Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu a finalizat planul national oncologic, dar ca acesta va fi lansat la mijlocul lunii aprilie. "Toate tarile din comunitatea europeana functioneaza dupa asa-numitul plan comprehensiv de control al cancerului. Suntem ultima tara care nu l-a finalizat. In 13-14 aprilie, pot sa anunt oficial, in Bucuresti, va fi lansarea acestui plan, care va fi finalizat pana in acel moment", a afirmat ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Planul national oncologic va trata toate aspectele, plecand de la profilaxie prin educatie pentru sanatate si screening, diagnostic si tratament, ingrijire, paleatie si ajungand pana la cercetare in domeniu.

"Acesta e modul prin care poti crea planuri de actiune. Trecem de la strategii, in zona concretului, a palpabilului. Din momentul in care finalizam acest plan, din care avem componente fara doar si poate, stim exact ce avem de facut in anii care urmeaza si ne propunem ca, pana in 2020, ce sa facem an de an, cum sa bugetam, astfel incat sa stim foarte clar ce avem de facut", a adaugat Patriciu Achimas-Cadariu.

Ministrul Sanatatii a vizitat, vineri, Spitalul Judetean de Urgentadin Bistrita, la invitatia Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, administratia judeteana cerand sprijinul ministerului pentru a finaliza investitia inceputa anul trecut la noul bloc operator.