Cetatea Devei va fi deschisa oficial la inceputul lunii aprilie pentru vizitatori, receptia lucrarilor fiind facuta, joi, cand au fost deschise doua incinte, care au fost reabilitate mai bine de trei ani, informeaza Mediafax.

Din 2007 pana in 2012, cetatea a fost inchisa, iar lucrarile au fost oprite complet, unitatea fiind scoasa din circuitul turistic. Din 2013 s-au reluat lucrarile si au fost reabilitate incintele doi si trei. Aceste lucrari de reabilitare sunt primele lucrari facute la Cetatea Devei din 1849, cand au explodat depozitele de munitii, daramand toata latura de est a monumentului.

Cetatea Devei a fost reabilitata printr-un program de dezvoltare pe fonduri europene incepand cu data de 13 martie 2013. Valoarea proiectului de finantare este de 38.428.182,03 lei. Din acesti bani, 21,96 milioane lei au fost asigurati din Fondul European de Dezvoltare Regionala, 3,35 milioane lei au venit de la bugetul de stat, iar contributia beneficiarului, Primaria Deva, a fost de 516.844 lei. Timp de trei ani, in cele doua incinte s-au derulat lucrari finantate din fonduri europene, menite sa refunctionalizeze obiectivul si sa atraga tot mai multi turisti.

"Cetatea nu a fost inchisa integral, doar pe incinta doi si trei. Cele doua au fost reabilitate printr-un contract de finantare de reabilitare a zonei urbane ￯ Dealul Cetatii Devei, monument al naturii si cu valoare istorica, ridicat in municipiul Deva. Este singurul monument cu dubla valoare din tara. Turistii pot vizita incintele doi si trei, care inseamna baza cetatii si centrul cetatii pana in varf. S-a facut consolidarea zidurilor incintei, reamenajarea spatiului interior, restaurarea portii a doua, care e si punct de informare pentru vizitatori. A fost restaurata si camera artileristilor, spatiul interior a fost amenajat ca spatiu de expunere a armelor medievale, piese de artilerie. La incinta doi a fost restaurat bastionul semicircular Bethlen si scara semicirculara tot ca spatiu de expunere de arme medievale. Mai avem de finalizat pe fonduri proprii mobilierul si achizitionarea de arme, nu vrem reproduceri, ci arme originale pe care vrem sa le achizitionam de la muzee", a declarat Petru Marginean primarul municipiului Deva.

Cetatea se va deschide pentru public in data de 4 aprilie 2016.

"Important pentru noi ar fi fost sa se deschida toata cetatea, care putea sa fie facuta in 25 de ani. A ramas varful cetaTii, proiect la care lucram pentru a fi implementat la sfarsitul anului sau la inceputul lui 2017. Am dori sa existe in varful cetatii un amfiteatru pentru spectacole si sa existe si reabilitarea mormantului Francisc David ( fondatorul si primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania), lucrare care cred ca va fi finalizata pana in 2020", a mai spus Petru Marginean.

Potrivit primarului, anul trecut au fost circa 130.000 de turisti, iar in acest an spera ca numarul lor sa ajunga la 300.000.