Cele doua Camere ale Parlamentului se reunesc, marti, pentru a valida noul Consiliu de Administratie (CA) al Televiziunii Romane. Noul Consiliu isi va alege apoi presedintele director general dintre cei 13 membri ai sai. Marti, partidele parlamentare, guvernul si presedintia si-au definitivat propunerile in CA al TVR.

PSD i-a nominalizat pe actualul director interimar, Irina Radu, pe Doina Gradea si pe sociologul Alfred Bulai. PNL i-a propus pe jurnalista Oana Stanciulescu si pe profesorul Radu Carp. UDMR isi pastreaza reprezentantul din fostul Consiliu, pe Debreczeni Hajnal, consilier al presedintelui formatiunii, iar UNPR a nominalizat-o pe Ruxandra Garofeanu, critic de arta si fosta angajata a TVR. Reprezentantul ALDE este regizorul Cristian Hadjiculea, director al Teatrului National din Iasi si fost Presedinte director general al televiziunii publice. Jurnalistul Raico Cornea a fost desemnat de grupul minoritatilor nationale.

Angajatii TVR si-au ales prin vot reprezentantii in CA: Monica Ghiurco si Gabriel Giurgiu.

Presedintia a desemnat-o pe sefa redactiei de emisiuni in limba germana din TVR, Christel Ungar Topescu, iar guvernul pe fostul jurnalist George Orbean.

Dupa audierea acestor candidati in comisiile de Cultura urmeaza validarea lor in plenul reunit al celor doua Camere. Mandatul actualului Consiliu de Administratie al TVR expira miercuri, 23 martie.

Noul Consiliu are misiunea de a gasi solutii de salvare a televiziunii publice, confruntata cu o criza financiara fara precedent. TVR este intr-o situatie financiara grava, institutia terminand anul trecut cu pierderi cumulate estimate la 689 milioane de lei. Irina Radu, care conduce TVR ca director interimar, a facut apel in mod repetat, in ultimele luni, la masuri urgente pentru a permite televiziunii sa functioneze si sa evite blocajul total.

Copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a anuntat luni ca a depus la Camera Deputatilor initiativa legislativa referitoare la insolventa TVR.

"Propunerea legislativa a fost depusa deja de saptamana trecuta la Camera Deputatilor, cu solicitarea de a fi discutata in regim de urgenta. Ea este semnata de parlamentari ai ALDE, de parlamentari ai PSD si UDMR. (...) Sper ca aceasta procedura sa duca la un rezultat cat mai rapid", a declarat Calin Popescu-Tariceanu luni, intr-o conferinta de presa.