Comisia Europeana a emis o alerta privind posibila existenta a bacteriei Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania, dupa ce Italia a semnalat imbolnavirea copilului roman internat in Florenta, anunta Mediafax.

Alerta, emisa in sistemul Comisiei Europene privind siguranta alimentara (RASFF), atrage atentia asupra riscului existentei bacteriei "Escherichia coli in branza de oaie provenind din Romania".

Comisia Europeana avertizeaza ca exista risc "grav" de imbolnavire de la acest produs, avertizand toate statele membre sa efectueze verificari in reteaua de distribuire.

Conform datelor Comisiei Europene, branza romaneasca de acest fel este comercializata in principal in Romania, Italia, Germania si Franta.

Comisia Europeana a luat decizia de a emite o astfel de alerta dupa o sesizare facuta de Italia.

Infectia intestinala de care sufera copilul roman internat intr-un spital din Florenta a fost provocata de consumul de branza provenind din Romania, au confirmat joi seara laboratoare specializate din Italia, dupa rezultatul initial anuntat de autoritatile locale.

"Branza care are bacteria Escherichia coli a provocat infectia intestinala a copilului de 14 luni internat in Clinica Meyer din Florenta", conform testelor microbiologice efectuate de Institutul Zooprofilactic Experimental din regiunea Lazio si de Institutul Superior de Sanatate din Italia.

Cele doua laboratoare au analizat mostre de branza trimise de Autoritatea sanitara locala din regiunea Toscana, scrie ziarul Firenze Post. "Sindromul hemolitic-uremic in acest caz este asociat consumului de branza", informeaza cele doua laboratoare.

Ancheta autoritatilor medicale italiene include atat analize medicale ale copilului, cat si verificarea unor mostre de branza.

Un copil roman in varsta de 14 luni este spitalizat in orasul italian Florenta cu sindromul hemolitic-uremic (SHU) dupa ce ar fi consumat branza provenind de la o firma din Romania, informeaza site-ul cotidianului La Repubblica. Copilul roman este internat in Clinica Meyer din Florenta, cu simptome de toxiinfectie alimentara, medicii afirmand ca are sindromul hemolitic-uremic provocat de bacteria Escherichia coli.

Potrivit Autoritatii sanitare locale, exista suspiciuni ca infectarea s-a produs dupa ce copilul a consumat branza fabricata in Romania. "Autoritatile pentru siguranta alimentara au initiat imediat o investigatie epidemiologica in zona Florenta; exista suspiciuni ca boala ar putea fi provocata de consumul de branza provenind din Romania. Cetatenilor li se recomanda sa nu consume produse lactate fabricate de firma SC Bradet SRL si sa le predea cat mai rapid la magazinele de unde le-au cumparat", a precizat marti Autoritatea sanitara din Florenta.

Branza vizata de ancheta ar fi fost cumparata din magazine de produse specific romanesti, dar si din altele.

Conform Autoritatii sanitare locale din Florenta, copilul care s-a imbolnavit ar fi consumat branza produsa de SC Bradet SRL.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, declara recent ca bacteria E. Coli O26, care a fost cauza imbolnavirii bebelusilor din judetul Arges, a fost descoperita in produse lactate ale firmei "Lactate Bradet" din Curtea de Arges. Ulterior, Achim Irimescu a afirmat ca dovada legaturii dintre branza cu E.Coli de la "Lactate Bradet" si cazurile bebelusilor din Arges imbolnaviti nu exista, Ministerul Sanatatii avand datoria sa finalizeze ancheta, el apreciind insa ca, prin indicarea producatorului, poate a salvat alte vieti.

Autoritatile din Italia au declarat "ca exista o legatura clara intre imbolnavirile cu E.Coli din Romania si cazul copilului din Florenta", in cadrul unei teleconferinte de joi cu autoritatile din Romania si specialisti din CE, a declarat, Amalia Serban directorul adjunct in Ministerul Sanatatii.

Amalia Serban, director in Ministerul Sanatatii a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa ca "joi a avut loc o teleconferinta la care au participat reprezentantii nationali, Institutul National de Sanatate Publica (INSP), Ministerul Sanatatii, ANSVSA, Institutul Cantacuzino impreuna cu autoritatile din Italia, expertii straini de la Comisia Europeana si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), in cadrul careia s-a discutat despre situatia imbolnavirilor cu E.coli din Romania si Italia".

Potrivit acesteia "copilul din Italia, provine dintr-o familie de cetateni romani stabiliti in Florenta. Acestia au cumparat anumite sortimente de branza de burduf, produsa in Romania pe 1 martie, au consumat pe 5 martie, iar de pe 6 au inceput sa prezinte simptome diareice".

"Copilul a fost operat pe 9 martie, iar dupa aceea starea acestuia de sanatate s-a agravat si s-a confirmat sindromul hemolitic - uremic", a mai spus Amalia Serban.

Totodata, Serban sustine ca "din analizele efectuate de specialistii din Italia au putut evidentia ca probele au fost pozitive pentru E.Coli 026, de la membrii de familie inca probele sunt in lucru, iar de la probele de branza, au fost confirmate E.Coli 026. Autoritatile italiene au dispus retragerea produselor din Italia".

Potrivit directorului din minister, "concluzia autoritatilor din Italia a fost ca exista evidente clare ca exista o legatura cu imbolnavirile din Romania , cu produsele fabricate si importate din Romania, mai ales ca s-a depistat existenta E.Coli 026 si s-a identificat tulpinia de E.Coli 026 si in probele de branza. Acestea sunt informatiile care au fost discutate si am luat toate masurile la nivel national".