​Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) -for abilitat prin ordonanta promovata in martie de Guvernul Ciolos sa se pronunta pe sesizarile de plagiat- a inregistrat sesizarea trimisa de Cristian Dogaru, lector la University Campus Suffolk din Anglia, cu privire la mai multe cazuri de plagiat a tezelor de doctorat, printre care si cel al fostului premier Victor Ponta. Sesizarea a mai fost semnata de profesorul Vladimir Tismaneanu, dr. Lucian Ancu de la University of Geneva (Elvetia) si profesorul Horia Cornean de la Aalborg University (Danemarca).

Sesizare trimisa CNATDCUFoto: captura document

CNATDCU a confirmat marti inregistrarea adresei, a precizat profesorul Cristian Dogaru.

Amintim ca semnatarii sesizarii arata ca tezele de doctorat ale lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Ontanu, Bogdan Licu, Petre Toba si altii "au fost analizate in urma unor anchete de presa, iar rezultatele ofera dovezi incontestabile cum ca numitele lucrari ar fi fost plagiate in mod masiv. In dreptul fiecarui nume gasiti numele coordonatorului de doctorat precum si adresa electronica a rezultatelor fiecarei analize efectuate si publicate in presa."

Sesizarea vine dupa ce Guvernul Ciolos a adoptat in data de 2 martie 2016 o Hotarare de Guvern care spune ca CNATDCU se pronunta pe sesizarile de plagiat, dar ca va cere o decizie si universitatii, si ca procedura de retragere a unui titlu de doctor se va intinde pe maxim 2 luni si 5 zile.

Potrivit acestui act legislativ, "orice persoana fizica sau juridica poate sesiza in scris Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etica profesionala, inclusiv cu privire la existenta plagiatului, in cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data sustinerii acesteia si indiferent de data acordarii titlului de doctor."

De asemenea, HG mai stabileste ca "in termen de 45 de zile, CNATDCU trebuie sa se pronunte cu privire la aceasta sesizare. Decizia CNATDCU poate fi contestata in termen de 10 zile, Consiliul avand alte 10 zile pentru analiza acesteia. Deciziile CNATDCU vor deveni obligatorii pentru ministru, care va trebui sa emita ordinul de retragere a titlului si eventualele sanctiuni pentru scolile doctorale."

Cristian Dogaru este lector universitar la Facultatea de Arte, Business si Stiinte Sociale Aplicate in cadrul University Campus Suffolk, Anglia, doctor in Human Development and Family Sciences la Oregon State University si absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti (sursa si detalii aici).

Citeste si: