Procedura aplicata pentru atribuirea contractului este "licitatia restransa", organizata in baza OUG nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, se arata in comunicatul Ministerului Apararii.
Prin acest contract, fregatele "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" vor fi dotate cu sisteme de rachete antiaeriene, de rachete antinava si sisteme de tunuri si/sau rachete pentru aparare contra rachetelor antinava, dar si cu senzori cu performante superioare (radare, electronooptici si sonar tractat).
"Acestea vor fi integrate intr-un Sistem de Conducere a Luptei computerizat, modern, care va permite indeplinirea intregii game de misiuni specifice fregatelor", se scrie in comunicat.
Modernizarea navelor se va realiza, in mod obligatoriu, in Romania, ca cerinta de securitate a aprovizionarii, potrivit art. 1 alin. (1) si art. 50 din OUG nr. 114/2011, coroborate cu art. 346 alin. (1) din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, fiind aprobata de CSAT prin Memorandumul cu tema: Programul multianual "Fregata multifunctionala - modernizare etapa a II-a".
Ca cerinta minima de calificare, firmele interesate trebuie sa demonstreze ca a executat in ultimii cinci ani livrari de produse similare si care cumulat sa fi avut o valoare de cel putin 839 de milioane lei. "Prin produse similare, autoritatea contractanta intelege constructia si instalarea, pe nave de lupta din state membre NATO, a unor sisteme de conducere a luptei navale (CMS – Combat Management System), inclusiv instalarea si integrarea echipamentelor prin care acestea utilizeaza capabilitatea Datalink 16", se arata in anuntul Romtehnica din SEAP.
Romania si-a marit substantial bugetul pentru Aparare in 2016, iar printre obiectivele de investitii se numara si modernizarea navelor sale, printre care si "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" cumparate in urma cu 12 ani de la Marina Regala a Marii Britanii.
SAAB declara in decembrie 2015 este la curent cu intentiile Romaniei de a moderniza cele doua fregate de tip 22, Regina Maria si Regele Ferdinand, si suntem interesati de acest program.
Tot atunci, premierul britanic David Cameron a declarat la Cotroceni ca Romania ar putea colabora cu Marea Britanie in efortul sau de a-si consolida flota navala.
Fregatele "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" - cumparate de la Marea Britanie in 2003
Romania a cumparat in ianuarie 2003, in timpul Guvernului Nastase, doua fregate de Tip 22 Broadsword scoase din uz cu un an mai devreme din Marina Regala Britanica. Pentru cele doua nave construite in 1986 s-au platit circa 116 milioane lire sterline (134 milioane euro). Cele doua fregate au fost denumite Regele Ferdinand (F-221) si Regina Maria (F-222) si s-au alaturat fregatei romanesti Marasesti (F-111) in cadrul flotei de fregate a Marinei Romane.
"Tip 22 Broadsword" este o clasa de fregate construite pentru Marina Regala Britanica. De-a lungul timpului au fost construite 14 nave de acest tip, productia fiind impartita in trei generatii, cu navele din ultima generatie retrase din dotarea Marinei Regale Britanice in anul 2011. Sapte nave din primele generatii au fost scoase la vanzare si achizitionate de Brazilia (cunoscute drept clasa Greenhalgh), Chile si Romania.
Fregata "Regele Ferdinand" (F-221) (fosta HMS Coventry (F98) este actuala nava-amiral a Marinei Militare Romane. Nava a fost cumparata de la Regatul Unit de Marina Romana, pe 14 ianuarie 2003, si redenumita Regele Ferdinand dupa regele Ferdinand I al Romaniei. Fregata a fost predata Romaniei pe 19 august 2004 si a fost supusa imediat probelor pe mare. Regele Ferdinand a fost receptionata de Marina Militara Romana pe 9 septembrie 2004.
Fregata "Regina Maria" (F-222) (denumita anterior HMS London (F95)) este tot o fregata Tip 22 ce a fost cumparata de Romania de la Marea Britanie la inceputul anului 2003, a fost revitalizata si reechipata in urmatorii ani.

Cu banii astia se puteau lua LEJER niste nave noi!
Eu cred ca ar trebui sa fie trimis corpul de control al guvernului pe acolo, sa vada ce si cum - de la inceput si pana astazi!
Banii aceia pot fi directionati pt produceea de baterii sol aer , ambarcatiuni usoare,,mici dotate cu lansatoare autohtone..
din pacate trebuie o firma straina pt astfel de angarale
detalii http://www.gandul.info/stiri/fregatele-jafuri-englezesti-consuma-de-7-ori-mai-multa-motorina-decat-fregata-marasesti-260319
practic navele nu aveau aparare AA?
Nu mai zic ca nu era nevoie sa le cumparam din Anglia, le puteam construi lejer la Galati si lua un contractor gen BAE pt dotare. Asta inseamna social-democratia, care teoretic ar trebui sa apere drepturile muncitorilor.
Platim de 3-4 ori mai mult pt acelasi lucru
Cum zice cineva mai sus, tot timpul asta au fost niste barci mai mari, cu un tun.
Bine ca pun armament pe ele desi e tarziu rau.
Cit mai e de asteptat sa recunoastem ca fregatele au fost cumparate si fara torpilele din dotare dar si fara elicoperul specializat in lupta antisubmarine.
PS . Proiectilele pentru tunul calibrul 76 mm. din dotare au fost cumparate doar in 2007 . Oare cine a semnat , aprobat , tratat afacerea in 2003 cumparind navele fara nici o arma din dotarea originala? Secret de stat ? :)
Rusine autoritatilor romane incepand cu Bombo si terminand cu Ciolos!
Rusine tuturor presedintilor romani care, cu buna stinta, au pus umarul cu sarg la spolierea statului si poporului roman prin aservirea politica unor interese straine de Romania.
Rusine sefilor Armatei Romane pentru ca au adus ostirea la nivelul unui pluton care se ocupa exclusiv de aprovizionare cu carne de tun.
Nu va suparati, compatrioti, dar am avea mare nevoie de un Orban...
Vai de ea Romanie !!!,
Istoria se repeta :vezi ciurucurile SKODA patronata de Carol al ll lea si mizeria cu avioanele Focker tot a lui Carol al ll lea.