Consiliul Suprem de Aparare a Tarii se reuneste vineri, la ora 19:00, intr-o sedinta de urgenta ce va avea ca tema decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile Serviciului Roman de Informatii in dosarele instrumentate de procurori. Presedintele Klaus Iohannis va face declaratii de presa la finalul sedintei.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, joi, ca Guvernul a lucrat la o ordonanta de urgenta privind interceptarile si vineri seara, dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Executivul o va adopta.

"Guvernul a lucrat la o ordonanta de urgenta, a facut-o impreuna cu Parchetele, cu Ministerul Public, DIICOT si DNA. Maine avem CSAT, pentru ca ne trebuie avizul CSAT, si maine seara Guvernul va adopta aceasta ordonanta de urgenta", a spus Pruna, la Palatul Victoria.

Potrivit ministrului, Romania se afla in situatia in care nu are alta infrastructura in materie de interceptare a comunicatiilor decat cea administrata de SRI, solutia fiind folosirea acesteia cu eliminarea oricarei interventii umane din partea celor de la Serviciul Roman de Informatii si cu implicarea exclusiva a procurorului si a politiei judiciare.

Curtea Constitutionala a publicat miercuri motivarea deciziei prin care a declarat neconstitutional un articol din Codul de procedura penala care permitea SRI sa faca interceptari in dosarele instrumentate de DNA si alte parchete.

Decizia se aplica proceselor aflate pe rol, ceea ce inseamna ca probele obtinute prin interceptari facute de SRI sau alte servicii de informatii pot sa nu mai fie luate in calcul de judecatori. Decizia nu se aplica insa dosarelor in care au fost pronuntate solutii definitive, condamnatii in aceste spete neputand cere revizuirea sentintelor, cu o exceptie: daca au ridicat exceptii similare de neconstitutionalitate pana la publicarea acestei decizii in Monitorul Oficial.