Ordonanta de Urgenta privind regimul interceptarilor a fost adoptata de Guvern. Raluca Pruna: Am vrut sa venim de indata cu o solutie care sa faca imposibila sincopa in anchete

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 11 martie 2016, 21:46 Actualitate | Esenţial


Raluca Pruna
Foto: Agerpres
Ordonanta de Urgenta privind "unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal" a fost adoptata vineri seara de Guvern, la scurt timp dupa ce proiectul a primit avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Anuntul a fost facut de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, intr-o conferinta de presa. "Am vrut sa venim de indata cu o solutie care sa faca imposibila sincopa" in anchetele penale, a declarat ministrul Justitiei, Raluca Pruna.

120 de politisti judiciari vor fi detasati la Parchete, a anuntat ministrul Justitiei, adaugand ca nu se vor face noi angajari.

"Nu se schimba nimic, doar inlocuim resursa umana", a subliniat ministrul Justitiei.

Raluca Pruna a precizat ca solutia este una temporara si considera ca este nevoie de o dezbatere in societate pe aceasta tema.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii. Modul concret de acces al organelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Actul normativ adoptat astazi dispune o solutie de urgenta pentru asigurarea continuitatii anchetelor, inclusiv in cauzele care implica cooperarea judiciara internationala. Guvernul considera ca  este nevoie de o ampla dezbatere publica pentru organizarea unei institutii responsabile pentru punerea in executare a supravegherii tehnice.

Prin modificarea Codului de procedura penala, pentru punerea in executare a supravegherii tehnice procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice si proceduri adecvate, de natura sa asigure integritatea si confidentialittatea datelor si informatiilor colectate. Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligati sa colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei, in limitele competentelor acestora, pentru punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica. Organele de cercetare penala speciale, conform unei alte modificari, vor avea posibilitatea in cauzele privind infractiuni de terrorism si infractiuni contra securitatii nationale sa efectueze punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica.

Prin modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara,  s-a introdus prevederea potrivit careia semestrial sau ori de cate ori este nevoie, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau unul dintre judecatorii anume desemnati de catre acesta verifica modul de punere in aplicare in cadrul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmarire penala.

Ministerul Public este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile date in competenta parchetelor, in conditiile legii (tinand cont de existenta unor prevederi anterioare in acest sens pentru DNA si DIICOT).

Ordonanta de Urgenta adoptata astazi modifica si Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii astfel incat pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale. La cererea organelor de urmarire penala, Centrul asigura accesul nemijlocit si distinct al acestora la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice in dosarele de cercetare penala.

Ordonanta de Urgenta creeaza cadrul legal pentru Ministerul Public,  Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sa aiba  structuri de politie judiciara pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica. Aceste structuri vor fi formate din ofiteri sau agenti de politie judiciara detasati de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care isi vor desfasura activitatea sub directa conducere si controlul nemijlocit al procurorilor. Prin Ordonanta de Urgenta s-a prevazut detasarea la DIICOT a 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara, iar printr-o Hotarare adoptata tot astazi de Guvern, detasarea a cate 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara la Ministerul Public si la DNA.

Proiectul acestei ordonante, obtinut de HotNews.ro, prevede ca sintagma "alte organe specializate ale statului" va fi eliminata din Codul de Procedura Penala. OUG introduce precizari clare ca probele sunt obtinute nemijlocit de procuror, organele de cercetare penala sau lucratori specializati din cadrul politiei iar modul cum sunt puse in executare mandatele va fi controlat de presedintele Inaltei Curti sau de un procuror desemnat de acesta.

De asemenea, legea de organizare a SRI va fi modificata pentru a delimita fara echivoc supravegherea tehnica dispusa pe un mandat de siguranta nationala de interceptarile realizate de procurori.

In Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta "privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal" se mai arata ca prin masuri tehnice, se va realiza partajarea infrastructurii (servere de management al interceptarii si console de administrare si operare) astfel incat sa se realizeze accesul nemijlocit si utilizarea independenta de catre organele de urmarire penala. Modul concret de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare ar urma sa fie stabilit prin protocoale de cooperare.

Citeste mai multe aici.

Reamintim ca plenul Curtii Constitutionale a admis la jumatatea lunii februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5986 vizualizari

 • -9 (23 voturi)    
  aștept ordonanțele dvs. (Vineri, 11 martie 2016, 22:03)

  Mazeta [utilizator]

  Această ordonanță este, evident, neconstituțională. Nu-i urgență, ci disperare. Băsescu o va detona fără probleme.
  • +7 (13 voturi)    
   Puteti fi mai exact? (Sâmbătă, 12 martie 2016, 2:28)

   MPopa [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Daca tot l-ati citit pe Marin Preda poate va amintiti ca personajul lui facuse 3 ani de inchisoare degeaba. Acum lucrurile stau putin altfel: o armata de magistrati, politisti, specialisti tehnici lucreaza ani de zile ca sa adune probe pentru a reusi sa bage dupa gratii cate un infractor notoriu, nu de alta dar infractorul isi permite cei mai buni avocati si se leaga de toate chichitele procedurale. Nu vad ce e neconstitutional in ordonanta asta si in plus cred ca-i prima oara in istoria postdecembrista cand se ia o masura in favoarea justitiei cu o asemenea promptitudine.
   • 0 (6 voturi)    
    Comment sters de user (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:04)

    Reticentul [anonim] i-a raspuns lui MPopa

 • -7 (15 voturi)    
  SRI este ptatriot (Vineri, 11 martie 2016, 22:43)

  DimijoareiObt [anonim]

  Daca pana acum initiativa apartinea SRI si DNA si procurorii se supuneau de voie de nevoie in lansarea de noi procese si urmarirea unor potentiali infractori, de acum incolo initiativa apartine procurorilor si mai rau politistilor aflati sub influenta clasei politice ! Cu alte cuvinte SRI e tras pe linie moarta ! Ne-am intors in urma cu 10 ani la mana partidelor si grupurilor de interese !
 • +8 (14 voturi)    
  Au aparut 2 lucruri noi fata de azi dimineata ! (Vineri, 11 martie 2016, 22:48)

  Susufler0 [utilizator]

  1. SRI - "organ special de urmarire penala" a infractiunilor cuprinse in titlul 10 din Codul Penal + infractiunea de terorism ;
  2. Ministerul public (pt "egalitate de tratament" cu DNA si DIICOT) a primit dreptul sa aiba infrastructura pt supraveghere, ascultare si inregistrare audio-video.
  Prima, e de discutat ce inseamna "special".
  A doua, e de discutat de ce Ministerul Public nu poate folosi mijloacele tehnice ale DNA si /sau DIICOT ?
  In rest, OUG, dupa mine,este ok si este bine venita .
 • +9 (9 voturi)    
  Iar vom spune : 'Noi n-avem nemti'? (Sâmbătă, 12 martie 2016, 4:10)

  hotnewsfil [utilizator]

  Se stie ca multe dotari ultra-moderne zac, nefolosite vreo data, in beciurile unor spitale, fiindca au fost achizitionate doar ca afacere, in folosul unor politicieni (medici sau nu).
  Decidentii pentru aceste achizitii au facut abstractie de faptul ca ne lipseau specialistii care sa dea viata acestui aparataj ramas mort, sa il foloseasca, sa faca utila investitia, in folosul platitorilor impozitului CAS.
  Acest soi de experienta a fost transferat dinainte de '89. Atunci s-a 'descoperit' ca n-aveam 'nemti' care sa explateze instalatiile nemtesti, achizitionate pe bani foarte multi.
  Intrand in actualitatea cazului de fata, al aplicarii 'rapide', a hotararii CCR, apare intrebarea, bazata pe experienta paguboasa mentionata mai sus : 'parchetele (inclusiv DNA) vor avea 'nemti', de foarte inalta calificare si experienta, care sa utilizeze instalatiile 'de ascultare' aflate, pana acum, doar in folosinta specialistilor de la SRI? Nu vor face gafe, in primele luni, sau chiar in primii ani, "specialistii" ce vor fi transferati de la MAI ('doi si un sfert'), la parchete?
  Furtul, prin coruptie, al unui miliard de euro, din bugetul national al Republicii Moldova se incadreaza, oare, in categoria 'atentat la securitatea tarii' respective? Un act de coruptie de asemenea proportie, care ar pagubi tara noastra, l-ar incadra in 'pericol pentru securitatea nationa'a, ar intra in sfera de activitate (protectie) a SRI, sau ar fi considerat numai de nivelul procurorilor, intreaga raspundere pentru proptejarea tarii (prevenirea jafului prin coruptie), fiind lasata numai in seama (preocuparea) procurorilor?
  • -1 (5 voturi)    
   Avem//nemți//. (Sâmbătă, 12 martie 2016, 10:38)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Numai că,nemții de care spui se vor bine plătiți.Și aici dacă oamenii vor fi corect plătiți,vor face treabă.În spitale se întâmplă același lucru,altfel cum îți explici că același medic când lucrează în cabinetul privat mânuiește cu îndemânare aparatura?În magistratură,în general sunt salarii bune și dacă nu se vor face diferențieri absurde se pot găsi oameni bine pregătiți.Deci cred-că treaba va merge bine și se pare că sistemul sa întărit.Tot răul spre bine.Se bucură degeaba hoții.Dacă până acum unele ascultări erau sensibile,acum totul va fi pe față,cu nume,dată,oră.
 • -1 (3 voturi)    
  Ma intreb in ce masura sunt sustinute de populatie (Sâmbătă, 12 martie 2016, 9:17)

