Noul regulament de organizare al Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Educatiei, transmite Mediafax.

Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice a lansat in dezbatere publica, propunerea de Regulament de organizare si functionare a Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), se arata intr-un comunicat de presa remis vineri agentiei MEDIAFAX.

Documentul a fost publicat pe site-ul Ministerului Educatiei, edu.ro, iar termenul pentru consultarea publica a acestuia este marti, 22 martie. Regulamentul urmareste sa coreleze atributiile si procedurile CNATDCU cu reglementarile legislative privind acordarea si retragerea titlului de doctor.

Pentru asigurarea transparentei si a calitatii procesului de selectie a viitorilor membri, Ministerul Educatiei a decis constituirea, pentru fiecare din cele 35 de comisii de specialitate ale CNATDCU, a cate unui Comitet de selectie, fiecare format din cel mult patru personalitati. Dintre acestea, este preferabil ca doi membri sa aiba afilieri institutionale in afara Romaniei, se precizeaza in sursa citata.

Insa, membrii comitetelor de selectie nu vor face parte din CNATDCU in mandatul 2016-2020. Comitetele de selectie, a caror componenta va fi publica, vor analiza aplicatiile pentru calitatea de membru al CNATDCU si vor inainta MENCS lista cuprinzand propunerile pentru componenta respectivei Comisii de specialitate a CNATDCU.

Membrii CNATDCU vor fi selectati in baza unor principii precum transparenta, evitarea incompatibilitatilor si a conflictelor de interese, inclusiv a imixtiunii factorului politic sau asigurarea reprezentativitatii profesionale si institutionale.

Nu sunt eligibili demnitarii si membrii structurilor de conducere ale partidelor politice.

Profilul membrilor CNATDCU trebuie sa raspunda si unor cerinte minimale: experienta proprie de cercetare la nivel inalt, recunoscuta la nivel national/international, dovedita si validata prin realizari specifice si prin indeplinirea standardelor minime pentru abilitarea in domeniu; disponibilitatea asumata de a activa in cadrul CNATDCU, implicit renuntand la activitatea in alte consilii consultative ale MENCS; echilibru si capacitate de analiza obiectiva; integritate profesionala si rezilienta la presiuni exterioare.