Oana Haineala, fost presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candideaza pentru functia de Procuror General al Romaniei, au confirmat pentru HotNews.ro surse judiciare.

Oana Schmidt-Haineala (foto arhiva)Foto: Agerpres

Fostul presedinte al CSM Oana Haineala si-a depus marti candidatura pentru functia de Procuror General al Romaniei, a anuntat miercuri Mediafax citand surse oficiale. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de surse judiciare.

Haineala este unul dintre procurorii care si-au depus in ultimele zile candidatura la sefia Parchetului General, un alt candidat fiind, spre exemplu, Augustin Lazar, procurorul sef al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia.

Oana Haineala este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, avand la activ un mandat de vicepresedinte al institutiei si unul de presedinte al CSM. In cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe langa tribunale.

Din iulie 2010 pana in ianuarie 2011 a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Brasov iar anterior, consilier al Presedintelui Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, in perioada februarie - iulie 2010.

Din luna mai a anului 2009, pana in februarie 2010, a fost consilier de stat in cadrul aparatului de lucru al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor. In intervalul mai 2007 - mai 2009, a ocupat functia de director al Directiei pentru relatia cu Ministerul Public, in cadrul Ministerului Justitiei. In perioada 2004 - 2008, Oana Haineala a fost prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau iar anterior, in intervalul 15 iunie 2004 - 1 august 2004 a fost procuror sef al Biroului de anchete speciale in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Timp de cateva luni, pe parcursul anului 2004, a activat in cadrul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a parchetului instantei supreme. Din anul 2002 pana in 2004 a fost adjunct al prim- procurorului Parchetului de pe langa Tribunalul Bacau. In 2001 - 2002 a condus Parchetul de pe langa Judecatoria Moinesti, iar in perioada 1998 - 2002 a fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau. Si-a inceput cariera in sistemul judiciar in anul 1998, ca avocat in baroul Bacau.

Miercuri, 16 martie, este ultima zi in care procurorii isi pot depune candidatura pentru functia de Procuror General al Romaniei.

Procedura de selectie a Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost demarata in luna februarie de Ministerul Justitiei, dupa demisia lui Tiberiu Nitu din aceasta functie.

Potrivit calendarului stabilit de minister, procurorii care doresc sa ocupe aceasta functie isi pot depune candidatura pana la data de 16 martie. Ulterior, candidatii vor avea discutii cu ministrul justitiei, in perioada 18 - 22 martie. La data de 23 martie, ministrul va trimite propunerea catre Consiliul Superior al Magistraturii. Propunerea Ministrului Justitiei catre Presedintele Romaniei va fi transmisa pana la data

de 22 aprilie 2016.

Luni, Raluca Pruna, ministrul Justitiei, anunta ca Romania va avea in curand un procuror general.

"Va spun sa aveti incredere, procesul este sub control total si nu are nimeni motiv sa se ingrijoreze. Romania va avea curand un procuror general", a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, in data de 3 februarie, decretul privind eliberarea din functia de Procuror General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a lui Tiberiu Nitu, dupa ce DNA a deschis un dosar care il vizeaza si pe Tiberiu Nitu privind folosirea ilegala a coloanei oficiale.