ANPC a demarat in data de 03 martie o actiune la nivel national de prelevare din reteaua de comercializare a esantioanelor din apa de masa si apa de izvor pentru determinarea incadrarii in indicatorii microbiologici , iar datele pentru Capitala arata ca cinci esantioane prelevate nu sunt conforme, arata uncomunicatal Autoritatii.

Apa imbuteliataFoto: MorgueFile.com

Conform datelor partiale de la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor Bucuresti, in perioada 04-09 martie au fost prelevate 17 esantioane de la supermarketuri din Bucuresti, din care 5 sunt neconforme in urma analizelor de laborator.

Esantioanele au fost analizate in cadrul Laboratorului SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti din punct de vedere microbiologic.

Potrivit ANPC, din analizele efectuate au rezultat urmatoarele neconformitati:

- Sortimentul Winny- apa izvor plata, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTG (numar total de germeni) ufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 1.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 600 fata de limita prevazuta de 20.

- SortimentulApa de masa necarbogazoasa Aro, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2 l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 20.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 16.800 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor Calipso imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 6l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 14.700, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 3.200 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor plata Izvorul Zanelor, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 2l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.820, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 104 fata de limita prevazuta de 20 .

- Sortimentul Apa de izvor Aqua Queen, imbuteliata in PET-uri cu capacitatea de 5l nu corespundea microbiologic, parametrul NTGufc/cm3, la 22grC valoare obtinuta era de 2.000, fata de limita prevazuta de 100, iar la 37grC valoarea obtinuta era de 900 fata de limita prevazuta de 20 .

In urma abaterilor constatate s-au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 50.000 lei si au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman a produselor Apa de Izvor Calipso si Apa de Izvor Plata Izvorul Zanelor in cantitate totala de 244 l.

Celelalte doua sortimente nu se mai aflau la comercializare la momentul controlului.

Totodata, s-a dispus extinderea controlului la producator in jud. Ilfov, respectiv Harghita prin comisariatele judetene de protectie a consumatorilor.

In data de 15.03.2016 au fost efectuate alte 11 prelevari de probe, se arata in comunicatul ANPC. Esantioanele au fost transmise la SC Manor Laboratory Center SRL Bucuresti spre a fi analizate din punct de vedere microbiologic si al continutului de nitriti. Comisarii ANPC continua prelevarile de probe si le vor trimite spre analiza la laborator.

ANPC a transmis buletinele de analize pentru probele prelevate catre Directia de Sanatate Publica pentru a se lua masurile legale care se impun.