Ordonanta de Urgenta privind regimul interceptarilor a fost adoptata de Guvern. Raluca Pruna: Am vrut sa venim de indata cu o solutie care sa faca imposibila sincopa in anchete
120 de politisti judiciari vor fi detasati la Parchete, a anuntat ministrul Justitiei, adaugand ca nu se vor face noi angajari.
"Nu se schimba nimic, doar inlocuim resursa umana", a subliniat ministrul Justitiei.
Raluca Pruna a precizat ca solutia este una temporara si considera ca este nevoie de o dezbatere in societate pe aceasta tema.
Potrivit Ordonantei de Urgenta, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii. Modul concret de acces al organelor judiciare la sistemele tehnice va fi stabilit prin protocoale de cooperare, se arata intr-un comunicat al Guvernului. Actul normativ adoptat astazi dispune o solutie de urgenta pentru asigurarea continuitatii anchetelor, inclusiv in cauzele care implica cooperarea judiciara internationala. Guvernul considera ca este nevoie de o ampla dezbatere publica pentru organizarea unei institutii responsabile pentru punerea in executare a supravegherii tehnice.
Prin modificarea Codului de procedura penala, pentru punerea in executare a supravegherii tehnice procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei folosesc nemijlocit sistemele tehnice si proceduri adecvate, de natura sa asigure integritatea si confidentialittatea datelor si informatiilor colectate. Furnizorii de retele publice de comunicatii electronice sau furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de orice tip de comunicare ori de servicii financiare sunt obligati sa colaboreze cu procurorul, organele de cercetare penala sau lucratorii specializati din cadrul politiei, in limitele competentelor acestora, pentru punerea in executare a mandatului de supraveghere tehnica. Organele de cercetare penala speciale, conform unei alte modificari, vor avea posibilitatea in cauzele privind infractiuni de terrorism si infractiuni contra securitatii nationale sa efectueze punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica.
Prin modificarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, s-a introdus prevederea potrivit careia semestrial sau ori de cate ori este nevoie, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie sau unul dintre judecatorii anume desemnati de catre acesta verifica modul de punere in aplicare in cadrul Centrului National de Interceptare a Comunicatiilor a supravegherilor tehnice realizate de organele de urmarire penala.
Ministerul Public este autorizat sa detina si sa foloseasca mijloace adecvate pentru obtinerea, verificarea, prelucrarea, stocarea si descoperirea informatiilor privitoare la infractiunile date in competenta parchetelor, in conditiile legii (tinand cont de existenta unor prevederi anterioare in acest sens pentru DNA si DIICOT).
Ordonanta de Urgenta adoptata astazi modifica si Legea nr.14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii astfel incat pentru relatia cu furnizorii de comunicatii electronice destinate publicului, Centrul National de Interceptare a Comunicatiilor este desemnat cu rolul de a obtine, prelucra si stoca informatii in domeniul securitatii nationale. La cererea organelor de urmarire penala, Centrul asigura accesul nemijlocit si distinct al acestora la sistemele tehnice in scopul executarii supravegherii tehnice in dosarele de cercetare penala.
Ordonanta de Urgenta creeaza cadrul legal pentru Ministerul Public, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) sa aiba structuri de politie judiciara pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica. Aceste structuri vor fi formate din ofiteri sau agenti de politie judiciara detasati de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), care isi vor desfasura activitatea sub directa conducere si controlul nemijlocit al procurorilor. Prin Ordonanta de Urgenta s-a prevazut detasarea la DIICOT a 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara, iar printr-o Hotarare adoptata tot astazi de Guvern, detasarea a cate 40 de ofiteri sau agenti de politie judiciara la Ministerul Public si la DNA.
Proiectul acestei ordonante, obtinut de HotNews.ro, prevede ca sintagma "alte organe specializate ale statului" va fi eliminata din Codul de Procedura Penala. OUG introduce precizari clare ca probele sunt obtinute nemijlocit de procuror, organele de cercetare penala sau lucratori specializati din cadrul politiei iar modul cum sunt puse in executare mandatele va fi controlat de presedintele Inaltei Curti sau de un procuror desemnat de acesta.
De asemenea, legea de organizare a SRI va fi modificata pentru a delimita fara echivoc supravegherea tehnica dispusa pe un mandat de siguranta nationala de interceptarile realizate de procurori.
In Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta "privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal" se mai arata ca prin masuri tehnice, se va realiza partajarea infrastructurii (servere de management al interceptarii si console de administrare si operare) astfel incat sa se realizeze accesul nemijlocit si utilizarea independenta de catre organele de urmarire penala. Modul concret de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare ar urma sa fie stabilit prin protocoale de cooperare.
Citeste mai multe aici.
Reamintim ca plenul Curtii Constitutionale a admis la jumatatea lunii februarie, cu majoritate de voturi, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor din Codul de procedura penala care prevad ca supravegherea tehnica dispusa de procuror poate fi efectuata nu doar de "organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei", ci si de "alte organe specializate ale statului".

O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
2. Ministerul public (pt "egalitate de tratament" cu DNA si DIICOT) a primit dreptul sa aiba infrastructura pt supraveghere, ascultare si inregistrare audio-video.
Prima, e de discutat ce inseamna "special".
