EXCLUSIV Interviu cu unul dintre refugiatii sirieni ajunsi in Romania. Cum a ajuns o familie de sirieni din Liban in Galati trecand prin mainile traficantilor de oameni si calauzelor

de Bogdan Dinca     HotNews.ro
Vineri, 11 martie 2016, 11:51 Actualitate | Esenţial

Traseul urmat de refugiat pana la Galati
Foto: Hotnews
Pe 3 martie a ajuns la București un grup de refugiați, plecat din Grecia cu ajutorul Organizației Internaționale pentru Migrație. Din grup face parte o familie de cetățeni sirieni, cu trei copii minori. A.I. Mohamed, tatal celor trei copii, a relatat pentru HotNews.ro calatoria infernala a familiei sale din Siria distrusa de razboi pana la Galati, cu traversarea Mediteranei intr-o barcuta instabila si experienta cu traficantii de oameni.

După sosirea pe aeroportul Henri Coandă, cei 15 refugiați au fost transportați la Galați. Fotografiați, amprentați, au trecut printr-o verificare medicala, apoi au completat un chestionar și au fost intervievați, pentru a primi un răspuns la cererea de azil. În maxim 30 de zile, statul român le va comunica dacă au statutul de refugiat sau de protecție subsidiară. În funcție de rezultat, pot cere să li se elibereze pașaportul albastru închis, care înseamnă că pot circula prin Europa, sau pașaportul gri, care înseamnă vize.  

Notă: discuția cu A.I. Mohamed, tatăl celor trei copii, a decurs în limba engleză, iar transcrierea este editată, pentru cursivitate. Faptele sunt povestite de refugiatul sirian, autorul nu a putut verifica veridicitatea relatarii.

"Lucram în Liban, eram bucătar. Guvernul de acolo a făcut însă reguli foarte grele pentru cetățenii sirieni, viza e foarte scumpă, nu aveam libertate deloc, trebuia să ne ascundem mereu și am fost nevoiți să plecăm, nu aveam nici un fel de drepturi acolo. Am vrut să ne întoarcem în Siria, eu, soția și copiii, să vedem dacă putem trăi acolo. Aveam o casă în sat, a fost distrusă, jumătate de un avion, jumătate de un obuz.

Când ne-am hotărât să plecăm, am vândut tot ce aveam: mobilă, bijuterii, tot, să avem bani pentru drum. În Siria nu puteam intra legal, pentru că guvernul vrea să lucrez pentru ei, iar eu nu vreau. Am plecat din Liban plătind oamenii din Hezbollah, care ne-au dus cu mașina până la graniță. Acolo ne-au preluat militarii sirieni, le-am dat și lor bani, nu ne-au întrebat de acte, de nimic. Peste tot am plătit, uneori un cartuș de țigări, alteori o sută de dolari. Nu cereau niciodată, așteptau să le dai.

 • Traseul urmat de refugiatul sirian si familia sa pana la sosirea in Romania: Aalmane (Liban) - Tripoli - Hermel - Al Qusair (Siria) - Homs - Idlib – Antakya (Turcia) - Izmir - Istanbul - Izmir - Lesbos (Grecia) - Atena – București - Galați

Am stat o zi să pregătească drumul către sat, pentru că de la graniță până acolo sunt mulți oameni: guvern, Daesh, miliții...  A doua zi ne-au pus într-un autobuz, împreună cu alții, am plecat de la punctul militar și am ajuns într-un alt loc, controlat de una din milițiile aliate ale Guvernului.  I-am plătit și pe ei. Am așteptat câteva ore să vină cineva să ne ducă în satul nostru.

Acasă am stat două zile. Nu am dormit aproape deloc, copii se trezeau de la sunetele elicopterelor. Prietenii și cunoscuții din sat mi-au spus să vin să lupt cu miliția din care făceau parte, vom avea bani, te vom ajuta să reconstruiești casa. Nu vreau să lupt, nu există nici un motiv să vreau să omor pe cineva. M-am hotărât să plec și am întrebat soția dacă rămâne acolo sau vrea să meargă cu mine. Nu știam cum o să fie, credeam că o să fie ușor, mergem la graniță, traversăm și ajungem în Europa.

Într-un final, am ajuns aproape de granița cu Turcia. Eram un grup mare, traversam ilegal. Aveam rucsaci mari cu haine, medicamente. Am întrebat unde este cealaltă parte a graniței. Mi-au spus 30 de minute. Am făcut trei ore, pe munte, pe jos cu copiii (un copil de 5 luni și doi gemeni de 4 ani, la momentul călătoriei, în decembrie 2015 – n.r.). Se auzeau de peste tot rafale de mitralieră, nu trăgeau spre noi, dar ne gândeam mereu că poate noi urmăm. După două ore de mers, voiam o pauză, i-am spus soției să se așeze puțin, dar grupul nu aștepta pe nimeni. M-am gândit că o să rămân acolo, cu copiii, fără apă, fără mâncare, așa că am aruncat rucsacii și am luat copiii în brațe și am continuat să merg încă o oră. Asta a fost partea ușoară a drumului.

Am ajuns în Turcia. Acolo ne aștepta o mașină pentru 13 oameni, iar noi eram 50. Mașina era plină până la refuz, iar șoferul aștepta alți oameni. Eram de fapt bani, nu oameni. Am început să protestez, mi-a zis: nu îți place, mergi pe jos.

Șoferul era un contrabandist (smuggler) sirian. Toată lumea vrea să plece din Siria, contrabandiștii fac foarte mulți bani. L-am sunat pe celălalt, cel care urma să ne ajute să traversăm marea. Mi-a spus să vin la Izmir și să vorbim acolo. Am făcut 11 ore până la Izmir, cu autobuzul. Ne-am odihnit un pic acolo, copiii au dormit și s-au spălat.

Mi-a spus că avem mai multe opțiuni să traversăm marea, cu cât mai sigure, cu atât mai scumpe. I-am spus că vreau cea mai sigură variantă. Mi-a spus, ok, o mie de dolari pentru fiecare persoană, mai puțin copiii, iar vestele de salvare sunt incluse.Veste de salvare pe barca  gonflabilă (“zodiac”) cu care Mohamed, soția și cei trei copii au încercat să ajungă în Grecia. Foto: Arhiva personalaI-am plătit, dar până la urmă am dat bani și pe veste, separat. Mi-a spus că barca pneumatică va fi pentru 37 de persoane. A doua zi, când am ajuns pe plajă, eram 71 de oameni. L-am întrebat ce se întâmplă și mi-a spus că nu a inclus copiii în numărătoarea inițială. Am refuzat să plec, și cu mine încă nouă persoane. Contrabandistul ne-a zis că nu vrea să piardă atâția bani și barca, pe care trebuie să o abandoneze în Grecia, așa că ne-a chemat din nou peste o zi.

A doua zi, am revenit în același loc. Vestele ne-au fost furate. Din nou, 70 de oameni pe plajă. Am zis nu mai contează, hai să terminăm, să ajungem odată în Grecia. Ne-a spus să ne punem actele și banii în bagaje, să ne înfășurăm cu scotch, să nu ne îngreuneze apa hainele, în caz că ne scufundăm, să urcăm și să lăsăm bagajele pe plajă, ni le aruncă el în barcă după. Când am fost toți înăuntru, a dat drumul la motor și ne-a împins, am strigat după acte, după bagaje, după haine, ne-a zis să uităm de ele, să ne gândim mai bine cum ajungem dincolo.

Cel care conducea barca era unul de-al nostru, pe care îl învățaseră să conducă zodiacul (barca pneumatică) în cinci minute, nu avea experiență deloc. Nu știa când să încetinească, când să accelereze, când am ajuns în mijlocul mării, barca s-a oprit. L-am sunat pe contrabandist, ne-a spus că trimite alta. A trecut o oră, au trecut două, trei, nu a venit nimeni. Barca se scufunda puțin câte puțin, că erau de două ori mai mulți oameni decât putea să ducă în mod normal.

Până la urmă, ne-a găsit un pescar, l-am rugat să nu ne ducă la poliție, i l-am dat pe contrabandist la telefon, dar nu s-au înțeles la bani. Eram uzi, era frig, am așteptat toți pe barca pescarului să termine de pescuit și apoi ne-a dus la poliție. De la 5 dimineața la 4 după-amiaza am așteptat, tot grupul, inclusiv copiii, într-o curte de beton, fără apă, cu aceleași haine pe noi. Întrebam cine e șeful, să vorbim cu el, dar spuneau că nu e nimeni la comandă. Apoi ne-au pus pe toți într-o cameră fără geamuri, unde am stat nouă zile, după care ne-au obligat să plătim câte 25 de euro și să plecăm la Istanbul. În mod normal, drumul până acolo costă 10 euro.

L-am sunat din nou pe contrabandist, mi-a dat banii înapoi, cei 1.000 de dolari, dar nu a vrut să plătească pentru nimic altceva. Acum aveam experiență, am vorbit cu alt contrabandist, am plătit 800 de dolari. De data asta, am ajuns în Grecia.

Plănuiam să ajungem în Macedonia, dar fiul meu s-a îmbolnăvit. Am petrecut trei zile cu el în spital. Oamenii de la asociația Caritas ne-au dus la un hotel, iar când l-au văzut pe fiul meu bolnav m-au întrebat dacă nu vreau să mă mut din Grecia într-o altă țară din Europa. Le-am spus povestea, că nu am nici un act, mi-au spus că nu e nici o problemă. Am stat într-un hotel cam o lună și jumătate și apoi ne-au trimis în România.

Sincer, prima dată am refuzat să venim în România, pentru că nu știam nimic. Auzisem doar pe alții, “Romania, not Romania, poor people, bad people”, scuze pentru cuvinte. Nu e adevărat. Așa zic și că toți arabii sunt teroriști.

Până la urmă am venit în România. E mai bine ca în Grecia, acolo nu ne ajuta nimeni dacă nu știam limba. Aici, chiar și dacă cineva nu vorbește engleza, încearcă să mă ajute.

În Grecia, ne-au spus că toți cei care ajung legal în Europa, prin acest program, vor primi aceleași condiții. M-a surpris totuși centrul, camera arată foarte diferit față de ce ne-au arătat cei care au ajuns în Franța sau Olanda sau Germania. Cea mai mare problemă, totuși, e că soția mea e singura femeie din centru și nu vorbește engleza, nu are cu cine să vorbească.

A doua zi după ce am ajuns aici, am fost la piață. O doamnă ne-a văzut și nu ne-a dat altceva decât două portocale. Pentru mine a fost ca și cum ne-ar fi dat zece mii de euro. Am fost foarte fericit. În aceeași zi, o bătrână, probabil mai săracă decât noi, a dat copiilor câte un leu. Pe de altă parte, în altă zi niște băieți ne-au arătat degetele mijlocii și ne-au înjurat. Le-am zis “mulțumesc” și am mers mai departe.

Mi-ar plăcea să pot să deschid un restaurant mic în Galați. E de ajuns să vină o dată la mine clienții, că nu mai pleacă, o să le placă gustul mâncării".

 • A.I. Mohamed: "Puterea este a oamenilor politici. Nimănui nu-i pasă de oamenii simpli sau de câți copii au murit în Siria. Islamul nostru nu este așa. Nicăieri nu spune să-ți omori fratele și nici măcar dușmanii. Noi nu suntem în relații bune cu israelienii, dar nici măcar despre ei nu e nici un cuvânt care să zică “omorâți-i”.  Dacă te atacă, apără-te, dacă te forțează să faci ceva, apără-te, dar nu să iei îmbraci o jachetă să te arunci în aer într-o piață. Poate mama ta sau fratele tău sau fiul tău este acolo. De ce să faci asta?"

[P] Afla cum poti sa-ti imbunatatesti aerul din locuinta

Stiati ca umiditatea mare poate provoca probleme de respiratie si de adaptare la temperaturi mari?

21916 vizualizari

 • -10 (62 voturi)    
  Cum e posibil asa ceva? (Vineri, 11 martie 2016, 12:02)

  mitg [utilizator]

  1 din 4 actiuni ale omului sunt ilegale; chiar el cu gura lui recunoaste ca a incalcat legea de nenumarate ori pana sa ajunga in Uniunea Europeana.
  Daca romanii dau mita, e scandal, dar cand refugiatii dau mita, primesc azil si viza Schengen?
  • +12 (66 voturi)    
   cand fugi de razboi te mai preocupa legislatia ?! (Vineri, 11 martie 2016, 12:12)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Sa le spui asta si milioanelor de refugiati europeni din si dupa WWII!

   Dupa logica ta, nu trebuia sa fuga nimeni, sa astepte vize, aprobari, eventual de la nazi, pt trenul de Auschwitz /Treblinka etc, nu?...

   Citez:
   Auzisem doar pe alții, “Romania, not Romania, poor people, bad people”, scuze pentru cuvinte. Nu e adevărat. Așa zic și că toți arabii sunt teroriști.


   Asta e magistrala, pana si aia ne considera praf...si dupa replica ta vad ca au si de ce ...
   • +17 (53 voturi)    
    omu era in Liban nu in Siria... (Vineri, 11 martie 2016, 12:20)

    Gicu2 [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    ...daca ai citit... deci nu fugea de niciun razboi. In Liban nu se bate nimeni.

    i s a urat cu viata din Liban ca era viza scumpa. deci el nu e un refugiat de razboi. e unu care vrea o viata mai buna. ceea ce e legitim, de acord, dar nu incalcand legile. simplu.

    oricum, o sa si deschida o dugheana in Galati si in 5 ani ii scuipa pe romani din Mercedes :)))
    • -2 (50 voturi)    
     aloo, reciteste articolul (Vineri, 11 martie 2016, 12:34)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

     omul e DIN SIRIA. dintr-un sat. distrus. nu DIN LIBAN. din liban a plecat mai departe.
     Gizas...cum cautati voi noduri in papura la orice...

     "Romania, not Romania, poor people, bad people"...
     • +19 (29 voturi)    
      De ce a plecat mai departe? (Vineri, 11 martie 2016, 13:09)

      mitg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      A cheltuit ONU un miliard pentru taberele de refugiati din Liban si Iordania.
      Care era problema sa ramana in Liban pana cand situatia se stabiliza militar, apoi sa se intoarca in Siria sa-si reconstruiasca casa si societate.
      Asta nu se putea?
      Si Angela si ONU si UE si al-Assad si Rusia si SUA au anuntat ca vor pune la dispozitie fonduri pentru reconstructie.
      • -7 (15 voturi)    
       fa un calcul simplu, te rog (Vineri, 11 martie 2016, 16:59)

       Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui mitg

       sunt peste 10 mil refugiati sirieni prin liban, iordania, turcia etc.
       1 mld euro; 10 mil=100 euro/pers.
       Tu cat ai rezista cu o asemenea alocare?!
       • +3 (3 voturi)    
        Cu alte cuvinte (Sâmbătă, 12 martie 2016, 9:13)

        mopsu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

        Romania a luptat cu arabi in războaie ? Nu vezi că ești rizibil ? Cine oare le va pacifica țara ? Noi, americanii , rușii ?Ai comentat bine până acum , dar ai început s-o iei pe arătură....
        • +1 (1 vot)    
         pana (Sâmbătă, 12 martie 2016, 20:15)

         miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui mopsu

         acum primea postarile pe biletel,acum compozitorii sunt in week-end si trebuie sa se descurce singur.
      • +1 (13 voturi)    
       daca stie sa faca humus bun... (Vineri, 11 martie 2016, 19:32)

       Dianora [utilizator] i-a raspuns lui mitg

       .. eu sunt de acord sa-l primim.
      • -1 (3 voturi)    
       Libanul (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:14)

       DanIoan [utilizator] i-a raspuns lui mitg

       ..cu o populatie de 5,8 milionea avea in decembrie 2015 1,5 milioane de refugiati.
       Turcia: 78 milioane - 2,8 milioane refugiati
       Iordania: 9,5 milioane - 1 milion refugiati
       Arabia Saudita: 30 milioane - 0,4 mil refugiati
       Emiratele Arabe: 5,8 mil - 250000 refugiati
       Kuweit: 4 milioane - 150000 refugiati
       Uniunea Europeana - 500mil - 1 mil refugiati

       Romania(19,5 milioane), are 2500 cereri de refugiat si conform cotelor ar trebui sa ajungem la 14000(parca)
     • +19 (29 voturi)    
      Prima tara sigura (Vineri, 11 martie 2016, 13:40)

      Rogue [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Asa spun tratatele internationale referitoare la refugiati. Prima tara sigura era Turcia sau Liban dupa ce a plecat din acele tari a devenit imigrant economic si nu mai fugea de nici un razboi.
    • -3 (15 voturi)    
     Nu-i cel mai rau lucru.... (Vineri, 11 martie 2016, 19:31)

     Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

     ... un restaurant arab in Galati. Bunicii mei, galateni si ei povesteau cum era orasul la inceputul secolului trecut, ca sediu al Comisiei Dunarene; erau acolo comunitati de greci, turci, italieni, etc. inflorea comertul cu alte tari..... Mai sus pe Dunare era Sulina, Europolis al lui Jean Bart, renumita si ea pentru exporturile de grane si importurile din toata lumea. Nu cred ca locuitorii Galatiului industrial comunist si cenusiu au fost mai fericiti decat inaintasii lor.
   • +34 (44 voturi)    
    Era 2001 (Vineri, 11 martie 2016, 12:24)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Se scosesera vizele Schengen pentru noi romanii, chiar la inceputul anului, primind drept de vizita, evident cu anumite restrictii.
    Prin mai deja - politistii de frontiera, in special de la Nadlac - prindeau foarte multi romani si moldoveni ascunsi prin masini si tiruri, oameni care nu indeplineau cerintele pentru acces in spatiul Schengen. Tineti minte ca noi aveam o rata de detectie foarte mare (si avem si azi) cu privire la cine iesea din tara.
    Totusi, asta nu a oprit vestul (in special cancelarul austriac, Dl. Schussel la vremea aceea) sa ne demonizeze, sa ne reintroduca cerinta de a avea nevoie de vize pentru acces in UE si Schengen. Pana la urma, nu ne-au reintrodus cerintele pentru acces in UE (posibil sa aflam candva ce rol a jucat privatizarea Petromului in "bunavointa" Austriei), dar noi in spatiul Schengen nu avem acces nici astazi fara controlul actelor de identitate.
    Bineinteles ca sunt refugiati si trebuie ajutati (am luat refugiati ucrainiei tare mult), dar cum de lor li se permite incalcarea legii pe fata, ba chiar primesc bani si cazare, iar noi inca ne milogim sa intram in Schengen? Mai nou ne milogim si sa ne pastram dreptul de sedere in Marea Britanie, la fel cum ne-am milogit de ei sa ne dea drept de munca mai devreme de 2014.
    Noi nu, ei (refugiatii) da. De ce? Cadeau bombe peste taberele de refugiati din Iordania, Turcia?
    • -7 (31 voturi)    
     si tot au plecat milioane de romani, nu? (Vineri, 11 martie 2016, 12:37)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui mitg

     desi nu am avut razboi pe aici!
     nu stiu ce tot invoci cu vize, etc, pt ca te poti duce sa lucrezi oriunde in UE. Si poti calatori oriunde, care e baiul ca arati o CI la granita Schengen?! De aia nu mai calatoresti?!
     Restrictiile puse atatia ani tot noua ni s-au datorat, ai uitat de multele cazuri de talharii, furturi, cersetorie, proxenetism, violuri(v Mailat), prostitutie "prestate" de romani- motiv pt care au ajuns sa ne respinga instinctual si sa fim folositi drept sperietoare in scop electoral (asta s-a intamplat in UK, Olanda, etc de fapt).
     • +17 (23 voturi)    
      Au plecat (Vineri, 11 martie 2016, 13:17)

      mitg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Au plecat in conditiile LEGII.
      Daca se respecta legea, nu e nici o problema. Sa vina cine vrea, dar respectand legea si procedurile in vigoare, inclusiv legile cu privire la frontierele de stat.
      • -8 (16 voturi)    
       Foarte multi au plecat inainte sa le (Vineri, 11 martie 2016, 15:20)

       dbdb [utilizator] i-a raspuns lui mitg

       permita legea sa plece si au ramas in tarile alea inainte ca legea sa le permita sa ramana si sa lucreze acolo, muncind la negru.
       • +6 (8 voturi)    
        Cam cati "foarte multi"? (Vineri, 11 martie 2016, 16:01)

        mitg [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

        In 2003 de exemplu, au plecat 40000 romani din tara.
        70% din acestia au plecat legal ca lucratori sezonieri cu ajutorul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca.
        15% (6000) au plecat legal cu viza direct prin angajatori.
        Intr-adevar, 15% au plecat fara viza de munca si in mod ilegal. Cel putin 400 din acestia au fost deportati chiar in 2003.

        Din 1995 pana in 2003, gratie unor vize antreprenoriale, au intrat la comun 23000 de romani si bulgari in Marea Britanie. 8000 din acestia au intrat in mod fraudulos si au fost expulzati, costurile cu repatrierea fiind ce-i drept platite de statul britanic.

        De rromii nostri nici nu mai vorbesc; Sarkozy i-a scos cu mascatii si i-a pus pe primul avion inapoi catre Romania. Cu algerienii, marocanii nu si-ar permite sa faca la fel, ca iese cu circ.

        In perioada 1989 - 1992 (cand erau la moda "plantarile de panselute" ale tov. Iliescu), s-au depus 116000 cereri de azil in toata Europa din partea Romaniei. N-a fost nici pe departe un exod cu caracter invaziv.

        De unde pana unde romanii zburdau "la liber", trecand granita peste granita?

        Ori se vede ca in cazul Uniunii Europene, literalmente milioane trec granita peste granita en masse.
        • +5 (7 voturi)    
         Eu am prieteni care au plecat din (Vineri, 11 martie 2016, 16:14)

         dbdb [utilizator] i-a raspuns lui mitg

         1993 si inca in 1997, cu vize de calatorie, dupa care au ramas acolo, pitindu-se sa munceasca, pana cand au schimbat tarile de destinatie legislatia si au putut sa iasa la iveala.
         • +9 (11 voturi)    
          Foarte bine (Vineri, 11 martie 2016, 16:31)

          mitg [utilizator] i-a raspuns lui dbdb

          Chit ca au fost "ilegali", au fost sa munceasca. Sunt convins ca prietenii dvs. sunt oameni muncitori. Cu totii cunoastem cel putin o familie de romani plecati la munca (sau emigrat cu totul) in strainatate.
          Stim ca sunt oameni muncitori s.a.m.d. Cei care se duc la furat sau cersit ajutoare sociale sunt de alta ... categorie socio-culturala, sa zicem asa, si oricum occidentul s-a asigurat sa-i expulzeze inapoi in Romania de mult timp.

          Nici nu se pune problema aici ca romanii nu sunt muncitori, stim foarte bine despre ce e vorba.

          De fapt, aceasta discutie despre romanii din strainatate este o diversiune de la subiectul de discutie initial.
     • +4 (8 voturi)    
      conditii legale (Vineri, 11 martie 2016, 15:33)

      Petecutz [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      au plecat in conditii legale.

      Eu unul, am stat pentru viza aia Schengen chiar si-n 2006, cand am plecat la doctorat in Germania pentru 3 ani de zile.

