Ministerul de Interne va contribui la efortul european pentru gestionarea crizei migratiei din Grecia cu 70 de politisti, 6 autospeciale, doua nave de patrulare maritima si alte mijloace logistice, avand cea mai semnificativa contributie dupa Germania si Franta, a declarat ministrul Petre Toba, potrivit unui comunicat MAI.

MAI trimite doua nave in GreciaFoto: MAI

Astfel, Romania va contribui la efortul european de gestionare a fluxului de migranti din Grecia cu 60 de politisti de frontiera, 10 experti in domeniul procedurilor de azil, 6 mijloace auto, doua nave de patrulare maritima si mijloace logistice reprezentand 50 de corturi si containere.

Toate aceste capabilitati vor putea fi operationale in misiunea din Grecia incepand de saptamana viitoare. Pentru coordonarea acestei misiuni internationale s-a infiintat in Atena, la Ministerul Apararii Elen o celula operationala de coordonare.

Din analiza efectuata a rezultat ca Romania a prezentat cea mai consistenta oferta de sprijin, dupa cele ale Frantei si Germaniei, arata sursa citata.

Parisul si Berlinul sunt pregatite sa trimita pana la 600 de politisti si experti in chestiuni de azil in Grecia, au dat asigurari ministrii de Interne ai celor doua tari intr-o scrisoare comuna, in conditiile in care Atena se va afla in prima linie pentru a reintoarce migrantii, in virtutea acordului UE-Turcia incheiat vineri.

Comisia Europeana a estimat ca aproximativ 4.000 de agenti vor trebui mobilizati pentru aceasta operatiune, dintre care 1.000 "personal de securitate si militar" si circa 1.500 de politisti greci si europeni, pentru un buget estimat la 280 de milioane de euro in urmatoarele sase luni.

Romania, prin Ministerul Afacerilor Interne, este deja prezenta in misiunile FRONTEX cu 72 de politisti de frontiera, 10 autospeciale, o nava de tip OPV - Stefan cel Mare si un elicopter al Inspectoratului General pentru Aviatie, fiind al doilea contributor la FRONTEX dupa Germania.

Context

In urma Reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, din perioada 17-18 martie a.c., la care tara noastra a fost reprezentata de catre Klaus Iohannis, sefii de stat si de guvern au adoptat o serie de actiuni si masuri suplimentare in sprijinul Greciei, in contextul implementarii acordului cu Turcia in gestionarea crizei migratiei.

Ca urmare a angajamentelor asumate, ministrul afacerilor interne, Petre Toba a realizat o analiza la nivelul Ministerului Afacerilor Interne privind capabilitatile cu care MAI poate contribui la acest demers european, se scrie in comunicat.

Totodata, sambata 19 martie a.c., sefii structurilor specializate ale MAI au participat la o videoconferinta cu reprezentanti ai Comisiei Europene, ai statelor membre UE, ai organizatiilor internationale FRONTEX, BESA si EUROPOL, unde au fost prezentate inclusiv modalitatile prin care Romania poate acorda acest sprijin.