Profesorul Cornel Panait, fost rector al Universitatii Maritime Constanta in perioada 2004-2012, a fost ales vineri pentru un al treilea mandat la conducerea institutiei. Candidatura sa a fost insa contestata, Comisia Electorala fiind nevoita sa prezinte un punct de vedere legal in care sa explice de ce a validat candidatura lui Cornel Panait, prorector al UMC in ultimii 4 ani. Acestuia i se imputa ca a detinut deja 2 mandate de rector si ca o noua candidatura este ilegala. Panait sustine insa ca legea stipuleaza doar ca aceeasi persoana nu poate avea mai mult de doua mandate consecutive, nefiind probleme in cazul in care exista o pauza intre al doilea si al treilea mandat. La baza sta ordonanta de urgenta promovata in iulie 2014 de Guvernul Ponta, acuzata ca a decapitat intreaga Lege a Educatiei din 2011, oferindu-le, printre altele, rectorilor posibilitatea de a sta in functii "pe viata".

Cornel PanaitFoto: Agerpres

Cornel Panait a fost ales vineri, 11 martie, rector al Universitatii Maritime Constanta, cu 82,14% din voturi (92 de voturi), acesta fiind cel de al treilea mandat al sau in fruntea institutiei de invatamant

Potrivit Legii Educatiei, "durata mandatului de rector este de 4 ani. O persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive, complete". (Art. 213, alin. 7, modificat prin OUG 49/2014)

Contestatarii lui Cornel Panait sustin ca un al treilea mandat incalca intocmai aceasta prevedere legala, acuzant totodata vicierea procesului electoral din cadrul universitatii constantene.

"Candidatura d-lui Cornel Panait, fost rector in perioada 2004 - 2012 si prorector din anul 2012 pana in prezent, pentru cel de-al treilea mandat, este ilegala, incalca Legea nr. 1/2011, art. 213 (...). Dl. Panait a ocupat functia de rector doua mandate complete, nu a avut intreruperi, asa ca participarea sa la alegeri este ilegala. In plus, la data de 25.03.2016, acesta implineste varsta de 65 de ani si ar trebui sa iasa la pensie. Procesul electoral din UMC a fost viciat grav prin incalcarea legii, nu au fost respectate termenele legale de organizare si desfasurare a alegerilor pentru toate functiile de conducere, pentru consiliile profesorale ale facultatilor si pentru Senatul UMC", arata sef lucrari dr. Florin Iordanoaia, de la Universitatea Maritima din Constanta, intr-o sesizare transmisa Ziua de Constanta.

Contactat de HotNews.ro, Cornel Panait a declarat ca "in Legea Educatiei exista o ordonanta al carei numar eu nu il stiu si care spune, revenind asupra acestei prevederi din Legea Educatiei, ordonanta spune ca poti sa fii doua mandate consecutive, asta e singura limitare. Eu am fost din 2004 in 2012, nu am fost rector in perioada 2012-2016, si acum in baza legii pot sa fiu din 2016. Asta e problema pe care legislatia a modificat-o limitand exclusiv numarul de mandate consecutive."

Profesorul invoca in apararea sa un punct de vedere al Avocatului Poporului, care a aparat ordonanta Guvernului Ponta, dar si un punct de vedere juridic prezentat de Comisia Electorala ca raspuns la o plangere privind problema celui de al treilea mandat.

"Exista si un punct de vedere al Avocatului Poporului zice cam la fel, noi am avut aici o plagere prealabila, si la plangerea asta prealabila comisia centrala pentru alegeri a raspuns si comisia a raspuns cu un punct de vedere juridic - pentru ca in comisia asta este si juristul universitatii. Mai departe, lucrurile pot sa capete o conotatie din asta totala, ca "dom'le, cat de legal e? Cat de nelegal e?".Prevederea legala care permite e cea pe care v-am indicat-o eu. Mai departe insa, cred ca toata lumea care discuta despre treeaba asta ar trebui ulterior sa discute despre un alt element, care a fost scorul. Ori in momentul care castigi cu 87% intr-o atmosfera in care ti se imputa ca nu e pe lege, inseamna ca oamenii au o abordare care spune foarte clar, este si pe lege si este si ce ne dorim", sustine Cornel Panait.

Potrivit Metodologiei pentru desfasurarea alegerilor in cadrul UMC, "candidatul pentru functia de Rector nu se afla la a treia candidatura succesiva pentru aceasta functie" (Art.12, alin.6), criteriu pe care Panait il respecta.

Comisia Electorala care a validat candidatura prorectorului explica intr-un punct de vedere semnat de juristul UMC ca acest articol din metodologie respecta Legea Educatiei, "in sensul ca o persoana nu poate ocupa functia de rector la aceeasi institutie de invatamant superior pentru mai mult de doua mandate succesive si complete, adica de 4 ani. Prin deductie logica un candidat nu se poate afla la o a treia candidatura succesiva sau consecutiva pentru aceeasi functie."

Disputa are la baza un controversat articol din Ordonanta de Urgenta nr. 49/2014, care le da rectorilor posibilitatea sa ramana in functii pe viata.

"Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 privind instituirea unor masuri in domeniul educatiei, cercetarii stiintifice si pentru modificarea unor acte normative", care decapiteaza intreaga Lege a Educatiei Nationale din 2011, prevede, printre altele, organizarea unei a treia sesiuni de BAC, pregatirea elevilor fara bacalaureat la facultate - cu finantare de la stat, crearea modalitatii ca rectorii de la stat sa fie in functie pe viata, posibilitatea ca o persoana fizica sa fondeze o universitate in mainile careia sa se intoarca apoi patrimoniul acesteia, reintroducerea doctoratului la frecventa redusa.

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, a explicat atunci pentru HotNews.ro ca "daca esti la al doilea mandat si te-ai suspendat 2 zile din functia de rector, poti sa intri la al treilea mandat pentru ca nu a fost complet al doilea mandat. Faci al treilea mandat, te suspenzi iar 2 zile, candidezi a patra oara samd. (...) Poti sa fii rector cat vrei, pentru ca este vorba de doua mandate succesive complete". Doua persoane pot face de asemenea rocada si pot imparti functia de rector cat doresc, pentru ca OUG spune ca nu poti avea mai mult de "doua mandate succesive".

Avocatul Poporului, solicitat la acea data sa sesizeze Curtea Constitutionala privind modificarile aduse Legii Educatiei, a constatat ca "nu se impune" o astfel de actiune:

"Sustinerile petentilor potrivit carora textul legal criticat instituie 'mandatul pe viata al rectorilor' nu pot fi primite, in conditiile in care aceasta prevederea stabileste imperativ imposibilitatea ocuparii functiei de rector pentru mai mult de doua mandate succesive, complete. Interpretand textul de lege in sensul urmarit de legiuitor, putem fi, cel mult, in prezenta unei alternante in ocuparea functiei de rector, de catre aceleasi persoane. In practica, au existat, conform precizarilor presedintelui Consiliul National al Rectorilor, doar doua cazuri de acest fel", arata institutia condusa de Victor Ciorbea.