      Cam asta e diferenta intre romani si "refugiati".
      • -9 (9 voturi)    
       da, da, lebedele din Viena au fost mancate legal (Vineri, 11 martie 2016, 17:01)

       Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Petecutz

       in anii 90, nu?
       • +10 (12 voturi)    
        Au fost mancate de cetateni romani, da (Vineri, 11 martie 2016, 17:16)

        mitg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

        Care au fost expulzati imediat inapoi in Romania.

        Alti cetateni de nationalitati alogene violeaza baieti de 10 ani si sunt pusi "sub protectie" in puscarie, ca ceilalti detinuti nu stau degeaba.

        Ne-am asumat aceste probleme ca patrie si Romania nu a negat niciodata aceste probleme. Stateau jandarmii la poarta avioanelor pe Otopeni si semnau de primire cand Franta, Marea Britanie, Italia sau alte tari ne expulzau cetatenii.

        Pe de alta parte, India, Pakistan, Maroc, Algeria, Afganistan NU isi doresc cetatenii criminali inapoi.
   • +11 (13 voturi)    
    Ce razboi bah? (Vineri, 11 martie 2016, 15:56)

    ygreculescu [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Era in Liban, o tara unde nu este nici un razboi. De ce a plecat de acolo?
    • -7 (13 voturi)    
     Liban a avut razboi civil pana recent (Vineri, 11 martie 2016, 17:02)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui ygreculescu

     o fi asa greu sa gugalesti sa vezi ce situatie complicata e si in Liban?! o tarisoara un pic mai mare cat Dobrogea care mai are si milioane de refugiati palestinieni si acum si sirieni?!
  • -4 (32 voturi)    
   scopul scuza mijloacele (Vineri, 11 martie 2016, 12:17)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   tie daca ti-ar distruge unii casa, ai mai sta la coada sa iti cumperi bilet de tren sa fugi din orasul ala?

   da, depinde si de actiuni, dar hai sa gandim si rational, daca are circumstante atenuante
   • -3 (31 voturi)    
    unde mai pui ca e si cu spirit antreprenorial (Vineri, 11 martie 2016, 12:48)

    Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    fata de blegii nostri de romani, unii ca astia vad ca se gandesc sa isi faca afacere, nu doar sa se angajeze pe vreun post caldut la stat sau la vreun privat.
    In Bucuresti sunt destul de multi sirieni veniti dupa 1990, cu tot felul de afaceri Unii gen Hayssam s-au "romanizat" f bine. Altii, gen Raed Arafat au creat SMURD-salvand astfel zeci de mii de vieti de romani care acum ii urasc pe refugiatii sirieni din rarunchii lor de ortodocsi, uitand cat ii datoreaza unui arab,,,
    Am intalnit sirieni f de treaba si inteligenti/educati si in Romania si in UE. Or avea si ei "leprele" lor- dar ce, romanii nu au?
    Ideea e ca daca ne vin refugiati care nu stau la mila noastra ci ar dori sa infiinteze afaceri, ar trebui sprijiniti, nu blamati!
    • +4 (4 voturi)    
     da (Sâmbătă, 12 martie 2016, 1:40)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

     sunt roman,ortodox,platitor de taxe si impozite in tara numita Romania si pe deasupra si mitic!
     citesc postarile tale si ma intreb de unde atata fiere pe care o vomiti impotriva romanilor si impotriva institutiilor fundamentale ale statului roman!
     Numesti tara mea romanistan,locuitorii ei blegii de romani,mitici cu minti incinse,religia mea o numesti hortodoxie,ataci Banca Nationala,spui ca daca nu primim nu stiu cati musulmani suntem nu stiu ce ,romani scarbosi,si cate si mai cate marlanii!
     dar btw,ce vrei sa spui cu chestia asta:
     'Asa ca, inainte de a da lectii altora, vedeti in propria ograda, ca nici acum nu ati clarificat ce a fost atunci. " cine nu a clarificat? tu nu esti dintre noi?noi daco-romanii verzi,ortodoxi rarunchiosi?
     • +1 (5 voturi)    
      uite unde era BNR-istul! (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:39)

      Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

      du-te dom'le sa lingi monedele simbol national aruncate pe treptele BNR de nemultumitii de politica anti-romaneasca a BNR!

      Stii de ce? Sa iti dau un prim si singur motiv suficieent-desi stau (teoretic) intr-o zona f.f buna si centrala, cu un spatiu "verde" in fata, in fiecare dimineata cand ma trezesc binedispus si privesc pe geam soarele si cerul, cand imi aplec privirea spre sol vad o...mare de gunoaie imprastiate pe acel teren. Gunoaie care au mai fost adunate odata, dar nu stiu cum se face ca, fix in centru de oras se tot aduna. Si ma gandesc ca sigur nu au venit refugiatii astia pe care ii tot blamati sa le arunce peste noapte. Si nu, nu e nici Ferentari sa zici ca au venit tiganii de acolo cu ele. Sa mai mentionez ca f aproape se afla o catedrala ortodoxa?! Deci, simplu, dom'le, romanasii verzi ortodocsi-platitiori de impozite-ca dumneata-mandri ca-s romani arunca zi de zi cate o parte din ei acolo (gunoaie- ca-s jeguri)-desi sunt cosuri de gunoi la indemana.
      E unul din muuuuultele motive care imi amintesc zi de zi ce inseamna "roman si ortodox"-sa fii nesimtit, lipsit de respect fata de natura si de semeni, sa iti bati joc de creatia lui Dumnezeu si dupa aia sa intri in biserica sa lingi moaste si sa faci zeci de cruci. Asa se explica de ce e plina Romanistan cea verde-dacopat-ortodoxa (de mucava) de gunoaie, de mizerie, de cenusiu, de copii si batrani suferinzi, pt ca alte gunoaie de acest tip (cu milioanele) sunt aduse la forma asta prin intermediul BOR si al altor "mijlocitori". Mai rau, nici nu mai rationeaza. Urasc instinctual pe altii. In cazul de fata sunt refugiatii. Acum 3 luni erau norvegienii. etc.
      Gradina Maicii Domnului de care de fapt isi bat joc si o imput!

