Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sambata, la Timisoara, ca legislatia privind situatiile de urgenta este "foarte stufoasa", anumite reglementari existand in diverse legi si ordine si, din acest motiv, este necesara o singura lege pentru acest domeniu, transmite Mediafax.

Raed ArafatFoto: Agerpres

"Legislatia este foarte stufoasa. Anumite reglementari se regasesc in anumite legi sau in anumite ordine. Acum lucram sa punem aceste lucruri intr-un singur ordin, o singura lege. Lucram la documente care sunt mult mai concrete, mult mai coerente, astfel incat cine citeste documentul sa nu mai trebuiasca sa mai caute in inca zece documente", a declarat Raed Arafat, la conferinta REHESACO pe tema sigurantei la concerte si evenimente.

La conferinta participa mai multi experti din Germania si Marea Britanie, specializati in organizarea de evenimente si festivaluri sau controlul multimilor, dar si reprezentanti ai ISU Banat.

Raed Arafat a spus ca evenimentul este important deoarece cei prezenti pot invata din experienta expertilor straini.

"Eu cred ca evenimentul este extrem de important, mai ales pentru lectiile invatate de la altii. Au fost prezentari care au aratat aspectele de securitate, siguranta si prin ce trec alte tari. Colegul din Marea Britanie (Steve Allen - expert in controlul multimilor - n.r.) a fost genial la modul cum a trecut el prin diferite situatii si alti colegi prin diferite situatii. Sunt reguli care s-au invatat pe parcurs. Aspectul transformarii pompierilor din Marea Britanie in agentul care forteaza aplicarea anumitor reguli - acest lucru se intampla acum in Romania. Pompierii nu aveau arma suficient de puternica sa se impuna. De cand a inceput modificarea legislativa, la mijlocul anului trecut, pompierii au aceasta arma", a mai spus Arafat.

In opinia acestuia, pentru proprietarii de cluburi si baruri este important sa inteleaga ca trebuie sa lucreze cu pompierii, nu sa fie constransi prin amenzi sa ia anumite masuri de siguranta a clientilor.

"Important este ca proprietarii sa inteleaga si ei aspectul de siguranta a cetateanului si sa o ia in serios. Ai doi parteneri care lucreaza impreuna. Daca ei lucreaza impreuna si realizeaza lucrurile corect, nu mai ai ce sa te duci sa impui, sa amendezi sau sa se respecta ainchizi un local. Cand nu ceste reguli ajungi la obligativitatea de a lua masuri", a declarat Raed Arafat.

Pe de alta parte, secretarul de stat considera ca in acest moment inspectoratele pentru situatii de urgenta pot face fata mai bine unor accidente colective decat in urma cu cativa ani, insa acest lucru depinde si de locul in care se petrece acel accident.

"Romania, din punctul meu de vedere, are o capacitate de a face fata la astfel de evenimente mai buna decat acum cativa ani. Orice incident, orice situatie este unicat si nu se copiaza identic cu alta situatie. Capacitatea de a interveni in Romania este destul de mare. Acum depinde de unde apare situatia, in Bucuresti, Cluj, ori Timisoara, ori intr-un oras mic. Este imposibil ca fiecare oras mic sa aiba echipele de interventie pregatite sa intervina in cinci minute la un accident colectiv. Sistemul este adaptabil si flexibil¬, a concluzionat Raed Arafat.