  cozmin [utilizator]

  aceste hotarari. Date prin ordonante, fara ca macar sa fie votate de reprezentantii cetatenilor, in Parlament, cu ministri care nu au fost votati de cetateni ci numiti. Si asta desi intr-o democratie legile sunt votate de Parlament. Un articol de la inceputul saptamanii dorea sa arate transparenta Guvernului si Ministrul Mediului a declarat ca va raspunde intrebarilor cetatenilor, dar nici astazi nu a raspuns tuturor, desi nu au fost multe intrebari.
 • +1 (5 voturi)    
  OUG (Sâmbătă, 12 martie 2016, 10:06)

  AlexandruOsman1 [anonim]

  este bine venita ordonanta. lupta impotriva coruptiei trebuie sa continuie, doar asa putem spera intr-o Romanie mai curata
 • +2 (4 voturi)    
  cateva ganduri (Sâmbătă, 12 martie 2016, 10:40)

  sile1 [utilizator]

  Decizia CCR ,de scoatere de sub competenta SRI a interceptarii comunicatiilor, combinata cu ideea rezultata din OUG data de Guvern privind infiintarea unui Centru National de Interceptare a Comunicatiilor care sa foloseasca doar baza tehnica a SRI fara specialistii care operau echipamentele respective,poate naste ideea ca,de fapt, se aduce o acuza acestora inclusiv conducerii SRI !!

  Or fi sarit "calul" respectivii specialisti plus conducerea SRI folosind in alte scopuri,sa le zicem marsave, informatiile obtinute din interceptari ??

  Pe de alta parte interceptari ale comunicatiilor se practica in toata lumea civilizata in scopul apararii impotriva amenintarilor pe care le reprezinta coruptia generalizata,dar nu numai, la adresa democratiei si stabilitatii statului.
  Din acest motiv o structura specializata care sa faca interceptari este necesara si in Romania.
  Problema care se pune in momentul de fata este cat de repede se poate crea o asemenea structura intro tara ca Romania unde totul se desfasoara cu incetinitorul ?!

  Un an,doi ani,cine garanteaza durata ?....si cine garanteaza ca aceasta fereastra de oportunitate nu va fi folosita de niste baieti smecheri specializati in rele ?

  Cine garanteaza ,de asemenea, ca noua structura nu va avea la un moment ,in viitor,acelasi comportament ?

  Nu cumva un control strict din partea parlamentului si a al societatii civile ar fi fost mult mai efficient pentru perioada actuala in locul destructurarii activitatilor de interceptare effectuate de SRI ?

  Oamenii destepti isi construiesc o barca noua inainte de a o scufunda pe cea veche dar bineinteles ca aceasta se intampla la altii nu pe la noi,din cate se vede!
 • +1 (5 voturi)    
  Spus clar si direct (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:42)

  UpNext [utilizator]

  daca este o motivatie si vointa puternica de reducere ampla a fenomenului crimei organizate, cuprinzand intregul spectru infractional, din aceasta tara, atunci toate, repet TOATE structurile si serviciile implicate, direct si indirect trebuie sa colaboreze, chiar sa conlucreze, pentru recuperarea integrala a prejudiciilor si sanctionarea rapida si drastica a infractorilor.
  Astfel creste eficienta actiunilor legale, creste nivelul profesional al specialistilor (militari/civili) implicati, se reduc costurile prin integrarea si coordonarea sistemelor/proceselor, rezulta beneficii finale pentru comunitatea corecta.
  Cum? Legi putine, clare si durabile transpolitic (decenii), cu metodologii bine definite si aplicabilitate imediata si nenegociabila.
 • +1 (5 voturi)    
  anti coruptie (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:56)

  AlinaTrofin1 [anonim]

  jos coruptia prin orice mijloace! tara trebuie s respire!
  • 0 (4 voturi)    
   nepoata lui (Sâmbătă, 12 martie 2016, 19:02)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui AlinaTrofin1

   virgil trofin ?!

