Conditiile de munca pentru jurnalisti sunt, la nivel global, 'in declin', iar, uneori, folosirea legilor antiterorism pentru a cenzura media reprezinta un fenomen 'ingrijorator', a declarat Ricardo Gutierrez, secretar general al Federatiei Europene a Jurnalistilor (FEJ), pentru Agerpres.

'La nivel global, ne confruntam cu declinul conditiilor de munca pentru jurnalisti (staff mai redus, mai multi freelanceri, conditii mai precare) si un cadru legal tot mai restrictiv (legi antiterorism, legile securitatii civile folosite pentru a cenzura media, legile supravegherii etc)', a declarat Gutierrez. Secretarul general al Federatiei Europene a Jurnalistilor a adaugat ca 'folosirea gresita a legilor antiterorism pentru a cenzura jurnalistii este foarte ingrijoratoare'.

'Autocenzura (jurnalistilor - n.r.), alimentata de aceste legi, este o problema majora in Europa', a apreciat el. El a declarat, in context, ca jurnalistii ar trebui sa beneficieze de training pe tema cibersecuritatii.

'Cred ca proprietarii media si autoritatile publice au responsabilitatea de a oferi training-uri jurnalistilor, pentru a-i invata bunele practici in ceea ce priveste cibersecuritatea. Jurnalistii trebuie sa isi protejeze sursele. Supravegherea in masa ori supravegherea individuala reprezinta amenintari majore', considera el.