 • +8 (14 voturi)    
  Cu stangu-n dreptu" arafate ?!! Ca tu erai (Marţi, 22 martie 2016, 21:31)

  deval [utilizator]

  comandant suprem al lui Che Guevara plagiatores !!
  Mandrii ca suntem prosti ! Asta mai coordoneaza (inca) si ceva cu NATO ! CUM ?!! Tot asa ?
 • -7 (13 voturi)    
  obositor (Marţi, 22 martie 2016, 23:09)

  DanielBorca1 [anonim]

  Oare si peste un an tot despre colectiv o sa vorbiti? Restul este perfect in tara asta ? singura problema a fost si va ramane colectiv ?
  • +7 (9 voturi)    
   Colectiv= oglinda dezorganizarii/improvizatiei (Miercuri, 23 martie 2016, 6:29)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui DanielBorca1

   + ascunderea incompetentei sub presul politic !
   " Motorul sistemului social " este cultura organizationala in administratia publica din Romania.
   In Romania functionarea statului este serios tulburata iar majoritatea activitatilor aflate sub tutela statului, de la infrastructura pana la serviciile sociale, sunt in stare de colaps, in ciuda reformarilor perpetue la care am fost martori si, in aceeasi masura, victime
 • +3 (5 voturi)    
  Numiri politice (Miercuri, 23 martie 2016, 7:21)

  fdaniel [utilizator]

  Nu stiu ce-i atat de surprinzator?

  Atata timp cat conducerile tuturor institutiilor de stat se numesc dupa criterii politice nu profesionale astea sunt rezultatele si astea o sa fie. Ce semeni aia culegi.
 • +2 (6 voturi)    
  Raport obiectiv dar ... (Miercuri, 23 martie 2016, 8:36)

  Soro [utilizator]

  Mda. Per total un raport obiectiv de care trebuie sa se tina cont in viitor. Am totusi cateva observatii.
  1. Cortul care se instaleaza in 18 minute: ce gluma ! L-ar fi instalat in 2 ore daca era si mult noroc la mijloc. 18 minute ia daca se face totul dupa manual, toti expertii sunt la fata locului si cineva da startul la cronometru. In aceste ore nu s-ar fi putul trata bolnavi pentru ca nu mai era loc.
  2. In continuare nu cred ca ISU a reactionat total haotic avand in vedere ca e una din cele mai bine organizate structuri de la noi. Problema mare a fost minciuna legata de capacitatea spitalelor de a trata acesti oameni si impostura guvernului de a lua decizia sa nu apeleze la UE.
  3. Stiu ca e un raport obiectiv dar In tot acest raport nu am vazut umanitatea celor care au intervenit. In final suntem toti oameni, noi si ei. Sa nu-i uitam pe cei care plangeau incercand sa salveze vieti chiar si pe cei care nu mai aveau nici o sansa. La-m auzit ieri pe Moise Guran spunand ca 7 oameni dintre ingrijitori si-au dat demisia pentru ca erau prost platiti pentru munca pe care o faceau si Moise era revoltat cum de poti parasi un om in spital pentru ca esti prost platit. M-a enervat pentru ca el nu stie ca acesti oameni sunt sub presiune in fiecare zi si nu le trebuie mult sa dea pe afara....
 • 0 (0 voturi)    
  Constatam doar sau si actionam? (Miercuri, 23 martie 2016, 10:50)

  PaulDumitru [utilizator]

  Este interesant acest raport si confirma slaba pregatire a tuturor autoritatilor din Romania in cazul unei crize. In mod normal ar trebui urmat si de o intiativa legislativa care sa oblige autoritatile si orice institutie/companie in care are acces publicul sa fie pregatita pentru o criza (mai precis impunerea standardului international ISO 22301 pentru a nu 'ne juca' de-a pregatirea in caz de criza). Planul de raspuns cerut de ISU pentru autorizatia la incendiu nu este suficient. Pot fi si alte riscuri ce pot produce o criza: terorism (vezi ce s-a intamplat azi la Bruxelles), cutremur, poluare, inundatie etc etc si care 'ne-ar lua' din nou pe nepregatite (sau partial pregatiti). Este nevoie si de o lege care sa impuna institutiilor sau companiilor mai sus mentionate o asigurare de raspundere civila fata de terti. Reprezentantii victimelor Colectiv au cerut despagubiri morale de 1.5 mil Euro/victima. Inmultiti cu numarul victimelor si veti vedea cat are statul (adica fiecare din noi) de platit in cazul in care despagubirilie morale cerute (la care sunt corect indreptatite victimele sau urmasii dupa parerea mea)vor fi decise de instanta. Sper ca guvernul tehnocrat sa ia si masuri in urma acestui raport nu doar 'sa pregateasca strategii' asa cum mentiona intr-o declaratie premierul Ciolos. Altfel la urmatoarea criza vom trimite iarasi corpul de control sa constate...

  http://www.contributors.ro/administratie/brandul-nostru-este-criza/


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by