Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, scrie, pe pagina sa de Facebook, ca "Sunt pentru a avea sistemul de interceptari - suportul tehnic de interceptare, de inregistrare ambientala - la procurori, intr-un singur loc. (...) Eu sunt pentru a duce acest suport tehnic la parchete si a-l face procurorii. Dar nu se face dand peste cap dosarele in curs. (...) Poate e bine sa fie la Ministerul Public pentru toata tara, intr-un singur loc."

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Europarlamentarul scrie ca "M-am uitat, de exemplu, la 2 declaratii. (1) Dl Daniel Morar a facut o precizare, pe Hotnews, ca interceptarile care au fost declarate legale in camera preliminara, adica cum ajunge dosarul in instanta, raman legale; cele care inca n-au ajuns in camera preliminara si n-au fost declarate legale nu mai pot fi declarate legale. Desi ele au fost obtinute la o data la care suportul tehnic de interceptare care se afla la SRI era constitutional."

"(2) Judecatorul Cristi Danilet, preluat de Romania Curata, are o alta interpretare: toate sunt legale, si cele care sunt inainte de camera preliminara, si cele aflate in sau dupa camera preliminara, tocmai pentru ca au fost facute pe o lege care nu era declarata neconstitutionala, ci era constitutionala. El spune altceva: dar cele care sunt in curs de ancheta, ce te faci daca acum 30 de zile un judecator a dat un mandat de interceptare pentru x, intre timp vine decizia CCR, iar mandatul este in curs? Ce faci de azi inainte? Si judecatorul Danilet spune: de la data publicarii deciziei Curtii nu se mai poate intercepta, pentru ca din acel moment devine neconstitutional."

Monica Macovei afirma ca "De aceea spun ca interpretarea diferita a unei decizii a Curtii Constitutionale, care nu este clara cu retroactivarea, creeaza un haos in justitie. Sau creeaza interpretari diferite si solutiile vor fi diferite. Fiecare judecator va decide. Omul are dreptul la o justitie previzibila. La o justitie, nu la loterie. Eu sunt pentru a duce acest suport tehnic la parchete si a-l face procurorii. Dar nu se face dand peste cap dosarele in curs."

"In plus, mutam la procurori, dar trebuie sa avem grija ca informatiile sa nu iasa de acolo. Nu putem sa dam la fiecare unitate de parchet, pentru ca informatiile se vor scurge. Sunt inca in tara grupuri in care lucreaza, din pacate, mana in mana, magistrati cu politisti si cu mafioti, interlopi. Si atunci trebuie sa ai grija. De asta, poate e bine sa fie la Ministerul Public pentru toata tara, intr-un singur loc", incheie Monica Macovei.