      Si ar mai fi zeci de asemenea motive pe care le pot servi.
  • -12 (22 voturi)    
   MITG (Vineri, 11 martie 2016, 12:24)

   dandantheman [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   Draga mitg

   Poti sa te duci si sa te impusti linistit. Planeta asta nu are nevoie de oameni ca tine.

   Adio!
   • +14 (18 voturi)    
    Lasa (Vineri, 11 martie 2016, 12:28)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui dandantheman

    E posibil sa ma impuste altii in alte locuri ale lumii.
    Cum ar fi Paris, Copenhaga ...
 • +8 (10 voturi)    
  mda (Vineri, 11 martie 2016, 12:16)

  Fapte [utilizator]

  "Dacă te atacă, apără-te, dacă te forțează să faci ceva, apără-te, dar nu să iei îmbraci o jachetă să te arunci în aer într-o piață."
  ----
  "Nu vreau să lupt, nu există nici un motiv să vreau să omor pe cineva. "
  ----
  Si atunci mai bine imbraci vesta de salvare.
  • -3 (17 voturi)    
   pt ca nu e o lupta dreapta...! (Vineri, 11 martie 2016, 12:30)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

   cititi si printre randuri- acolo ori te ia vreo militie islamista cu forta sa ucizi "necredinciosi", ori te platesc (cum de unde au bani, pai voi ce credeti?!?!) ori de ia armata guvernamentala. De oricare parte ar fi, nu e o lupta pt valori, ci practic o lupta intre niste clanuri.
   Daca si in romanistan s-ar fi intamplat asa ceva, de partea carui clan te-ai fi dus sa lupti si pt care principii, devreme ce nici unii nu respecta filosofia ta de viata si valorile tele (omul spune clar ca islamul nu indeamna la ucidere!)?
   In Siria nu e un razboi intre "uzurpatori" si "nedreptatiti" -e pur si simplu un razboi prin interpusi intre diverse puteri (Iran, Turcia, Arabia Saudita, Rusia, SUA etc). De partea oricui ai lupta, nu ai face decat sa ajungi fie sa omori din taberele celelalte, fie civili nevinovati. Si atunci? de ce ai lupta, tu, romanule verde dac-ortodox?!
   • +5 (9 voturi)    
    aha (Vineri, 11 martie 2016, 13:21)

    Fapte [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Deci desi situatia e complexa, nimic nu te impiedica sa o simplifici. E clar, desi sint multi care se lupta acolo, nici una din cauze nu merita sa mori pentru ea. Cam asa e si la noi, nu ai cu cine vota, ca toti sint aceeasi mizerie si dup-aia stam pe marginea santului si ne consternam ca iar conduce PSD-ul cu UDMR-ul (care iar a intrat in Parlament).
    Eu, romanul verde dac-ortodox, as lupta impotriva luarii la misto pe care o practicati unii de pe forumul asta. As mai lupta impotriva lipsei logicii. As lupta de partea americanilor pentru ca lupta impotriva lui Assad, care e dictator si stim cu totii cum sint dicatorii si care e sprijinit de Rusia si stim cu totii cum e Rusia.
    • -7 (7 voturi)    
     cu SUA? glumesti?! cum asta??! (Vineri, 11 martie 2016, 17:08)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

     ia explica tu pe indelete si clar cum ai lupta "de partea americanilor"(care nu au trupe terestre, la sol, acolo, ci desfasoara DOAR atacuri aeriene)?!

     Cum faci, te plimbi asa, agale, prin Siria, vezi un avion sau racheta doborand o tinta anume si repede, afli daca e americana si te duci si tu in zona sa elimini eventuala rezistenta ramasa? Nu stiam ca avioanele si rachetele americane zboara cu drapelele SUA desfasurate, ca sa iti poti da seama, ca un civil brav aflat pe sol, ce si cand si cum sa procedezi...

     Sau, te alaturi la vreo militie sustinuta de SUA? Sunt 2:
     kurzii (cu care poate chiar nu ai nimic in comun si iti mai dau aia si una in c**) si respectiv asa zis-ii "moderati"-ASL si/sau aripa al Nusra (nu e deloc clar nici cu ei), de fapt teroristi si o banda mai mare, militarizata si ...ghici?!? si islamista.

     Ar mai fi poate ISIS?!

     Deci, cum intri tu, ca civil aflat pe acolo, in stil Rambo in razboi "de partea americanilor"?!

     Ce usor e sa tastezi de la caldurica si pacea din Romanika...
     • +4 (8 voturi)    
      am inteles (Vineri, 11 martie 2016, 18:37)

      Fapte [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Deci daca in tara mea izbucneste un razboi (sa zicem ca ne ataca rusii, nu?) eu imi iau bagajele si familia si plec pentru ca trebuie sa-mi salvez viata mea de c*cat aurit. Ca asa au facut si aia inaintea mea si, de altfel, pentru cine sa lupt? Pentru aia de voteaza PSD?
      Esti de stinga, nu-i asa? Salariu mic dar IQ mare si o inima si mai mare?
      • -6 (6 voturi)    
       daca "vin" rusii (Vineri, 11 martie 2016, 22:27)

       Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui Fapte

       sa te vad cum te lupti tu cu rusii! in primul rand, daca aar veni 'rusii' ai avea un inamic clar identificat. stii impotriva cui te lupti si pt ce.
       Dar daca ar fi un razboi civil, in care nu mai stii cine cu cine e (cam cum a fost confuzia de la Revolutie, daca va aduceti aminte de acum 26 ani?! armata tragea orbeste, civilii inarmati la fel, samd...)
       Tinand cont ca am trecut si noi prin asa ceva, la o scara mult mai mica decat ce se intampla acum in Siria nu pot decat sa ma mir de amnezia asta selectiva. Si daca isi mai baga mult rusii vs americanii coada, nu te gandi ca nu exista si la noi asemenea riscuri...

