Academia Oamenilor de Stiinta ar putea avea un statut similar Academiei Romane sau Institutului Cultural Roman, prin schimbarea denumirii in Academia de Stiinte, cresterea salariilor printr-un ''spor de importanta nationala'' si eliminarea interdictiei de a purta titlul de academician, relateaza Mediafax.

Ion Iliescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Academia Oamenilor de Stiinta din Romania isi reia denumirea sub care a fost constituita si a functionat in perioada 1935 - 1948 si anume Academia de Stiinte din Romania", se arata in unul din articolele propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.31/2007 privind reorganizarea si functionarea Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR).

Initiativa depusa la Senat mai prevede abrogarea articolului din actuala lege care prevede ca membrii acestui for nu pot purta titlul de academician.

Potrivit site-ului institutiei, din AOSR fac parte unii membri ai Academiei Romane ca Razvan Theodororescu, fosti si actuali parlamentari ca Ion Iliescu, Teodor Melescanu, Valeriu Tabara, dar si nume ca Gheorghe Mencinicopschi, IPS Teodosie, IPS Nifon, Ion Cristoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu este membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Stiinta din Romania, fiind totodata si presedintele Sectiei ''Stiinte Chimice''. Presedintele filialei Iasi este deputatul PSD Anghel Stanciu, condamnat definitiv la 6 luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Propunerea legislativa detaliaza atributiile pe care le are Academia, printre cele introduse fiind dreptul de a organiza cursuri de calificare profesionala sau posibilitatea de a elabora acte normative din domeniul sau de activitate.

"Filiala este condusa de un presedinte, membru titular al ASR, remunerat la nivelul functiei de director, ales prin vot de adunarea generala a membrilor filialei. Mandatul presedintelui este de 4 ani, putand fi reales. Numarul mandatelor nu este limitat", mai prevede proiectul de lege.

Presedintele, vicepresedintii si secretarul general sunt alesi dintre membrii titulari, cu un mandat de patru ani de Adunarea generala, formata din membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare.

Legislatia in vigoare prevede ca organizarea si functionarea filialelor teritoriale si ale institutelor/centrelor se stabilesc prin statut.

De asemenea, angajarea, incetarea raporturilor de serviciu si salarizarea personalului de la nivel central si din filialele teritoriale se aproba de presedintele ASR, la propunerea secretarului general, iar finantarea pentru Academie provine de la bugetul de stat in totalitate. Veniturile proprii vor fi folosite pentru finantarea cheltuielilor cu actiuni si proiecte cu caracter stiintific si de cercetare.

"Salarizarea personalului ASR se face in conditiile aplicabile personalului din sectorul bugetar. Avand in vedere ca institutia este una dintre academiile din Romania cu rol de importanta nationala (...), personalul din aparatul propriu ar trebui sa beneficieze de un spor de importanta nationala, la fel ca cel aplicat Academiei Romane si Institutului Cultural Roman", potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege este sustinut de 42 de parlamentari de la toate grupurile politice, cu exceptia ALDE, dintre care 27 de parlamentari de la PSD, printre care fostul ministru Mihnea Costoiu. Senatorul PSD Ecaterina Andronescu a introdus in decembrie un amendament la votul pentru bugetul Ministerului Educatiei in Comisiile reunite pentru buget prin care Academia Oamenilor de Stiinta a devenit ordonator de credite.

Amendamentul senatorului PSD Ecaterina Andronescu prevedea ca Academia Oamenilor de Stiinta din Romania (AOSR) sa nu mai fie bugetata prin Ministerul Educatiei, ci sa devina ordonator de credite, cu buget propriu de care dispune singura (6,4 milioane de lei in 2016).

Academia Oamenilor de Stiinta din Romania a functionat ca ONG pana la aparitia Legii nr. 31-2007, cand a devenit institutie de interes public. Legea a fost promovata de actualul presedinte si vicepresedinte - Vasile Candea si Ion Basgan, fosti parlamentari. Basgan este coautor al cartilor ''Francmasoneria. Razboaiele fiilor luminii'' si ''Enciclopedia Francmasoneriei Universale''.