A doua, e de discutat de ce Ministerul Public nu poate folosi mijloacele tehnice ale DNA si /sau DIICOT ?
In rest, OUG, dupa mine,este ok si este bine venita .
Decidentii pentru aceste achizitii au facut abstractie de faptul ca ne lipseau specialistii care sa dea viata acestui aparataj ramas mort, sa il foloseasca, sa faca utila investitia, in folosul platitorilor impozitului CAS.
Acest soi de experienta a fost transferat dinainte de '89. Atunci s-a 'descoperit' ca n-aveam 'nemti' care sa explateze instalatiile nemtesti, achizitionate pe bani foarte multi.
Intrand in actualitatea cazului de fata, al aplicarii 'rapide', a hotararii CCR, apare intrebarea, bazata pe experienta paguboasa mentionata mai sus : 'parchetele (inclusiv DNA) vor avea 'nemti', de foarte inalta calificare si experienta, care sa utilizeze instalatiile 'de ascultare' aflate, pana acum, doar in folosinta specialistilor de la SRI? Nu vor face gafe, in primele luni, sau chiar in primii ani, "specialistii" ce vor fi transferati de la MAI ('doi si un sfert'), la parchete?
Furtul, prin coruptie, al unui miliard de euro, din bugetul national al Republicii Moldova se incadreaza, oare, in categoria 'atentat la securitatea tarii' respective? Un act de coruptie de asemenea proportie, care ar pagubi tara noastra, l-ar incadra in 'pericol pentru securitatea nationa'a, ar intra in sfera de activitate (protectie) a SRI, sau ar fi considerat numai de nivelul procurorilor, intreaga raspundere pentru proptejarea tarii (prevenirea jafului prin coruptie), fiind lasata numai in seama (preocuparea) procurorilor?
Or fi sarit "calul" respectivii specialisti plus conducerea SRI folosind in alte scopuri,sa le zicem marsave, informatiile obtinute din interceptari ??
Pe de alta parte interceptari ale comunicatiilor se practica in toata lumea civilizata in scopul apararii impotriva amenintarilor pe care le reprezinta coruptia generalizata,dar nu numai, la adresa democratiei si stabilitatii statului.
Din acest motiv o structura specializata care sa faca interceptari este necesara si in Romania.
Problema care se pune in momentul de fata este cat de repede se poate crea o asemenea structura intro tara ca Romania unde totul se desfasoara cu incetinitorul ?!
Un an,doi ani,cine garanteaza durata ?....si cine garanteaza ca aceasta fereastra de oportunitate nu va fi folosita de niste baieti smecheri specializati in rele ?
Cine garanteaza ,de asemenea, ca noua structura nu va avea la un moment ,in viitor,acelasi comportament ?
Nu cumva un control strict din partea parlamentului si a al societatii civile ar fi fost mult mai efficient pentru perioada actuala in locul destructurarii activitatilor de interceptare effectuate de SRI ?
Oamenii destepti isi construiesc o barca noua inainte de a o scufunda pe cea veche dar bineinteles ca aceasta se intampla la altii nu pe la noi,din cate se vede!
Astfel creste eficienta actiunilor legale, creste nivelul profesional al specialistilor (militari/civili) implicati, se reduc costurile prin integrarea si coordonarea sistemelor/proceselor, rezulta beneficii finale pentru comunitatea corecta.
Cum? Legi putine, clare si durabile transpolitic (decenii), cu metodologii bine definite si aplicabilitate imediata si nenegociabila.
mai draga, vanatoare ca asta a mai fost in ro. prin anii 50, cu demascarile. atunci nu le zicea corupti, ca_corupti erau toti, de sus.
le ziceau ...aaa, dujmanii poporului. toti care nu placeau cuiva, care nu'si plateau cotele, nu se inscriau in colective, ghiaburii, fostii ofiteri ai armatei regale, etc.
a fost o vanatoare si la americani.
mccarthy, vanatorul de comunisti si spioni sovietici. printre victime, charlie chaplin...cu larga si directa participare a fbi...
daca erau seriosi privind coruptia, trebuiau sa inceapa de sus, si sa'i ia pe toti. un presh cu patru case, dobandite cu retrocedari pe documente false, un ghinarar sri care da directii de dus sacose cu ioroi, ministri, deputati.
ala de fu sef la controlul asigurarilor, rosanu, scos nevinovat, in timpul sau fiind doua firme de asigurari, cele mai mari, prinse cu fraude. el liber, aia de la asigurari condamnati.
o sa vedem cati din valul din ultimul an vor ajunge la mititica.
exact ca in anii 50. atunci, si la noi si la americani, arestarile se faceau pe baza de denunturi.
cum drac, cand pe snowflake, snowden ala, il adulati si dadeati vina pe ...secoritatea americana, cum ca trage cu urechea, aici vreti sa fiti auziti.
pardon, nu voi personal, altii. unii pe care voi sa'i turnati...
io zic, ca_ca sa fie siguri, sereistii lui coldea s'asculte pe toti. si fiecare sa'si inregistreze cartelele telefonice la melitzie...
si masinile de scris...:)
la telefon, ca pe strada.. nu da nimeni doi bani.
acolo suntem frumosi si liberi. liberi sa facem ce vrem, sa plecam aiurea...