Aproape 800 de cercetatori din peste 30 de tari, asteptati la Timisoara la Conferinta "Diaspora in cercetarea stiintifica si invatamantul superior din Romania"
La eveniment s-au inscris 789 de cercetatori din 32 de tari, inclusiv Romania, anunta Universitatea de Vest din Timisoara si Ministerul Educatiei.
Participantii vin din Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Irlanda, Belgia, Olanda, Franta, Germania, Danemarca, Finlanda, Suedia, Spania, Italia, Elvetia, Austria, Ungaria, Croatia, Serbia, Polonia, Moldova, Belarus, Israel, Egipt, Kuweit, Singapore, si, desigur, Romania.
Prezentarile lor si dezbaterile la care vor participa vor fi gazduite atat de catre Universitatea de Vest din Timisoara, cat si de catre Universitatea Politehnica din Timisoara, Universitatea de Medicina si Farmacie si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Timisoara, co-organizatori ai acestui eveniment.
Conferinta va fi organizata sub forma a 21 de workshop-uri exploratorii (WE) care acopera domenii extrem de diverse ale cunoasterii stiintifice, de la fizica si matematica, la stiintele ingineresti si medicale pana la stiinte sociale si umane, precizeaza UVT, intr-un comunicat de presa.
Potrivit Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii stiintifice (MENCS), fiecare workshop va avea o sectiune speciala dedicata viziunii asupra sectorului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare pentru orizontul de timp 2030, in contextul dezbaterii nationale "Romania Educata" (demers initiat de Adminstratia Prezidentiala si sustinut de Ministerul Educatiei). De asemenea, evenimentul va include si un panel separat dedicat aceluiasi subiect (viziunea CDI pentru anul 20130), care va integra opiniile tuturor participantilor pe aceasta tema.
Organizarea acestui eveniment la Timisoara marcheaza o premiera, fiind pentru prima oara in istoria desfasurarii sale cand lucrarile vor fi gazduite de Centrul Universitar Timisoara, sub coordonarea Universitatii de Vest. Ministerul precizeaza ca precedentele editii ale intalnirilor comunitatii stiintifice romanesti din tara si strainatate (2008, 2010, 2012) s-au desfasurat in Bucuresti.
"Oferim o sansa deosebita universitatilor timisorene de a crea, cu sprijinul romanilor de peste granita, noi legaturi in mijlocul celor mai importante centre de cercetare din lume. Este pentru prima data cand evenimentul nu are loc in Bucuresti si ne-am dorit sa-l organizam in Timisoara atat pentru prestigiul pe care il are centrul nostru universitar, cat si pentru noile oportunitati de care vom beneficia. Experienta noastra in actiuni de mare anvergura ne-a recomandat, de asemenea, ca parteneri principali in organizarea Conferintei¬, spune rectorul Universitatii de Vest, Marilen Pirtea.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online