   mai draga, vanatoare ca asta a mai fost in ro. prin anii 50, cu demascarile. atunci nu le zicea corupti, ca_corupti erau toti, de sus.
   le ziceau ...aaa, dujmanii poporului. toti care nu placeau cuiva, care nu'si plateau cotele, nu se inscriau in colective, ghiaburii, fostii ofiteri ai armatei regale, etc.

   a fost o vanatoare si la americani.
   mccarthy, vanatorul de comunisti si spioni sovietici. printre victime, charlie chaplin...cu larga si directa participare a fbi...

   daca erau seriosi privind coruptia, trebuiau sa inceapa de sus, si sa'i ia pe toti. un presh cu patru case, dobandite cu retrocedari pe documente false, un ghinarar sri care da directii de dus sacose cu ioroi, ministri, deputati.
   ala de fu sef la controlul asigurarilor, rosanu, scos nevinovat, in timpul sau fiind doua firme de asigurari, cele mai mari, prinse cu fraude. el liber, aia de la asigurari condamnati.
   o sa vedem cati din valul din ultimul an vor ajunge la mititica.

   exact ca in anii 50. atunci, si la noi si la americani, arestarile se faceau pe baza de denunturi.

   cum drac, cand pe snowflake, snowden ala, il adulati si dadeati vina pe ...secoritatea americana, cum ca trage cu urechea, aici vreti sa fiti auziti.
   pardon, nu voi personal, altii. unii pe care voi sa'i turnati...

   io zic, ca_ca sa fie siguri, sereistii lui coldea s'asculte pe toti. si fiecare sa'si inregistreze cartelele telefonice la melitzie...
   si masinile de scris...:)
 • +1 (7 voturi)    
  va intelegem doamna pruna (Sâmbătă, 12 martie 2016, 13:06)

  nash pandelica [utilizator]

  intelegem grija guvernului, sa nu cumva sa ramanem neascultati.
  la telefon, ca pe strada.. nu da nimeni doi bani.
  acolo suntem frumosi si liberi. liberi sa facem ce vrem, sa plecam aiurea...
 • +2 (2 voturi)    
  Penalii reactioneaza... (Sâmbătă, 12 martie 2016, 19:54)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Postacii penalilor lucreaza, scriu de zor...mai rasfirati baieti, mai rasfirati...veti vedea ca justitia, dupa momentul CCR, va sti sa stranga randurile si penalii, coruptii tot vor cadea...Coruptia trebuie sa moara in Romania!!!
 • -1 (3 voturi)    
  Manipulare si atac... (Sâmbătă, 12 martie 2016, 21:13)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  De cand a luat-o DNA pe nuti, am vazut cum brusc basescu a schimbat macazu' si a trecut de partea penalilor. Ulterior, a aparut brusc pe piata chestia cu "binomu' DNA-SRI, propagat in media de aceeasi nuti, basescu si cristoiu.Pana atunci nimeni nu vorbea de SRI, toate atacurile penalilor erau impotriva DNA...Chiar m-am gandit la acel moment care e schepsisu, ce se urmareste prin aceasta...Uite ca decizia CCR mi-a dat raspunsul...Iar modul de actiune e clasic...Cum poti sabota o institutie (DNA) care se bucura de incredere foarte mare din partea populatiei ? Raspuns: sabotezi institutia (SRI) care pe partea tehnica ajuta foarte mult DNA...DAR, ca sa ataci SRI, caruia nu i-ai gasit puncte slabe, trebuie sa le inventezi si apoi sa manipulezi populatia prin media...De aici cunoasteti traseul: binomu' in sus, binomu' in jos, telefoane ascultate, abuzuri, Coldea de care nu auzise nimeni era tap ispasitor peste tot, ce sa mai, manipulare la rang de arta...Iar apoi, dupa ce au considerat ca "s-a copt" manevra, ca populatia poate accepta o restrangere a puterii SRI, s-a trecut la actiune prin acesti farisei de la CCR, care si-au depasit atributiile si au incalcat Constitutia si legea de functionare...Uite asa au reusit penalii sa atace atat DNA, cat si DIICOT si celelalte parchete. Interceptarile din dosarele aflate in ancheta si camera preliminara sunt practic anulate, pt. ca onor CCR, in mod abuziv, a stabilit prin decizie ca aceasta retroactiveaza...I-am vazut apoi pe basescu si restul penalilor aplaudand frenetic deicizia CCR... Asadar dragi romani, mana penalilor e lunga, veti vedea in curand cui ii foloseste aceasta manevra...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by