Academia Romana considera "deosebit de primejdios" proiectul de lege privind infiintarea Academiei de Stiinte, pe care il considera "o tentativa de constituire o alternativa la institutia noastra, de subminare a semnificatiei nationale a Academiei Romane".

Academia RomanaFoto: Acad.ro

"De aceea am luat act cu indignare si profunda ingrijorare de aceasta initiativa legislativa, in baza careia actuala Academie a Oamenilor de Stiinta (AOSR) doreste sa-si insuseasca denumirea detinuta de o institutie in perioada 1935-1948 - Academia de Stiinte din Romania - cu care nu a avut nicio legatura", acuza Academia Romana intr-un punct de vedere.

Initiativa depusa la Senatprevede si abrogarea articolului din actuala lege care prevede ca membrii AOSR nu pot purta titlul de academician.

"Absenta unor reglementari normative in domeniu permite ca, prin presiunea unor oameni politici, sa se creeze institutii cu denumirea de academie, de interes national, fara suport adecvat stiintific, moral si fara justificare decat, cel mult, satisfacerea unor orgolii personale", spune Academia Romana.

"Sugeram initiatorilor sa analizeze o ipotetica propunere de infiintare a unei alternative institutionale la Parlamentul Romaniei sau la Biserica Ortodoxa Romana. Consideram ca jocul acesta de-a Academiile, de aruncare in derizoriu a institutiilor fundamentale a romanilor, genereaza riscuri si vulnerabilitati nebanuite", se arata in punctul de vedere citat.

Potrivit site-ului institutiei, din AOSR fac parte unii membri ai Academiei Romane ca Razvan Theodororescu, fosti si actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Melescanu, Valeriu Tabara, dar si nume ca Gheorghe Mencinicopschi, IPS Teodosie, IPS Nifon, Ion Cristoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, fiind totodata si presedintele Sectiei ''Stiinte Chimice".

Presedintele filialei Iasi este deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese, a scris duminica Mediafax.