       PS; nu cred ca ai idee ce venituri am eu, caci eu am calatorit in toata UE si am intalnit multi "imigranti" si "refugiati" si pot sa iti zic ca nu am intalnit jihadisti. Mai scarbosi sunt romanii.
       Asta ca sa iti faci o idee...
       PPS: cred ca cei cu venituri mici sunt primii frustrati si urasc refugiatii.
 • +16 (26 voturi)    
  astia (Vineri, 11 martie 2016, 12:31)

  dum_i [utilizator]

  astia nu se mai intorc niciodata.

  asa ca europenii sa se pregatesca sa-si dubleze populatia cu milioane de sirieni, afgani, irakieni, iranieni, marocani, algerieni, libieni sau din africa neagra.

  portile au fost deschise, iar raboiul, dar si traficul de persoane, sunt 2 afaceri extrem de profitabile.
  • -10 (14 voturi)    
   UE=500 MILIOANE locuitori (Vineri, 11 martie 2016, 13:30)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   despre ce dublare vb? 1 milion de refugiati= 1/500=0,2 %.

   10 mil refugiati=2 % !!!!!

   sunt mai multi romi!

   PS: din ce am citit s-a convenit ca se va stopa fluxul si cei mai multi vor fi returnati in Turcia si pb in Siria cand va fi pace iar...
  • -8 (10 voturi)    
   UE=500 MILIOANE locuitori (Vineri, 11 martie 2016, 13:30)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui dum_i

   despre ce dublare vb? 1 milion de refugiati= 1/500=0,2 %.

   10 mil refugiati=2 % !!!!!

   sunt mai multi romi!

   PS: din ce am citit s-a convenit ca se va stopa fluxul si cei mai multi vor fi returnati in Turcia si pb in Siria cand va fi pace iar...
 • +5 (13 voturi)    
  ... (Vineri, 11 martie 2016, 12:47)

  cartograful [utilizator]

  Mda, Siria amestecata cu Libanul, erau sa se inece in Mediterana traversand Marea Egee, samd...
  • -8 (12 voturi)    
   M Egee o totusi o sub-mare a Mediteranei (Vineri, 11 martie 2016, 13:32)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

   cand te duci pe insulele grecesti, pui pe fb ca esti la mediterana, nu la m egee.

   cand esti doar un prost roman pe facebook fudul e mediterana.

   cand vrei sa gasesti bube unui refugiat te legi ca spune ba egee, ba mediterana.
   • +6 (6 voturi)    
    ... (Vineri, 11 martie 2016, 19:37)

    cartograful [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    @roman cetatean, reporterul e roman. Nu are legatura cu refugiatul. Marea respectiva in limba romana e Marea Egee dupa cum "Canalul Englez" e "Marea Manecii". Asa putea sa spuna ca era sa se inece in Oceanul Planetar si dpdv tehnic era corect. Articolul e prost scris. In ce ma priveste nu vreau sa fiu in pielea nici unui refugiat. Nu-i judec.
 • +2 (14 voturi)    
  bun (Vineri, 11 martie 2016, 14:08)

  almadon [utilizator]

  Treaba e foarte simpla. Atat timp cat un om isi doreste o viata mai buna, trebuie sprijinit. Nu conteaza daca e african, arab, roman sau peruan. Cu o singura conditie : respectiva persoana e obligata sa respecte legile tarii de adoptie. Daca nu o face, nu are ce cauta in tara respectiva. Obligatia e valabila atat pentru arabi cat si pentru romani, atat pentru refugiati cat si pentru emigrantii economici.
  • -4 (12 voturi)    
   pe criteriul asta ar trebui sa ne epuram noi intai (Vineri, 11 martie 2016, 17:11)

   Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui almadon

   :))) pai 90 %, ce 90, cred ca 99 % din romani nu respecta nici macar legile romane- mai o shpagutza la dr, o mica intelegere cu politistul, un fond al clasei, o "atentie' la functionari, apoi parcat alandala pe trotuare, aruncat gunoi pe strada, in rauri, prin paduri samd...nu zic de coruptia din institutii pe partea de achizitii publice, de retrocedari, sau de infractiunile de violenta, talharii etc...
   Dupa criteriul tau ar trebui golita Romania de romani intai :)))))))))))))))))))))))))
   • +4 (8 voturi)    
    Bine (Vineri, 11 martie 2016, 17:21)

    mitg [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Dar sa ne anunti si pe noi cand romanii se vor imparti in patru, cinci triburi pe criterii socio-religioase, vor lua armele automate in mana si se vor impusca sau masacra unii pe altii.
    • -5 (5 voturi)    
     nu treb sa te anunt eu, ci doar sa iti amintesti. (Vineri, 11 martie 2016, 22:30)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui mitg

     acum 26 ani.. Revolutia romana. in care nu se stia cine cu cine e si Armata a tras in propriul popor, iar civili inarmati au tras orbeste.

     si "teroristii" niciodata identificati clar.

     Asa ca, inainte de a da lectii altora, vedeti in propria ograda, ca nici acum nu ati clarificat ce a fost atunci.
     • +1 (3 voturi)    
      Diferenta (Sâmbătă, 12 martie 2016, 0:42)

      almadon [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Fireste. Iar dumneata ar trebui sa-ti amintesti faptul ca in Siria se stie foarte bine cine sunt criminalii. Si cu toate astea criminalii continua sa-si faca de cap si sa ucida zilnic fara nici o jena. Sesizezi diferenta ?
   • +2 (2 voturi)    
    N-ai inteles (Sâmbătă, 12 martie 2016, 0:31)

    almadon [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

    Repet : atunci cand te afli pe teritoriul unei tari al carei cetatean NU esti atunci tara respectiva e indreptatita sa te expulzeze imediat in cazul in care nu respecti legile. Nu are importanta ce fac cetatenii acelei tari. Dumneata ca roman aflat in Germania esti obligat sa respecti legile germane. Nu-i treaba dumitale daca exista sau nu vreun german care nu respecta legile respective. De asemenea, Mohamed, atunci cand se afla in Germania, e obligat sa respecte legile germane. In caz contrar, trebuie expulzat. Daca Mohamed se afla in Romania atunci e obligat sa respecte legile romane.
    • -1 (1 vot)    
     ok, am tot citit interviul (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:42)

     Roman_Cetatean [utilizator] i-a raspuns lui almadon

     si nu vad niciaeri pe unde si de unde acest "Mohamed" intervievat ar incalca sau intentiona sa ne incalce regulile si legile. Din contra, omul nu vrea nici macar sa ajunga sa traiasca din ajutoare sociale.
     Si atunci?!De unde si de ce atata ura apriori?
     • +1 (1 vot)    
      Las-o moarta (Sâmbătă, 12 martie 2016, 14:47)

      almadon [utilizator] i-a raspuns lui Roman_Cetatean

      Ce am afirmat eu in postul initial ? "Atat timp cat un om isi doreste o viata mai buna, trebuie sprijinit. Nu conteaza daca e african, arab, roman sau peruan. Cu o singura conditie : respectiva persoana e obligata sa respecte legile tarii de adoptie". Unde vezi dumneata ura ? A atrage atentia unui refugiat/emigrant economic asupra faptului ca e obligat sa respecte legile tarii de adoptie e o dovada de ura ?
 • +1 (1 vot)    
  Insh'allah, yaa Mohammad! (Sâmbătă, 12 martie 2016, 11:30)

  contest [anonim]

  Wa alhamdulillah!
 • +1 (7 voturi)    
  sunteti nebuni cu comentariile voastre (Sâmbătă, 12 martie 2016, 12:36)

  gade [utilizator]

  oamenii astia vorbesc despre cum au fost tratati, nu despre lege. despre umanitate sau lipsa ei. avea trei copiii mici cu el si spera la o viata normala, nu mai buna. mai conteaza altceva? cat de nebun sa fii sa te intereseze daca are pasaport! ai unde sa il trimiti la el acasa? omul a inceput calatoria ca imigrant din siria nu liban, caci tehnic se intorsese acasa. a plecat ca nu a putut trai in satul lui, a intrat in turcia unde nu s-a aflat in siguranta, din cauza traficantilor si a hotilor care abia asteapta sa le cada un alt peste in plasa. a ajuns in grecia, de unde i s-a oferit, legal, sa ajunga in romania. voi clar nu aveti copii sau habar ce inseamna sa traiesti sub o continua amenintare, reala sau numai psihologica. ce lege? daca mi-ar ameninta cineva copilul as trece si eu muntii si as inota pana in america. da, asta e inconstienta... dar cam asa functionam noi oamenii cand e vorba de emotii, irational. in plus, omul vrea sa isi deschida restaurant, nu sa stea pe banii statului. omul asta va cotiza la stat si la fondul de pensii si va crea locuri de munca, potential. va simtiti atat de invadati si sunteti atat de complexati de ce a facut europa! mergeti si dati in judecata europa, bateti-va cu ea, nu cu refugiatii, ca altfel nu dati dovada decat de lasitate.
 • -2 (2 voturi)    
  Totusi, e isterie degeaba (Duminică, 13 martie 2016, 22:21)

  XXIstCentury [utilizator]

  Eu sunt dintre cei impotriva primirii unui numar mare de "refugiati". Din foarte multe motive- printre care faptul ca, daca ai un numar foarte mare, cu atat mai greu e sa controlezi daca sunt refugiati sau ... altceva; in plus, nu poti separa un om de cultura lui, sa spui ca a trecut o granita si gata, si-a schimbat modul de gandire. Ori acolo ... chiar si cei mai deschisi la minte tot sunt influentati de o cultura, in mare parte, praf (nu ma refer la arta, istorie etc, ci la cultura in sens de valori, moduri de convietuire etc.). Apoi, daca vorbim de un numar mare, nu poti sa ii mai supraveghezi bine, care e om normal, care e terorist. ... ma rog.
  Dar asta mi se pare isterie aiurea, pur si simplu - sa se crizeze o tara de milioane pentru ca se primesc cateva mii de refugiati, pe rand, pentru care o sa primim si ajutor financiar.
  In primul rand, chiar cred ca suntem in stare sa controlam 5 sau 6 mii de refugiati, si aceia primiti in grupuri mici. Nu, nu vor fi de ajuns ca sa formeze ghetouri sau mai stiu eu ce. E isterie degeaba.
  In schimb, ar fi imposibil, in situatia noastra, sa refuzam aceste cateva mii, care nu ne produc cine stie ce paguba - repet, primim si ajutoare pentru ei.
  Perceptia conteaza foarte mult, si o tara care exporta milioane de imigranti nu poate sa se isterizeze pentru cateva mii de refugiati fara sa cada si mai mult in ridicol, si fara sa apara de o ipocrizie cumplita.
  Daca nu e vorba de umanitate, ganditi la rece ca, in situatia de fata, nu avem cum sa refuzam cateva mii, un numar perfect controlabil..
  Daca se incearca marirea cotei, clar, nu sunt de acord nici eu si va trebui sa protestam, sa facem ceva - nu e o chestie la care sa inchizi ochii. Dar la 5 sau 6 mii e isterie inutila si care ar dauna si mai mult imaginii noastre care si asa e ... cum e. Deocamdata.
  In cativa ani, e posibil ca si europenii din vest sa se sature de imigranti. Si sa fie bine priviti cei care au evitat cealalta isterie - hai sa primim cat mai multi, nelimitat.
 • 0 (0 voturi)    
  ??? (Luni, 9 mai 2016, 11:22)

  ChristineGlowania [anonim]

  Scuze, dar unde este razboi in Liban? Nicaieri! Acest om, ca multi altii spune numai minciuni! Si pe de asupra, pina in Romania exista destule tari fara razboaie! Se vede clar, ca el si familia lui nu vor altceva, decat sa vina in uniunea europeana. Ma mir, ca nu vrea sa vina in Germania unde ar avea destule ajutoare sociale si bani de copij etc


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version